Društvo

Za Advokatsku komoru Srbije izmene Zakona o parničnom postupku neprihvatljive, za ministarku primedbe "zamena teza"

Komentari

Autor: Euronews

31/05/2021

-

13:42

Za Advokatsku komoru Srbije izmene Zakona o parničnom postupku neprihvatljive, za ministarku primedbe "zamena teza"
Za Advokatsku komoru Srbije izmene Zakona o parničnom postupku neprihvatljive, za ministarku primedbe "zamena teza" - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) odlučio je da ne prihvati predložene izmene i dopune Zakona o parničnom postupku (ZPP) i da se usprotivi toma da predlog zakona uđe u skupštinsku proceduru.

Sporni Nacrt izmena ZPP objavljen je 19. maja na sajtu Ministarstva pravde radi javne rasprave i ona bi trebalo da traje do 14. juna.

U saopštenju AKS pojašnajva se da tekst Nacrta izmena i dopuna ZPP sadrži veliki broj odredbi "eksperimentalnog karaktera" koje na najdrastičniji način onemogućavaju sudsku zaštitu građana u ostvarivanju njihovih Ustavom garantovanih prava, a advokaturi nameću rešenja koja joj ne ostavljaju izbor u pogledu njene reakcije.

"Izjave tvoraca spornog Nacrta, koje su date u veoma osetljivom trenutku, taj izbor još više sužavaju i ne doprinose stvaranju atmosfere u kojoj bi se došlo do najboljih zakonskih rešenja", navodi AKS.

E-Stock/Dušan Milenković

AKS će na pregovorima zastupati predsednik komore Viktor Gostiljac

UO AKS je, međutim, uprkos tome odlučio da prihvati poziv Ministarstva pravde za pregovore, a u skladu sa stavom ministarstva da će se konsultativni proces produžiti do postizanja konsenzusa sa advokaturom o tekstu Nacrta zakona.

AKS će na pregovorima zastupati predsednik komore Viktor Gostiljac i predsednici svih advokatskih komora u sastavu AKS.

"U slučaju neuspeha pregovora sa Ministarstvom pravde Upravni odbor AKS će preduzeti mere iz svoje nadležnosti, koje uključuju i obustavu rada kao krajnje sredstvo", navodi se u saopštenju Komore.

Popović: ZZP vodi skraćivanju dužine trajanja postupka

S druge strane, ministarka pravde Maja Popović prethodno je poručila da Nacrt izmene Zakona o parničnom postupku vodi skraćivanju dužine trajanja postupka, a samim tim i smanjenju troškova koje građani moraju da plate.

"Pretpostavljam da to i jeste razlog nezadovoljstva advokata. Građani svoja prava ostvaruju kroz jednu tužbu, a ostale se podnose isključivo radi advokatskih troškova“, rekla je ministarka za dnevni list Politika.

Na taj način, dodala je ona, dolazi do "enormnog bespotrebnog gomilanja sporova", pa se onemogućava suđenje u razumnom roku u ostalim predmetima.

Komentarišući primedbe da bi se usvajanjem tog zakona sudovi bi bili pristupačni "samo bogatima", ministarka je kazala da je tu reč o "zameni teza".

"Izmene u pogledu sankcije za neplaćanje sudske takse odnose se samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene", kazala je ona.

Tanjug/Slobodan Miljević

"Zamena teza"

Popović je objasnila da taksa nastaje nakon prvog ročišta, a do tada se može podneti zahtev za omogućavanje plaćanja takse na rate, o čemu se sudu podnosi dokaz.

Te izmene će, ocenila je ona, doprineti "ravnomernoj opterećenosti sudova“, odnosno, građani će moći u njihovim postupcima do pravosnažne odluke da dođu u isto vreme u svim sudovima.

"Sporovi u kojima građani tuže državu Srbiju sprovodiće se na teritoriji prebivališta tužioca, a ne samo u Beogradu, kako je trenutno slučaj", rekla je ministarka i dodala da na taj način građani neće morati da putuju i snose dodatne troškove.

Podsetimo, Ministarstvo pravde objavilo je 19. maja Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku i pozvalo zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

Grupa advokata je održala protest tražeći povlačenje iz javne rasprave nacrta novog Zakona o parničnom postupku i najavila nastavak protesta dok se to ne desi.

Komentari (0)

Srbija