Društvo

Krizni štab o novom popuštanju mera - očekuje se odluka o maturama, svadbama i ekskurzijama

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/06/2021

-

15:25

Krizni štab o novom popuštanju mera - očekuje se odluka o maturama, svadbama i ekskurzijama
Krizni štab o novom popuštanju mera - očekuje se odluka o maturama, svadbama i ekskurzijama - Copyright TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Broj novozaraženih koronvirusom u poslednjih nekoliko dana pokazuje da se epidemiološka situacija u Srbiji polako stabilizuje. Zbog toga, sve oči su uprte u Krizni štab od kojeg se očekuje ublažavanje mera. Sednica je počela oko 16.50.

Prema ranijim najavama, moglo bi da se dopusti organizovanje proslava maturske večeri, zatim ekskurzija, nastave u prirodi, sve uz poštovanje određenih epidemioloških preporuka. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu je naveo da je broj novozaraženih u prestonici "na nivou statističke greške" i da je "vreme da sve radi normalno kao pre pandemije".

Koncerti, svadbe, proslave

Ranije je najavljeno da će ukoliko broj vakcinisanih pređe 50 odsto i ukoliko se stabilizuje epidemiološka situacija masovna okupljanja biti dozvoljena od 21. juna - koncerti, svadbe, proslave rođendana. 

E-Stock/Dušan Milenković

Tiodorović:Zabrinjava nepoštovanje mera u javnom prevozu

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović rekao je za Euronews Srbija da će na Kriznom štabu verovatno biti dozvoljena nastava u prirodi i maturske večeri, a da su ekskurzije i dalje pod znakom pitanja. 

Krizni štab će razmatrati i popuštanje mera, što se tiče ograničenja broja ljudi na javnim mestima. Do sada je bilo ograničenje do pet ljudi, a Tiodorović kaže da će se najverovatnije ići na 50 ljudi.

Ističe da najviše zabrinjava nepoštovanje mera u gradskom prevozu, gde je i dalje na snazi obavezno nošenje maske.

Kaže da je već došlo do opuštanja, da je "narod o tome doneo odluku ne čekajući Krizni štab", ali da je to i veliki rizik, jer je situacija još uvek nesigurna i virus je tu. 

Popuštanje mera

Poslednja sednica Kriznog štaba bila je 31. maja i tada je došlo do popuštanja mera - ugostiteljskim objektima dozvoljeno da rade do ponoći, da poslednje bioskopske projekcije mogu da počnu u 23 sata, te da do tog vremena mogu da rade i njihove blagajne.

Produženo je radno vreme trafika, te mogu da rade od 00-24 sata. Takođe, na kongresima, poslovnim i naučnim skupovima u zatvorenom prostoru može da se okupi maksimalno 200 osoba, dok je raniji maksimum bio 100 osoba.

Ukinut je besplatan PCR za naše građane koji putuju u Nemačku.

U Srbiji je danas stiglo još 85.410 doza Fajzer vakcina. Reč je o redovnoj isporuči koja svakog ponedeljka stiže u Srbiju od tog proizvođača.

Komentari (0)

Srbija