Društvo

Kakvo nas vreme očekuje za praznike: Do kraja aprila smena sunca i pljuskova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2022

-

08:16

Kakvo nas vreme očekuje za praznike: Do kraja aprila smena sunca i pljuskova
Kakvo nas vreme očekuje za praznike: Do kraja aprila smena sunca i pljuskova - Copyright profimedia, Tanjug/Sava Radovanović/Tara Radovanović/Dragan Kujundžić E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Posle sunčane i izuzetno tople sedmice, zahlađenje stiže već u nedelju, sa znatno nižim temperaturama i vetrom. Ciklon iznad naše države će i početak sledeće sedmice učiniti tmurnim, i Srbiji doneti biti pravo jesenje vreme. 

"U noći između petka i subote do Vojvodine, a do jutra i do severa i zapada Srbije očekuje se prodor hladnog fronta sa severozapada. On neće biti izražen u vidu padavina, pa će ostati uglavnom suvo, tek ponegde sa slabom kišom, ali će početi da duva umeren do jak severozapadni", piše meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Od nedelje iz pravca Severne Evrope stiže snažan anticiklon koji izaziva visok vazdušni pritisak iznad Starog kontinenta. Međutim, istovremeno se očekuje i snažan ciklon nad Grčkom i južnim delovima Balkanskog poluostrva.

"Usled ovakve sinoptičke situacije, vreme od nedelje do sredine sledeće sedmice biće u Srbiji pravo jesenje, uz prisustvo veoma hladne vazdušne mase i to zbog prisustva visinskog ciklona", ističe Đurić.

Kiša se očekuje na jugu i na istoku Srbije, dok se na višim planinama ovih predela očekuje sneg. U ostalim delovima Srbije biće suvo, posebno u Vojvodini i na zapadu Srbije

Otopljenje pred Uskrs

Od sredine sledeće sedmice očekuje se promena sinoptičke situacije nad Evropom. Područje Srbije biće pod uticajem ciklona iz centralne Evrope, a potom i pod uticajem ciklona iz Đenovskog zaliva.

To znači da će uslediti porast temperatura, na normalne vrednosti za ovo doba godine. Dakle, uoči Uskrsa bi trebalo da bude toplo.

"U slučaju formiranja đenovskog ciklona, južno strujanje bi uoči samog Uskrsa donelo na dan-dva i porast temperatura i na više od 20  stepeni, pojavu grmljavinskih pljuskova, a potom manje zahlađenje, ali bez većih temperaturnih oscilacija i jačih zahlađenja", najavljuje meteorolog.

Posle Uskrsa počinje češća pojava pljuskova i lokalnih padavina sa grmljevinom.

"Pred nama je veoma promenljivo vreme, tipično za april", zaključio je Đurić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija