Društvo

Najmodernija vremenska prognoza počela s emitovanjem na Euronews Srbija

Komentari

Autor: Tara Tomović

14/06/2021

-

13:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najinovativnija vremenska prognoza na ovim prostorima danas je počela sa emitovanjem na televiziji Euronews Srbija. Prognoze će se emitovati radnim danima, a ono što će ih razlikovati od ostalih jeste jedan od najnaprednijih sistema u Evropi koji će preciznije i detaljnije objašnjavati vremenske pojave.

Kako bi bio još prijemčiviji za srpsku publiku, sistem Metekast je prilagodila urednica vremenske prognoze na televiziji Euronews Milena Lazarević, koja je prvenstveno diplomirani master meteorologije.

"Vremenska prognoza je svuda informacija o tome kakvo će vreme biti, ali ono što će nas razlikovati jeste taj grafički prikaz uz koji se pruža objašnjenje zašto, odakle, kako... Jasno će se videti kako izgleda ciklon, a kako anticiklon, šta znači vazdušni pritisak, koja je razlika između munje i grmljavine, i meterološke pojave", kaže Milena.

Još jedna stvar koja odvaja vremensku prognozu televizije Euronews Srbija od ostalih jesu i najtačniji podaci, ali i kvalifikovani kadar koji će na njoj raditi.

"Iz Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije dobijaćemo najtačnije i najrelevantnije podatke, a u saradnji sa norveškom firmom Chyron dobićemo krajnji produkt, odnosno prognozu koja izgleda svetski", nastavlja.

Euronews

 

Osim što će pružati najtačnije podatke kroz vizuelni program Metekast, prognoza će biti i edukativnog karaktera sa ciljem da gledaocima pomogne u boljem razumevanju meteorolških pojava.

"Gledaoci će moći da vide realan prikaz padavina, oblaka, vetra i ostalih meteroloških pojava u 3D prikazu na potpuno drugačiji način u odnosu na ono kako je to rađeno do sada"

Euronews Srbija će spremati i posebne sezonske prognoze koje će pomoći u planiranju daljih aktivnosti naših gledalaca, ali i prognoze na najpopularnijim turističkim destinacijama u kojima će se pratiti i temperatura mora.

"Najviše pažnje ćemo obratiti na Grčku, Tursku, Crnu Goru, Hrvatsku i region, tačnije mesta na kojima naši ljudi najviše letuju. Takođe, blagovremeno ćemo ih upozoravati na moguće oluje i nepogode, što tokom samog letovanja, što na putu do mora"

Euronews

 

Vremenska prognoza televizije Euronews Srbija pružaće i pravovremene informacije koje su važne i za srpske poljoprivrednike.

"Najbitnija informacija za njih u periodu proleća i leta jeste prognoziranje gradonosnih oblaka što će nam biti u fokusu tokom ovog perioda. Zimi ćemo redovno pratiti pojavu mraza i poljoprivrednike blagovremeno obaveštavati kada i kako mogu zaštititi svoje useve", zaključila je Milena.

Komentari (3)

Vronsky

14.06.2021 16:13

Ja ovde ne vidim ništa revolucionarno, šta je vas impresioniralo?

Ruzica

14.06.2021 18:16

Kvalitet pravi razliku. Pravo je osveženje gledati i slušati vremensku prognozu od profesionalne, stručne i prelepe voditeljke, Milene Lazarević. Euronews obećava. Sve pohvale

Srbija

Tužiteljka Bamije želi da svedoči o nepravilnosima i skandalima u radu Euleksa
Broj zaraženih koronom raste, a mere se masovno krše: Koliko kazni su inspektori napisali tokom jula?
Vulin kontaktirao ambasadu SAD: FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković