Društvo

Kakvo nas vreme očekuje tokom prazničnog vikenda?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2022

-

10:03

Kakvo nas vreme očekuje tokom prazničnog vikenda?
Kakvo nas vreme očekuje tokom prazničnog vikenda? - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Kraj aprila i početak maja obeležiće promenljivo vreme, koje se ogleda u smeni sunca, oblaka, a mestimično će biti i pljuskova praćenih grmljavinom.

Kakvo će biti vreme posebno je važno onima koji su tokom vikenda i slobodnih dana, za praznik rada Prvi maj, odlučili da odu na izlet ili putovanje. Dobra vest je da će temperatura će za vikend biti preko 20 stepeni, u subotu oko 21, a u nedelju i do 23 stepena. 

Prvi dan vikenda biti topao i pretežno sunčan, na severu i istoku sa više sunčanih perioda, a na jugu i zapadu sa nešto više oblaka, navela je metrorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"U ovim južnijim predelima povremeno će biti uslova za formiranje padavina, ali će one biti lokalnog karaktera. Kratkotrajni pljuskovi, povremeno i grmljavina očekuju su u brdsko - planinskim predelima gde dolazi do podizanja toplog prizemnog vazduha u više slojeve atmosfere, što uzrokuje burne atmosferske procese. Vetar koji u subotu počinje da duva iz istočnog pravca zadržavaće oblake u ovim zapadnim predelima, a pojačanje njegovog intenziteta očekuje se u nedelju, kada će u košavskom području duvati pojačan jugoistočni vetar", kazala je Gojković.

AP/ Darko Vojinović

 

U nedelju, 1. maja, nastavljaju se slične vremenske prilike.

"Jutro će osvanuti relativno toplo i sunčano, tokom dana temperatura će biti oko prosečnih vrednosti, ali se za poslepodne prognozira intenzivnija destabilizacija vremena koja će prvo južnim i jugozapadnim predelima doneti grmljavinske nepogode", rekla je Gojković.

Međutim, kako dodaje, u nedelju poslepodne doći će do priliva vlažnog vazduha sa Mediterana koji će se prilikom premeštanja preko planina jugozapadne Srbije podići u više slojeve gde dolazi do kondenzacije i formiranja kišnih kapi. Zbog lokalnog podizanja vazduha i oblaci će biti lokalnog karaktera, što znači da će kiša padati iz izolovanih oblaka.

Jugoistočni i istočni vetar zadržavaće kišonosne oblake iznad zapadne i jugozapadne Srbije, što znači da u ostatku zemlje vreme ostaje pretežno vedro i sunčano, ali vetrovito sve do kraja dana.

Takođe, i meteorolog Đorđe Đurić objavio je da će tokom prvomajskih praznika biti sunčano i umereno toplo.

"U Srbiji u nedelju jutro sveže, u dolinama i kotlinama sa maglom, a potom u nastavku dana pretežno sunčano i umereno toplo, povremeno uz umerenu oblačnost, dok se posle podne i uveče sa zapada očekuje jačanje oblačnosti. Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području jak. Jutarnja temperatura od 5 do 10 stepeni Celzijusa, a maksimalna dnevna biće od 20 do 23 stepena, u Beogradu do 22 stepena", objavio je Đurić.

Početkom naredne nedelje zadržavaju se slične vremenske prilike.

Dakle, pojačan istočni i jugoistočni vetar duva i u ponedeljak. To, kako kaže Gojković, uslovljava vedro i sunčano vreme u većem delu zemlje, osim na jugu i jugozapadu gde će i dalje biti pretežno oblačno, a sredinom dana biće uslova i za lokalne padavine.

"Iako potpune stabilizacije vremena neće biti, tokom nedelje možemo očekivati više sunčanih nego oblačnih perioda. Prema trenutnim prognostičkim modelima ekstremnih vremenskih prilika neće biti, južni vetar donosiće nam toplo vreme, temperatura će se kretati oko i malo iznad prosečnih vrednosti, dakle malo iznad 20 stepeni, a padavine će biti samo lokalne i to slabog intenziteta", kazala je Gojković.

Ona je navela da je maj je mesec koji je poznat po promenljivom i nestabilnom vremenu, a klimatske promene i brže zagrevanja tla i prizemnih slojeva atmosfere svake godine donosiće nam ovakve vremenske prilike sve ranije, a oluje će biti sve intenzivnije. 
 

Komentari (0)

Srbija