Aktuelno

Kada nam stiže leto i kakvo nas vreme očekuje u narednim mesecima?

Komentari

Autor: Tara Tomović

25/05/2021

-

07:01

Kada nam stiže leto i kakvo nas vreme očekuje u narednim mesecima?
Kada nam stiže leto i kakvo nas vreme očekuje u narednim mesecima? - Copyright Euronews; Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prošlonedeljnog nestabilnog vremena i temperaturnih oscilacija nismo mogli, a da se ne zapitamo kada ćemo konačno zakoračiti u pravo leto.

Odgovor na to pitanje dala nam voditeljka vremenske prognoze Euronews-a Milena Lazarević, koja je ujedno i diplomirani meteorolog. 

"Promenljivom vremenu je došao kraj. Sudeći po trenutnim prognozama kiše, pljuskovi i hladno vreme su iza nas. Poslednju dekadu maja obeležiće duži sunčani intervali i osetno toplije vreme", istakla je.

Milena ističe da meteoropate ne bi trebalo da imaju ozbiljnijih poteškoća narednih dana jer će se temperatura konačno ujednačiti i neće biti velikih temperaturnih oscilacija.

"Maksimalna dnevna do kraja maja kolebaće se oko 25°C što je i negde prosek za ovo doba godine. Jutra će takođe biti prijatna, bez mraza od 15°C do 17°C", nastavlja.

Suvo i toplo leto

Pixabay.com

 

Budući da se vremenske prognoze zasnivaju na verovatnoćama da li će se neki događaj ostvariti ili ne, Milena ne može da predvidi vremenske prilike za svaki letnji dan, ali svakako ima lepe vesti.

"Trenutni prognostički modeli pokazuju toplo i suvo leto. Padavine će biti u deficitu. Tokom jula bi u Srbiju trebalo da stigne i prvi toplotni talas. Da podsetim da se pod toplotnim talasom podrazumeva niz od najmanje pet dana sa maksimalnom temperaturom iznad 30 °C. Oni se očekuju i u avgustu, i septembru"

Kako su obilnije padavine iza nas, nema bojazni od poplava, ali bi poljoprivrednici i dalje trebalo da budu na oprezu zbog sezone grada. Da ćemo iz godine u godinu sve više osećati posledice klimatskih promena u vidu ekstremnog vremena, potvrdila je i Milena.

"Suše, obilne padavine, dugi toplotni talasi i oluje biće sve učestaliji na našim prostorima. Klimatski stručnjaci ističu da će Srbija u narednim godinama imati sve više odlika mediteranske klime"

Vreme na moru

Pixabay

 

Što se tiče ove sezone, vreme ne bi trebalo da bude prepreka za odlazak u Grčku, bilo da putujete u junu, julu ili avgustu. Da li možda treba da se plašimo letnje superoluje koja je pogodila Halkidiki u julu 2019. godine i odnela šest života?

"Tokom većeg dela leta Grčka će biti sunčanija i topla. Maksimalna temperatura oko 30°C, jutarnja oko 17°C. Kada je reč o olujama njih je teško, odnosno gotovo nemoguće prognozirati za tako dug period. One nastaju jako brzo, pogotovo na moru i leti. Toplota i vlaga u kombinaciji su glavni okidači za oluje", kaže i dodaje da redovno pratite vremenske izveštaje i pre nego što krenete na put, informišete se o vremenskim prilikama.

I u Crnoj Gori nas očekuje lepo vreme na leto sa prijatnim temperaturama 

"Temperatura u junu na području Crne Gore uglavnom neće prelaziti 30 stepeni. Prve toplotne talase očekujemo u drugoj polovini jula. Oni u proseku neće trajati dugo, ali će se često javljati. Modeli za područje Crne Gore daju nešto toplije i suvlje leto od proseka,. Ali za detaljnjiju prognozu potencijalne oluje, svakako treba sačekati", zaključila je Milena u razgovoru za naš portal.

 

Komentari (0)

Srbija