Društvo

Imunolog za Euronews Srbija: Pandemija još traje i nepredvidiva je, nije besmisleno vakcinisati se

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

22:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija još uvek traje i potpuno je nepredvidivo kojim će tokom dalje da teče, stoga nije besmisleno vakcinisati se, odnosno primiti treću dozu, ističe za Euronews imunolog dr Miloš Marković. Respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka, sa godišnje se registruje oko 10 miliona slučajeva. S tim u vezi, forum Pacijenata Srbije i Udruženje lekara pokrenuli su kampanju "Ko rano rani" posvećenu vakcinaciji kao najboljem vidu prevencije mnogih zaraznih bolesti.

"Ono što je potpuno jasno posle više od godinu dana, jeste da su vakcine efikasne i štite od teške forme bolesti i to je najvažnije", ističe Marković i poziva sve da uopšte nije besmisleno vakcinisati se protiv kovida 19, čak iako je osoba preležala koronu.

"Dokazano je da preležana bolest i vakcina daju najbolji imunitet. Ne savetujem da se virus preleži, ali ako je neko već preležao savetujem da se vakciniše", naglasio je imunolog.

On dodaje da je preporučena i treća doza za sve, dok smatra da četvrtu dozu verovatno treba da prime samo starije osobe ili hronični bolesnici.

Upitan koja je najbolja vakcina, Marković  navodi da je postoji ogroman broj studija koje pokazuju da RNK cepiva (Fajzer i Moderna) daju najbolji odgovor.

"Mit je da je bolje preležati nego vakcinisati se"

Da je lakše preležati bolest nego vakcinisati se, imunolog ističe da je mit.

"U nekim slučajevima, imunitet posle preležane bolesti je bolji, dok je nekad posle vakcinacije bolji...nema pravila, ali ono što je potpuno jasno da posle vakcinacije dobijete trajni imunitet koji vas štiti duže ili kraće vreme, a ponekad i doživotno, bez rizika koju nosi bolest", naglasio je.

Dodaje da na primer vakcina protiv pneumokoka štiti i od pneumonije, ali i od meningitisa, zapaljenja moždanih ovojnica, ili sepse.

Cilj projekta "Ko rano rani" jeste da podigne svest o tome da su mnoge bolesti preventabilne vakcinama.

Vakcina protiv gripa prava sezonska

Imunolog naglašava da je problem sa gripom što se patogen iz godine u godinu menja, te vakcina stara nekoliko godina ne štiti u velikoj meri.

Takođe, on naglašava da je problem što mnogi ljudi smatraju virus gripa potpuno bezopasnim iako je u pitanju veoma ozbiljno oboljenje, koje, kako kaže, može izazvati visoku temperaturu koja traje nekoliko dana.

"Iskustvo nam nalaže da posle slabih sezona uvek slede teške sezone gripa", dodaje on i podseća da smo u protekle dve godine pandemije imali slabije sezone gripa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija