Društvo

Janjić za Euronews Srbija: Nekanonski potez Vaseljenske patrijaršije, mešaju se u dogovore Skoplja i Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

22:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"Nema osnova da vaseljenski patrijarh bude umešan u dogovore Beograda i Skoplja - pokušavaju da raskolničku Makedonsku pravoslavnu crkvu imenuju kao Ohridsku arhiepiskopiju kojoj je 2003. Srpska pravoslavna crkva dala autonomiju, zato je potez nekanonski", kaže univerzitetski profesor, kulturolog i pravnik Jovan Janjić povodom odluke Sinoda Vaseljenske patrijaršije o MPC.

Sveti Sinod Vaseljenske patrijaršije, na čijem je čelu vaseljenski patrijarh Vartolomej, podsetimo, priznao je u ponedeljak crkvu Severne Makedonije.

U saopštenju Patrijaršije se navodi da kao naziv ove crkve, ona priznaje Ohridsku patrijaršiju, "imajući u vidu da je područje njene nadležnosti u granicama države Severne Makedonije".

Janjić je u emisiji Euronews veče istakao da je Vaseljenska patrijaršija sada objavila ovu odluku imajući u vidu da traju pregovori između Beograda i Skoplja o razrešenju decenijskog raskola. Majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve počeće 15. maja, kada bi, smatra Janjić moglo da dođe do rešenja i dogovora.

"Kada je saopšteno da se očekuje da na Saboru SPC u maju bude napokon rešena ta bolna rana na telu SPC, Carigrad je onda panično reagovao i doneo tu nekanonsku odluku. Nisu hteli da sačekaju nego su stvorili utisak da imaju ključnu ulogu u svemu, što je suprotno kanonu", naveo je Jovan Janjić.

On je objasnio da je područje Severne Makedonije kanonsko područje Srpske pravoslavne crkve i da status tamošnje crkve može biti određen samo pod SPC.

"Crkva ne može nastati izvan matične crkve već samo u krilu majke crkve. Zato je iznenađujuće da Carigrad to radi. Valjda znaju da to ne pripada i njima i da time ruše kanone. Pokušavaju izgleda i da prikupe vernike jer ih oni nemaju puno", kazao je profesor i kulturolog Jovan Janjić za Euronews Srbija.

Janjić je objasnio da je 2003. godine Ohridska ahriepiskopija dobila autonomiju koja joj daje samostalnost, samo uz formalnu vezu sa SPC, tako da njihov poglavar mora na bogosluženju da pominje patrijarha srpskog, da se pokaže ta veza.

"To su 2003. svi prihvatili, verujem da bi se i sada, kako su dogovori Beograda i Skoplja tekli, sve pravoslavne crkve složile kao tada, kada je osnovana Ohridska arhiepiskopija. Kada bi morale da se izjasne, ne bi prihvatile odluku Vaseljenske patrijaršije", kazao je Janjić.

Euronews/Printscreen

 

Takođe, Janjić dodaje da jedan od faktora sada jeste i politika.

"Nažalost, ne sviđa mi se to što pišu grčki mediji, kako Beograd sada uspostavlja odnose sa Skopljem i da će tu biti uplitanja ruske crkve, a ako se onda oni umešaju neće toga biti. Nadam se da će SPC na to reagovati", objasnio je Janjić.

Upoređujući situaciju sa Makedonskom pravoslavnom crkvom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom, on je rekao da su to dve različite stvari.

"CPC nije crkva, to je grupa građana koja se regigtrovala u policiji i nazvala crkvom. Vartolomej može nasiljem i ne pravom nešto, sve je moguće, ali to nema dejstva, to ne može biti crkva, mogu je samo tako nazivati. Drugačije je stanje u Makedoniji, to su otcepljene eparhije u SPC postojale su, a toga nije bilo u CG, već su sebe nazvali crkvom", kazao je Janjić.

 

Komentari (0)

Srbija