Društvo

NVO apeluju na Ministarstvo pravde: Povući izmene Zakona o parničnom postupku, udaljavaju Srbiju od vladavine prava

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

14:03

NVO apeluju na Ministarstvo pravde: Povući izmene Zakona o parničnom postupku, udaljavaju Srbiju od vladavine prava
NVO apeluju na Ministarstvo pravde: Povući izmene Zakona o parničnom postupku, udaljavaju Srbiju od vladavine prava - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Više od 80 organizacija civilnog društva uputilo je danas apel Ministarstvu pravde da hitno povuče iz procedure predloženi Nacrt zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku zbog brojnih propusta, kako u načinu njegove izrade, tako i u tekstu zakonskih rešenja koja, kako tvrde, Srbiju udaljavaju od željenog stanja u oblasti vladavine prava. 

U saopštenju, koje su dostavile Građanske inicijative u ime 80 organizacija, navodi se da predloženi nacrt predviđa da će se, u slučaju neplaćanja sudske takse u zakonskom roku od osam dana, smatrati da je stranka odustala od podnetog podneska, čime građani koji nisu u mogućnosti da plate takse gube Ustavom zagarantovano pravo na zaštitu svojih interesa pred sudom.

"Smatramo da je nedopustivo da se ideja povećanja efikasnosti pravosuđa sprovodi ograničavanjem pristupa sudu građanima nametanjem administrativnih i finansijskih prepreka", poručuju NVO.

Organizacije civilnog društva ukazuju i da proces izrade Nacrta nije sproveden u skladu sa standardima transparentnosti i participativnosti, propisanim, između ostalog, i Zakonom o planskom sistemu Srbije.

"U sastavu radne grupe nije bilo predstavnika specijalizovanih organizacija civilnog društva, koje imaju svakodnevnu direktnu komunikaciju sa građanima i zastupaju njihove interese u svom radu. Iz tih razloga smatramo da postojeći nacrt nije moguće popravljati amandmanima, zbog čega i zahtevamo njegovo povlačenje", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija. 

Oni zahtevaju od nadležnog ministarstva da se u osnivanju nove radne grupe vode principima inkluzivnosti i participativnosti, da u njenom sastavu budu "zastupljeni predstavnici svih relevantnih i zainteresovanih društvenih grupa uključujući organizacije civilnog društva i medije koji putem tužbi trpe pritiske zbog svog rada i delovanja, a kako bismo zajedničkim naporima došli do kvalitetnog zakonskog teksta", dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Skupa pravda je nedostižna pravda: Kuća ljudskih prava zahteva povlačenje Nacrta zakona o parničnom postupku

Komentari (0)

Srbija