Društvo

Bjelajac: Abdikacija Petra Karađorđevića privatna stvar dinastije

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2022

-

16:22

Bjelajac: Abdikacija Petra Karađorđevića privatna stvar dinastije
Karađorđevići - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Abdikacija princa Petra Karađorđevića u korist brata Filipa, s obzirom na to da Srbija nije monarhija, privatna je stvar porodice i njihovih kraljevskih rođaka širom sveta i ne može imati utacaj na politički život, ali predstavnici dinastije mogu da doprinesu svojoj zemlji lobirajući za njene interese u kraljevskim krugovima u svetu, ocenjuje istoričar i direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac.

U izjavi za Tanjug on je rekao da su dešavanja u dinastiji Karađorđevića i promene redosleda naleđa, deo kulturne prošlosti i tradicije u Srbiji, s obzirom na to da je Srbija Ustavno definisana kao repubilka.

"To nema neku refleksiju na ono što je poltička situacija u Srbiji i nije neuobičajeno da se redosled nasleđa menja unutar porodice ili kuće, u ovom slučaju Karađorđevića", rekao je on.

Objasnio je da bi, u slučaju da se stav naroda u Srbiji po pitanju monarhije promeni, prestolonaslenik bio sadašnji princ Aleksandar Karađorđević, a potom naslednik iz reda njegovih potomaka, a to je sada Filip.

Prema rečima istoričara, u sadašnjim političkim okolnostima u Srbiji, abdikacija Petra Karađorđevića je privatna stvar porodice i njihovih kraljevskih rođaka širom sveta.

Na pitanje da li ova situacija podiže svest građana o monarhiji Bjelajac je kazao da je tokom Drugog svetskog rata i kasnije monarhija na ovim prostorima bila više faktor podela, kao i da danas postoji jedan deo našeg društva, koji je tradicionalno monarhistički.

"Koliko Srbija ima svest o monarhiji građani bi se eventualno mogli izjasniti na nekom referendumu", rekao je istoričar.

"Vremena se menjaju, monarhije demokratizuju"

Bjelajac je podsetio da je u slučaju i jedne i druge srpske nacionalne dinastije bilo promena u redosledu nasleđivanja.

"Jedna od najpoznatijih u kući Karađorđevića jeste abdikacija princa Ðorđa Karađorđevića i uspostavljanje presedana da je princ Aleksandar Karađorđević i budući kralj Ujedinjenje Jugoslavije dobio mogućnost da bude naslednik prestola u svoje vreme. On i jeste posle smrti Kralja Petra Prvog postao kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", rekao je Bjelajac.

Istoričar je objasnio da Filip sada ima sva građanska prava u Srbiji, kao i da kao eventualni istaknuti kandidat može da bude nosilac neke liste. Istakao je da se vremena menjaju i da se monarhije i u svetu demokratizuju.

"Više nije nemoguće da buduća kraljica ili princeza budu iz nekih drugih socijalnih krugova, umesto iz vladarskih i dinastičkih krugova ili iz redova visokog plemstva", naveo je istoričar.

Bjelajac je rekao i da se, u zemljama koje nisu više monarhije, kraljevske porodice okupljaju i neguju šarm stare Evrope, kao i da su "rado viđeni u okviru džet seta".

One nemaju, rekao je, uticaj na politički život, ali mogu da lobiraju za svoju zemlju kroz javni život i aktivnosti. Smatra da će Filip Karađorđević imati mogućnost da svoje prezime i tradiciju kuće Karađorđevića upotrebi u korist današnje Srbije i njene budućnosti, te da svoju zemlju promoviše na kraljevskim okupljanjima u Evropi.

Komentari (0)

Srbija