Društvo

Ivana i Dušan su pacijenti prve postkovid ambulante - imali su različite kliničke slike, a sada su im simptomi slični

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

07:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U prvoj postkovoid ambulanti u Srbiji koja se nalazi u okviru Specijalne bolnice "Sokobanja" lekari dnevno pregledaju 30 pacijenata. Posledice preležanog virusa, kažu, neki osećaju i do godinu dana.

Jedna od njih je i Ivana Bosnić koja je koronu preležala dva puta. U razgovoru za Euronews Srbija kaže da je imala je težu kliničku sliku i da je bila i hospitalizovana. I nakon zvaničnog oporavka, prošlo je nekoliko meseci ali ona se još uvek oseća loše.

"Zamaranje, posebno kad se penjem uz stepenice ili brdo, imala sam i bolove u mišićima, zglobovima", kaže Bosnić.

Za razliku od nje, Dušan iz Ražnja je imao, kaže, blaži oblik bolesti i nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Kaže da je kovid preležao na nogama, ali navodi da je i nakon što je zvanično izlečen, za pomoć ponovo morao da potraži od lekara.

"I dalje osećam blago zamaranje i bol u grudima koji nikako ne prestaje. Morao sam ponovo da se obratim lekaru", rekao je za Euronews Srbija.

Dragan Stanojević pneumoftiziolog iz "Sokobanjske" kaže da se do sada pokazalo da većina  pacijenata koji im se obrate, imaju slične tegobe kao Ivana i Dušan, mnogi i maju i ozbiljnije respiratorne probleme.

Euronews/Printscreen

 

"Otežano disanje, nedostatak daha, čak i gušenje, sviranje iz grudi. Prisutni su čak i psihički simptomi - nedostatak koncentracije, pažnje, nesanica, opadanje kose kod žena", objašnjava Stanojević.

Kaže da svaki pacijent ovde prolazi specijalnu dijagnostičku proceduru koja se radi još samo u kliničkim centrima.  

"Ovde spada i spirometrija, ispitivanje plućne funkcije - difuzija koja se retko gde radi,  gde tačno vidimo koliko je plućno tkivo oštećeno. Nakon paketa ispitivanja, zaključujemo koja će biti terapija, ambulanta ili rehabilitacija", kaže Stanojević.

Komplentan pregled, dijagnostika i tretman

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja" je prva ambulanta na područiju Srbije za pacijente koji su preležali virus korona gde mogu dobiti kompletan pregled, dijagnostiku, ali i banjski tretman, odnosno postkovid rehabilitaciju. Pacijenti sa uputom uredno overenim od strane lekarske komisije pregled u postkovid ambulanti i postkovid rehabilitaciju mogu da obave besplatno.

"U postkovid ambulanti se za kratko vreme putem dijagnostičkih pretraga određuje stepen oštećenja plućne i srčane funkcije, te se pacijentu daje savet i propisuje odgovarajuća kućna terapija i higijensko-dijetetski režim. U sklopu dijagnostičkih pretraga, pored ostalih funkcionalnih testova, radi se i ispitivanje difuzionog kapaciteta, koje daje informaciju o oštećenosti plućnog tkiva nakon preležane infekcije virusom kovid-19. Treba naglasiti da se ova dijagnostička procedura inače radi samo još u kliničkim centrima", rekla je ranije za Tanjug direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja'" dr Vesna Milanović.

Ona je navela da u postkovid ambulanti rade lekari Specijalne bolnice - specijalisti pneumoftiziolozi koji su edukovani i spremni da pruže pomoć pacijentima u okviru savremenih znanja i principa lečenja, kao i na osnovu veoma značajnih iskustava nakon višekratnog rada u kovid bolnicama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija