Društvo

Posle 15 meseci i 570.000 doza zatvoren vakcinalni punkt na Sajmu: Gde je sada moguća vakcinacija protiv kovida 19

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/04/2022

-

07:00

Posle 15 meseci i 570.000 doza zatvoren vakcinalni punkt na Sajmu: Gde je sada moguća vakcinacija protiv kovida 19
Posle 15 meseci i 570.000 doza zatvoren vakcinalni punkt na Sajmu: Gde je sada moguća vakcinacija protiv kovida 19 - Copyright Tanjug/Predrag Mitić/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Posle 15 meseci rada i više od pola miliona apliciranih doza, zatvoren je najveći vakcinalni punkt u Srbiji koji se nalazio na Beogradskom sajmu. Građani koji žele da se vakcinišu sada to mogu da urade u svim domovima zdravlja i TC Galerija. Osim u Beogradu istureni vakcinalni punktovi, koji su se nalazili u sportskim halama, tržnim centrima zatvoreni su širom Srbije.

Direktor DZ "Savski venac" i koordinator punktova za imunizaciju dr Zoran Bekić kaže za Euronews Srbija da je vakcinalni punkt na Sajmu otvoren 19. januara prošle godine i da je na tom mestu imunizovano 300.000 osoba, a dato je 570.000 doza.

"Ostaće punktovi u svim domovima zdravlja i TC Galerija. Punkt u Galeriji radiće od 12 do 20 sati i biće na usluzi građanima da mogu i posle posla da se vakcinišu ukoliko pre podne nisu stigli da odu do doma zdravlja", rekao je Bekić.

Vakcinalni punkt na Sajmu otvoren je na početku masovne vakcinacije i bio je u dve hale.  Slike ogromnih redova i gužve na ulazu obišle su svet. Srbija je na početku bila lider u imunizaciji, ali je postupak vakcinacije kasnije skoro zaustavljen. Građanima su od početka na raspolaganju bile vakcine četiri proizvođača - Fajzer/Biontek, kineska Sinofarm i ruska Sputnjik V, zatim AstraZeneka, a kasnije je stigla i Moderna.

Kako navodi Bekić, na najvećem vakcinalnom punktu u Srbiji dato je najviše Sinofarm vakcina - oko 250.000, oko 200.000 Fajzer i AstraZeneka i Sputnjik oko 70.000 doza.

Ogromno organizaciono iskustvo

Bekić kaže da Srbija sada ima ogromno organizaciono iskustvo što se tiče vakcinacije, a u slučaju da na jesen bude veliko interesovanje za nekoliko dana ponovo može da se aktivira Sajam.

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

"Kako je palo interesovanje za imunizaciju, doneta je odluka da se zatvori punkt na Sajmu. Kada je počela imunizacija četvrtom dozom, od 11. marta do danas je aplikovano prvih doza oko 3.800, drugih doza oko 5.000, trećeh doza nešto više od 15.000 i četvrtih doza više od 20.000. To je oko 45.000 doza, što je mnogo manje u odnosu na period prošle godine kada smo dnevno aplikovali 80.000 doza", pojasnio je Bekić.

Na sajmu je u proteklom periodu radilo više od 600 lekara, 1.500 medicinskih sestara, više od 800 osoba u IT sektoru, na stotine osoba u obezbeđenju i osoba koji su radili kao volonteri.

Punktovi u Novom Pazaru

Novi Pazar je u jeku epidemije imao nekoliko isturenih punktova gde su građani mogli da se vakcinišu - u Zavodu za javno zdravlje, Domu zdravlja, prostorijama lokalne samouprave, fiskulturnoj sali srednje Medicinske škole "Dva heroja", a vikendima i u šest zdravstvenih stanica i devet seoskih ambulanti gde su odlazile mobilne ekipe po potrebi.

"Zbog malog interesovanja građana ostao nam je samo vakcinalni punkt u centralnoj zgradi doma zdravlja, ostale smo zatvorili, a opremu - frižidere i zamrzivače prebacili u dom zdravlja", kaže za Euronews Srbija dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Dodaje da organizaciono mogu brzo da ponovo otvare punktovi, ukoliko bude potrebe za tim. 

Tanjug/Predrag Mitić

 

"Sve je organizovano tako da može da se vrati u roku od 24 sata.Sve su ekipe ostale u pripravnosti", pojasnio je on.

U Nišu se dnevno vakciniše oko 40 ljudi

I u Nišu su improvizovani punktovi za imunizaciju bili u svim opštinama, tržnom centru, a mobilne ekipe su išle u firme i na fakultete.

"Tada smo dnevno davali oko 5.000 doza vakcina, dali smo ukupno više od 400.000. Sada je opalo interesovanje za imunizaciju tako da smo ostavili samo punkt u centralnoj zgradi Doma zdravlja", kaže za Euronews Srbija direktor niškog doma zdravlja dr Milorad Jerkan.

Podseća da je u tom gradu prvom dozom vakcinisano 80 odsto stanovnika, drugom 70 odsto, a da ima dosta i onih koji su primili buster dozu, ali i četvrtu.

"Dnevno sada vakcinišemo četrdesetak ljudi. Od toga polovina je četvrta doza, a ostali prva i druga", naveo je Jerkan.

Inače, "druga buster doza" preporučuje se osobama starijim od 60 godina, pacijentima sa oslabljenim imunitetom, zdravstvenim radnicima koji su u kontaktu sa kovid pacijentima. Četvrtu dozu mogu da prime svi stariji od 18 godina, koji to žele.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija