Društvo

Dačić čestitao radio-amaterima Srbije Svetski dan

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

20:37

Dačić čestitao radio-amaterima Srbije Svetski dan
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić čestitao je Svetski dan radio-amatera porukom:

"Svim radio-amaterima Srbije, mojim kolegama i drugarima, čestitam Svetski dan radio-amatera".

Podsetio je da su predstavnici 25 nacionalnih radio-amaterskih organizacija su 18. aprila 1925. godine u Parizu osnovali Međunarodnu radio-amatersku uniju (IARU), te je tako ovaj datum proglašen Svetskim danom radio-amatera.

"Radio-amateri su ti koji su otkrivali svojstva i korisnost radio-komunikacija u raznim frekventnim opsezima. Veliki broj savremenih telekomunikacionih tehnologija zasnovan je na saznanjima stečenim kroz radio-amaterski rad", naveo je Dačić.

Dodao je da u savremenom društvu radio-amateri daju veliki doprinos stvaranju novih tehnologija, a naročito su, kaže, prepoznatiljivi po nesebičnom odzivu u vanrednim situacijama.

"Iako sam, zbog velikih obaveza, vrlo retko na radio-bandu, znam da su moji drugari radio-amateri Srbije uvek oko nas, u paralelnom svetu radio-talasa, te u svakom trenutku hiljade njih emituje i prima radio-signale i to ne samo oko Zemljine kugle već i van nje - kroz Svemir, pa ih ovom prilikom srdačno pozdravljam našom uobičajenom skraćenicom - 73! Ivica Dačić, YU1YU", poručio jepredsednik Skupštine Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija