Društvo

Red sunca - red kiše: Danas u Srbiji toplo, ali ne odlažite kišobrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

07:18

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji danas od jutarnjih sati prijatnije vreme, ali u popodnevnim satima u zapadnim predelima očekuju se padavine.

Nakon prolaska ciklona, iznad Evrope se postepeno uspostavlja polje visokog vazdušnog pritiska. Ipak, ovaj anticiklon neće doneti stabilnost jer postoji stalni priliv vlažnog vazduha koji uzrokuje formiranje kišonosnih oblaka. Zbog malih prostornih dimenzija ovih oblaka, teško ih je prognozirati sa velikom tačnošću, te sa sobom danas, ali i narednih dana obavezno ponesite kišobran.

Zbog porasta vazdušnog pritiska vetra danas skoro i da neće biti, ali na visini postoji jugozapadno strujanje koje nam donosi toplu i vlažnu vazdušnu masu. Upravo ovo omogućava formiranje oblaka iznad naše zemlje, navodi meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Vreme će biti malo do umereno oblačno, a u poslepodnevnim satima, u zapadnim predelima, biće uslova za lokalne padavine. One će biti kratkotrajne, a moguća je i grmljavina.

I ovog jutra bilo je relativno toplo, temperatura se kretala od 5 u Požegi, pa do 12 stepeni u Beogradu, a maksimalna dnevna biće od 20 stepeni na severu, pa do 25 na istoku Srbije. 

Intenzivnija promena vremena očekuje nas u sredu, kada ćemo se naći pod uticajem ciklona na visini. On sa sobom nosi hladan i vlažan vazduh, što u kombinaciji sa toplim vazduhom iznad naše zemlje uzrokuje burne atmosferske procese.

U sredu prepodne, pljuskovi i grmljavina zahvatiće Vojvodinu, a pod uticajem severnog vetra, padavinska zona se kasnije tokom dana premešta ka jugu. Četvrtak ostaje oblačan, ponegde sa slabom kišom, a pad temperature koji nam donosi severni vetar biće osetan.

U četvrtak temperatura neće prelaziti 18 stepeni, na severu i zapadu biće i hladnije, a postepeno otopljenje očekuje se već od petka. Za dane vikenda vreme će biti pretežno sunčano, suvo i toplije, a novo naoblačenje sa padavinama prognozira se već za ponedeljak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija