Društvo

Kakvo nas vreme očekuje za Uskrs i Prvi maj: Temperature iznad proseka, ali vreme ipak neće biti idealno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2022

-

13:10

Kakvo nas vreme očekuje za Uskrs i Prvi maj: Temperature iznad proseka, ali vreme ipak neće biti idealno
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Red sunca, red oblaka i kiše obeležiće preznike pred nama. Temperatura će za Uskrs i početkom naredne nedelje biti malo iznad proseka i kretaće se oko 27 stepeni, dok nas, prema trenutnoj prognozi, početkom maja očekuje blagi pad temperature koja će se kretati oko 20 stepeni Celzijusa, što je zapravo u granicama proseka za ovo doba godine, kažu meteorolozi za Euronews Srbija.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da se intenzivan ciklon koji se trenutno nalazi u oblasti Španije i Francuske postepeno se premešta prema istoku Evrope i sa sobom nosi veću količinu padavina. Zbog toga su, objašnjava, intenzivne i dugotrajne padavine zahvatile zapadnu Evropu, a naša zemlju se ovog vikenda upravo nalazi pod uticajem perifernih delova ovog ciklona.

"Upravo ti periferni delovi nam i donose nestabilnost i promenljivo vreme, ali ne i veću količinu kiše. Nakon nešto nestabilnije subote, u nedelju nas očekuje  vedro, suvo i sunčano vreme, u kombinaciji sa južnim vetrom", kaže Gojković.

Ovo za Euronews Srbija potvrđuje i meteorolog Đorđe Đurić koji za uskršnji dan najavljuje temperaturu nešto iznad proseka za ovo doba godine

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Jutro će biti vedro i sveže, a u dolinama i kotlinama biće magle. Tokom dana pretežno sunčano uz visoku oblačnost. Biće svakako veoma toplo. Sredinom dana u severnim, a posle podne i u ostalim delovima Srbije očekuje se povećanje oblačnosti, a uveče su mogući pljuskovi i grmljavina, pre svega na severu zemlje i u Vojvodini. Maksimalna temperatura kretaće se od 23 do 27 stepeni Celzijusa, dok će u Beogradu biti oko 25 stepeni", kaže Đurić i objašnjava da su ove temperature nešto iznat prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Gojković objašnjava da je smena oblaka, sunca i kiše izvesna, a oblaci koji nam donose kišu je teško prognozirati jer, kaže, ne zahvataju šire oblasti. 

"Njihov intenzitet zavisi od brzine kretanja hladne vazdušne mase preko zagrejanog tla, vlažnosti vazduha i razlike u temperaturi između vazduha i tla odnosno tople i hladne vazdušne mase koje se susreću. Upravo je ovo razlog što najintenzivnije oluje imamo u kasno proleće i rano leto, kada je vlažnosti velika, tlo je dovoljno zagrejano sunčevim zračenjem i još imamo prodore ciklona i hladne vazdušne mase. Svi ovi faktori zajedno čine da atmosfera bude veoma nestabilna, a oluje česte", kaže Gojković.

Kakvo vreme nas očekuje sledeće nedelje?

Meteorolozi su saglasni da će se i tokom naredne nedelje iznad Evrope smenjivati polje niskog i visokog vazdušnog pritiska, što će u našoj zemlji uslovljavati promenljivo vreme. Gojković kaže da će se zbog severnog položaja ovih sistema, Vojvodina nalaziti pod njihovim direktnim uticajem te će u severnijim predelima biti nešto više oblaka i padavina u odnosu na ostatak Srbije.

"Kao i prethodne nedelje jedan dan ćemo imati oblake i kišu, a drugi će biti pretežno sunčan i suv. Ipak temperatura ostaje oko prosečnih vrednosti. Pred nama je nedelja sa prijatnim prolećnim vremenom. Vremenske prilike će biti umerene, neće biti ekstrema, kako u pogledu temperature, tako i u pogledu padavina, a kiša koja će povremeno padati donosiće zemlji preko potrebnu vlažnost", objašnajva ona.

Đurić za Euronews Srbija navodi da će početak nedelje biti nešto topliji u poređenju sa krajem, pa na nas i u ponedeljak očekuje toplije vreme, ali, navodi, sa izvesnom kišom.

"Sever Srbije zahvatiće promenljivo oblačno vreme sa lokalnim pljuskovima, a maksimalna temperatura kretaće se od 20 stepeni na severu do 25 stepni Celzijusa na jugoistoku zemlje. To je ponovo nešto malo iznad prosečnih vrednosti koji zapravo za ovo doba godine iznose oko 21 stepen", objašnjava Đurić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Za utorak i sredu navodi gotovo isto vreme. Pre podne sunčano i toplo, dok su popodne takođe izvesne lokalne padavine. Temperatura će se i ova dva dana kretetati od 21 do 25 stepeni Celzijusa.

Što se drugog dela nedelje tiče i početka maja, Đurić kaže da nas, prema trenutnim prognozama, očekuje blagi pad temeprautre, zaravo one će biti u granicama proseka.

"U četrvtak i petak će biti promenljivo oblačno vreme, više na severu zemlje. Biće lokalnih pljuskova i grmljavine. U četvrtak će tako biti u većini zemlje, dok će u petak tako biti na jugu i jugoistoku zemlje. Temperature će biti prosečne, od 16 do 20 stepeni Celzijusa", kaže on.

Za vikend i početak maja, navodi da se očekuje vreme kao i svage godine kada su u toku pripreme za Prvomajski uranak.

"Očekuju nas sunčani dani za kraj aprila i početak maja, tačnije za vikend i početak naredne nedelje. Prema trenutnim prognostičkim podacima, biće smene sunca i kiše. Preciznije, sunčano će biti u prepodnevnim časovima, dok su popodne izvene lokalne padavine. Temperatura će se kretati oko 20 stepeni Celzijusa", rekao je Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija