Društvo

Preminuo Veselin Simonović: Tragičan gubitak čoveka koji je odškolovao generacije novinara i urednika

Komentari

Autor: Blic

09/05/2022

-

10:18

Preminuo Veselin Simonović: Tragičan gubitak čoveka koji je odškolovao generacije novinara i urednika
FoNet/NOVA.RS - Copyright FoNet/NOVA.RS

veličina teksta

Aa Aa

Neočekivano, u smiraj vikenda, celu srpsku javnost pogodila je vest da je u 63. godini života preminuo Veselin Simonović, jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednika. Bio je čovek koji je svoj specifičan pečat ostavio na svakom mestu na kojem je radio, u svakoj redakciji koju je oblikovao: počev od "Borbe", preko "Vremena", do "Blica", gde je na poziciji glavnog urednika proveo 17 godina, i konačno portala Nova.rs.

Veselin Simonović biće sahranjen u sredu u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu. Komemoracija će biti održana u sredu u 10.30 sati u "Dorćol placu" u Dobračinoj ulici u Beogradu. Ispraćaj i sahrana biće održani u 13.30 sati na Novom groblju. 

Veselin Simonović je novinarski put započeo u "Borbi", onoj čuvenoj, staroj.

"Za sve nas koji smo krajem osamdesetih i početkom devedesetih radili u 'Borbi' slogan 'To je bila Borba, sve ostalo je posao' ostao nam je za ceo život. U najgora vremena smo u 'Borbi' ispekli novinarski zanat i kalili se i kao ljudi i kao novinari. Da nije bilo 'Borbe' ja ne bih poslednjih 40 godina radio u novinarstvu i bavio bih se nekim drugim poslom. 'Borba' je bila prva nezavisna novina u Srbiji, a jedna od tri, uz 'Slobodnu Dalmaciju' i 'Oslobođenje' u ondašnjoj Jugoslaviji. Sve ostalo je bilo ili fingiranje novinarstva ili prikriveno podržavanje raznih režima, nacionalizama, ratova. 'Borba' je ustala protiv zla koje nam se spremalo", rekao je jednom prilikom Simonović.

U "Borbi" je bio šef deska, ali i dopisnik iz Slovenije. Usledila je selidba u "Vreme", u zlatno doba ovog nedeljnika. A onda je u proleće 1997. stigao u "Blic".

"Prvi glavni urednik “Blica” je bio Manojlo Manjo Vukotić. Do tada sam bio urednik u 'Vremenu' sa ekipom: Dragoljub Žarković, Filip Švarm, Miša Vasić i ostali. Ne bih ja iz 'Vremena' prelazio nigde, bili smo kao jedna porodica. Međutim, u 'Blic' sam otišao iz tri razloga: bili su mi ponuđeni pristojni uslovi pod kojima sam mogao da preživim te teške godine; zatim, zvao me je Manjo Vukotić čiji sam zamenik bio dok je on uređivao 'Borbu'; i treći razlog je bilo to što su te novine bile opozicione prema Miloševićevom režimu. Uvek sam radio u novinama koje su bile drske, opozicione i jasno profilisane protiv rata, nasilja, mržnje", ispričao je Vesa.

Pada Milošević na ovim izborima, sigurno!

Početkom 1998. došlo je do profesionalnog razlaza u redakciji “Blica”. Skoro 90 odsto novinara i urednika je otišlo sa Manjom posle nesporazuma sa tadašnjim gazdama.

"Desilo se da su gazde htele da ja budem glavni i odgovorni urednik, a Manjo samo direktor. Ja sam to odbio, nisam hteo da ga smenjujem. Bili smo prijatelji i sad smo, mada smo jedno vreme zbog toga bili u zavadi. Manjo je za sobom poveo skoro celu redakciju. Ja sam bio na odmoru, nisam hteo da radim, tražio sam sebi novi posao. Vratio sam se u redakciju, zatekao sam desetak ljudi. Gazda me je pitao da li sada hoću da budem glavni urednik. 'E, sad hoću', pristao sam", ispričao je Vesa Simonović.

Mnogi su tada mislili da sutrašnji broj "Blica" neće izaći, ali su se prevarili. Ne samo da je izašao, nego je u narednim decenijama postao i jedan od najuticajnijih medija na ovim prostorima, na čelu sa Veselinom Simonovićem, koji je kao glavni urednik upravljao tim brodom kroz najolujnija vremena.

"Sećam se jednog razgovora sa Peterom Kelbelom (jedan od prvih vlasnika 'Blica' - prim.aut). Kaže on meni: 'Ja ću ovo sve da prodam, budzašto, daću, pokloniću, vi Srbi ste ludi! Ovde će Milošević da vlada sto godina!' To je bilo 2000. pred izbore. Ja mu kažem: 'Pada na ovim izborima, sigurno.' On kaže: 'Ma nema šanse!' Prođe to vreme, ponovo sedimo nas dvojica i Kelbel me pita: 'Je li, Veso, kako si ti znao da će da padne Milošević?' Rekoh: 'Pa, nisam znao, i ja sam sumnjao, ali šta si drugo očekivao da ti kažem? Da prodaš ‘Blic’ nekoj budali i da ostanemo na ulici?'", ispričao je kasnije Vesa.

Recept za moderno, dinamično novinarstvo

Za 17 godina koliko je proveo kao glavni urednik "Blica”, a od oktobra 2010. i kao glavni urednik prve integrisane štampano-digitalne redakcije na ovim prostorima, "Blic" je prošao smo put od novine koja se prodavala za jedan dinar, do kompanije koja u svom sastavu ima veliki broj štampanih medija i portala.

"U međuvremenu, pod Vesinim mudrim vođstvom 'Blic' je nizao uspeh za uspehom. Nova izdanja 'Blic nedelje', 'Blic Žena' i 'Puls' su i dan-danas sinonimi za najbolje u svojim novinarskim žanrovima, a pokretanje 'Blicovog' sajta i vizionarska organizacija prve štampano-digitalne redakcije u regionu upisali su ime Veselina Simonovića među istinske velikane srpskog novinarstva 20. i 21. veka", piše "Blic".

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kada bi ga pitali koji mu je prvi veliki uspeh, Vesa bi odgovarao kao iz topa:

"To što smo preživeli Miloševića! Zatim što smo uspeli da nađemo koncept i put i posle 5. oktobra. Da nismo postali partijske novine. Da smo ostali svoji. Jer, posle 5. oktobra sve novine su mogle da budu slobodne onoliko koliko su same htele. One koje su bile režimske pre, potrčale su da postanu režimske i posle promena".

Baš kao što je uvek imao recept za pravljenje dobrih novina, Vesa je znao i šta u 21. veku čini kvalitetno i dinamično digitalno novinastvo.

"Treba biti i relevantan i tabloidan, i zabavan i ozbiljan. Tu se hoda po ivici i lako može da se sklizne na jednu ili drugu stranu. Tabloida ima svuda, pa će uvek biti i u Srbiji. Samo, nije problem što su ovde novine tabloidne, već što su one nikakve! Tu nema novinarstva, tu su sve priče izmišljene. To su radile i ozbiljne novine, jedno je razlika što će tabloidne tu izmišljenu priču senzacionalistički objaviti. Ali isto je to: izmišljena priča je izmišljena priča... 'Blic' to nije radio, ali jeste ponekad grešio", pričao je Vesa Simonović u septembru 2016. godine.

Odškolovao generacije novinara i urednika

Kada je 2020. prihvatio novi izazov na portalu Nova, ukratko je rezimirao i dotadašnju karijeru.

"Najpre da se, kako je red i kako nalaže osnovno vaspitanje, predstavim jer se na ovoj adresi nismo upoznali. Ja sam Veselin Simonović i 36 godina se bavim novinarstvom, ponosni sam otac dve kćerke: doktorke Isidore i studentkinje Anite, i suprug Ljiljane. Poslednje 23 godine radio sam u kompaniji Ringier Axel Springer, kao glavni urednik raznih izdanja i svaki dan proveden u 'Blicu' bio je za mene poslovni izazov i veliko zadovoljstvo. Radio sam još kao urednik u 'Borbi' od 1984. do 1994. godine i u nedeljniku 'Vreme' do 1997. godine. Od 1. januara sam glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor firme United Media Digital. Nadam se da ćemo se svakodnevno družiti i sad znate i na koju adresu možete da uputite vaše kritike, predloge, a neću se ljutiti ako nas ponekad i pohvalite", napisao je Vesa.

Ostaće zapamćeno da je Veselin Simonović odškolovao generacije novinara i urednika, od kojih su mnogi danas urednici u vodećim srpskim medijima. Mnogi će ga pamtiti kao svog "profesionalnog oca", koji ih je naučio osnovnim principima novinarstva. Mnogi će se složiti da je, pored toga što je bio jedan od najboljih urednika u Srbiji, bio i jedan od najboljih učitelja novinarstva.

Beskompromisno i iskreno vodio je svaku novinarsku priču, podjednako kao autor, kao urednik i kao glavni urednik novina.

 

Komentari (0)

Srbija