Društvo

Na javnim konkursima za dve godine podeljeno 15 milijardi dinara: Kome ide novac iz budžeta i kako se troši?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Dragana Savić

28/04/2022

-

11:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U periodu od 2019. do 2021. godine na javnim konkursima potrošeno je više od 15 milijardi dinara državnog novca i to samo u sektorima javnog informisanja i medija, civilnog društva, kulture i omladine. Istraživanje BIRN-a, Građanskih inicijativa i drugih organizacija civilnog društva, pokazalo je da se loše prakse u vezi sa sprovođenjem javnih konkursa ne menjaju iz godine u godinu. Od gotovo 35 hiljada projekata koji su dobili sredstva u tom periodu, više od 4000 nema čak ni naziv, a više od 40 je novac namenilo za građevinske radove, što je protiv pravila konkursa.

Procedure za javne konkurse često nisu standardizovane, što znači da odluke o tome ko dobija sredstva nisu donete na osnovu jasnih pravila, kažu u BIRN-u. Zna se gde je otišlo 15 milijardi dinara, ali je teško pratiti kako se troši.

"Podaci dodatno pokazuju da je najviše novca, oko 75 odsto od ovih 15 milijardi, zapravo potrošeno u medijskom i civilnom sektoru. Ostatak dele kultura i omladina i ovaj podatak vrlo rečito govori o tome šta su prioriteti naših javnih politika i gde zapravo pare idu", kaže za Euronews Srbija Tanja Maksić iz BIRN-a.

Kako ističe, kroz ove konkurse se finansiraju mahom isti mediji, odnosno iste organizacije, a jedna četvrtina njih se ponavlja iz godine u godinu.

Neke od ovih organizacija nastaju neposredno pre raspisivanja samog konkursa, a u APR-u se o njima, osim imena ovlašćene osobe ne navode nikakvi detalji, niti ima podataka o njihovom finansijskom poslovanju.

"Jedan od ključnih problema u finansiranju organizacija civilnog društva, u manjoj meri medija, jesu gongo organizacije. To su organizacije o kojima smo pričali, koje zapravo ne rade ništa, koje nemaju kanale komunikacije, a dobijaju iznova i iznova pare na konkursima", ističe Tara Petrović iz Građanskih inicijativa.

Ovakvim organizacijama se teško ulazi u trag, pa je još teže pratiti kako se troše pare poreskih obveznika.

"Mi smo, recimo, na jednom manjem uzorku organizacija koje su dobijale novac isključivo od ministarstava, našli podatak da čak jedna trećina njih nema nikakvo prisustvo na internetu, odnosno nismo mogli da nađemo njihove sajtove, ni profile ni na jednoj društvenoj mreži. Dakle, ne postoje uopšte na digitalnom svetu", kaže Maksić.

Maksić dodaje i da je BIRN pokušao da pozove ove organizacije i uradi neku vrstu terenskog istraživanja, ali da se ispostavilo da je mnogo brojeva telefona ili nedostupno, ili potpuno pogrešno.

Komentari (0)

Srbija