Društvo

Za početak prazničnog vikenda pljuskovi i grmljavina, ali i 23 stepena - kakvo vreme će biti za Uskrs

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2022

-

07:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kraj aprila je sve bliži, a duži periodi stabilnog vremena još uvek nisu na vidiku. Nakon pretežno oblačnog, ali suvog dana, tokom noći smo imali slabe padavine. Ipak, tokom dana se može očekivati temperatura i do 23 stepena.

Kako navodi meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković, još tokom ranih jutarnjih sati padavinska zona se nalazila iznad Vojvodine, a pod uticajem južnog vetra oblaci se premeštaju dalje ka severu.

"Sredinom dana vreme će biti pretežno sunčano i suvo, sve do poslepodnevnih sati, kada dolazi do destabilizacije vremena, što omogućava formiranje i razvoj grmljavinskih nepogoda i pljuskova. Konvektivna oblačnost uglavnom će zahvatati centralne i severne predele, dok krajnji jugoistok ostaje sunčan i suv tokom celog dana", kaže Gojković.

profimedia, Tanjug/Sava Radovanović/Tara Radovanović/Dragan Kujundžić E-Stock/Dušan Milenković

 

Južni vetar nam donosi i otopljenje, te će maksimalna temperatura biti i do 23 stepena. Ipak u košavskom području ostaje hladnije, sa temperaturom oko i malo ispod 20 stepeni, jer će tokom dana duvati jak jugoistočni vetar koji će upravo u ovom delu naše zemlje dostizati i olujnu jačinu.

"Košava će duvati samo danas, jer već sutra imamo zapadno i severozapadno strujanje koje nam donosi pad temperature od nekoliko stepeni", kaže meteorolog Ljubica Gojković.

Vreme za uskršnji vikend

Prema navodima meteorologa, subota ostaje promenljiva, tokom većeg dela dana smenjivaće se sunce i oblaci, a mestimično će padati i slaba kiša. Ipak u subotu uveče dolazi do razvedravanja koje se zadržava i u nedelju, uz dodatni porast temperature.

Stabilizacija vremena još uvek nije na vidiku, ali nas prema trenutnim prognostičkim modelima, naredne nedelje očekuje više sunca sa temperaturom oko prosečnih vrednosti, dakle oko 20 stepeni.

Ipak severni predelima naše zemlje često će dolaziti pod uticaj ciklona koji se premeštaju preko Evrope, tako da će sledeći nedelje u Vojvodini biti više uslova za padavine u odnosu na ostatak Srbije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija