Društvo

Korona presek: Više od 500 novozaraženih u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2022

-

16:24

Korona presek: Više od 500 novozaraženih u Srbiji
Korona presek: Više od 500 novozaraženih u Srbiji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata, na koronavirus je u Srbiji testirana 8.279 osoba, od čega je registrovano 509 novozaraženih. Preminule su četiri osobe. Hospitalizovano je 340 pacijenta, a na respirator je priključen njih 22.

Podsetimo, juče je od 9.181 testiranog bilo 597  zaraženih, a preminuloe su četiri osobe.

Pandemija još uvek traje i potpuno je nepredvidivo kojim će tokom dalje da teče, stoga nije besmisleno vakcinisati se, odnosno primiti treću dozu, ističe za Euronews imunolog dr Miloš Marković. Respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka, sa godišnje se registruje oko 10 miliona slučajeva. S tim u vezi, forum Pacijenata Srbije i Udruženje lekara pokrenuli su kampanju "Ko rano rani" posvećenu vakcinaciji kao najboljem vidu prevencije mnogih zaraznih bolesti.

"Ono što je potpuno jasno posle više od godinu dana, jeste da su vakcine efikasne i štite od teške forme bolesti i to je najvažnije", ističe Marković i poziva sve da uopšte nije besmisleno vakcinisati se protiv kovida 19, čak iako je osoba preležala koronu.

"Dokazano je da preležana bolest i vakcina daju najbolji imunitet. Ne savetujem da se virus preleži, ali ako je neko već preležao savetujem da se vakciniše", naglasio je imunolog.

On dodaje da je preporučena i treća doza za sve, dok smatra da četvrtu dozu verovatno treba da prime samo starije osobe ili hronični bolesnici.

Upitan koja je najbolja vakcina, Marković  navodi da je postoji ogroman broj studija koje pokazuju da RNK cepiva (Fajzer i Moderna) daju najbolji odgovor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija