Društvo

Globalni IT gigant Orakl otvorio regionalni centar u Kragujevcu, Brnabić: "Podigli smo lestvicu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija / FoNet

10/05/2022

-

14:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum sa kompanijom Orakl (Oracle) je mala kruna uspeha digitalizacije i pokazatelj onoga što smo mogli i možemo da uradimo kada verujemo u domaću pamet, inovativnost i kreativnost, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Kragujevcu, gde je s tom svetskom IT kompanijom potpisan komercijalni ugovor o otvaranju njihovog regionalnog centra. Komercijalni ugovor odnosi se na to da globalni IT gigant otvara prvi regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi u Državnom data centru u Kragujevcu.

Brnabić je ocenila da je od izuzetnog značaja to što Orakl ima poverenja u našu zemlju, da ovde čuva svoje i podatke svojih klijenata i pruža najsofisticiranije usluge za čitavu jugoistočnu Evropu.

"Ono što je posebno važno i najbolji pokazatelj koliko je ovo partnerstvo važno za dalje građenje našeg imdža i kredibiliteta kao lidera u digitalizaciji i informacionim tehnologijama je to da ovakve centre Orakl u Evropi ima još samo u Londonu, Frankfurtu i Milanu, a sada i u Kragujevcu. Sada smo podigli lestvicu i to je konkurencija sa kojom dalje treba da se borimo u svemu", izjavila je Brnabić.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Podsetila je da je vrednost izvoza srpskog IKT sektora za prva dva meseca ove godine dostigla rekordnu vrednost od 347 miliona evra, što je uspešan nastavak trenda od prošle godine, kada je ukupna vrednost izvoza tog sektora bila 1,86 milijardi evra.

"I prošla je bila rekordna godina, a prva dva meseca ove godine su za 42,7 odsto bolja nego isti period prošle godine, i to govori koliko brzo napredujemo i koliki je potencijal za rast", rekla je premijerka i dodala da očekuje da će sporazum sa Oraklom pomoći da nove kompanije dođu u Srbiju, kao i da naše start ap kompanije brže rastu.

"Ono što očekujemo, kada je reč o izvozu IKT usluga, jeste da ove godine srušimo sve rekorde, uprkos svim izazovima, jako kompleksnoj situaciji u celom svetu, a posebno u Evropi i očekujemo da izvoz IKT sektora - naše pameti, inovativnosti i kreativnosti - dostigne 2,5 milijarde evra i postane zemlja koja se u tome takmiči i ide lestvicu dalje", rekla je Brnabić.

Svako šesto novo radno mesto u IT sektoru

Navela je da je broj zaposlenih u IT sektoru prešao 90.000 i da to znači da je svako šesto radno mesto otvoreno u Srbiji bilo u tom sektoru.

"Neto plata programera prešla je 245.000 dinara - možete da razumete koliko nam je to važno za budžet, i koliko poreza ubiremo kako bi finansirali izgradnju puteva i druge infrastrukture, ali i školstvo i zdravstvo", naglasila je premijerka.

Najavila je da će u julu biti otvorena drugu zgrada Državnog data centra, u kojoj će biti smešteni svi podaci domaćih bezbednosnih struktura, koji će se, prema njenim rečima, čuvati po najvišim svetskim standardima, kao i da se planira izgradnja treće zgrade, koja će biti namenjena samo kompanijama.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Ugovor je u ime korporacije Orakl potpisao potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za severnu i istočnu Evropu Kenet Johansen, a u ime Državnog data centra u Kragujevcu direktor za klaud tehnologije Danilo Savić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Džon Ginkl, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Jovanović: Dolazak Orakla snažan signal za IT tržište

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je za Euronews Srbija da je ugovor sa korporacijom Orakl veliko priznanje za Vladu Srbije i IKT sektor za sve ono što je urađeno za proteklih pet godina. Ova kompanija osniva svoj regionalni javni klaud u Kragujevcu, što znači da će pružati sofisticiranje IT usluge na tržištu Srbije, ali i Jugoistočne Evrope i celog sveta.

"Ovo je veliko priznanje državnom data centru i onome što radimo ovde, jer je Orakl shvatio da su podaci koje on drži bezbedni u državnom data centru. Dolazak Orakla u Srbiju je snažan signal koji će sigurno uzdrmati ceokupno IT tržište i promeniti način razmišljanja u celom regionu. Do pre nekoliko godina je način da se svi podaci čuvaju u jednom data centru, odnosno klaudu dovodio do neverice kod korisnika. Danas se situacija menja i Srbija je koristeći klaud usluge pokazala šta znači digitalizacija i efikasna IT usluga", rekao je Jovanović.

Sada će u Srbiji jedan takav igrač doprineti da na našem tržištu mnoge kompanije prebace podatke u Uraklov kalud, zato što se one i dalje nalaze u našoj zelmlji, ali siguran sam da će ovo mnogo značiti i zemljama regiona.

Podaci će ipak ostati u Srbiji da li to znači da će biti dostupna i jeftinija, on je rekao da je to tačno, ali da mnogo znači da podaci budu blizu, zbog kašnjenja u prenosu podataka.

"Korišćenje dalekih data centara, koji se nalaze izvan Evrope prouzrokuje i određeno kašnjenje u prenosu podataka. Telekom operterima je kod prenosa utakmica svaka milisekunda dragocena i očekujem da će oni pohitati da smeste svoje podatke u Oraklov klaud", rekao je Jovanović.

On je istakao da dolazak globalnog giganta za srpsku IT industriju mnogo znači i istakao da je izvoz u ovom sektoru u prva dva meseca ove godine jednak skoro celokupnom izvozu za 2021. godinu.

"Oko 90.000 ljudi radi u ovom sektoru, a broj je porastao za oko 25 odsto. Naše prognoze su da bi izvoz IKT sektora mogao da dostigne 2,5 milijardi evra. To će dalje pokrenuti i naše inovativne i kreativne kompanije i naše startape i verujem da će naš IKT sektor nastaviti da raste", rekao je Jovanović.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija