Društvo

Nakon odluke Sabora SPC o makedonskoj crkvi Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služiće liturgiju pomirenja

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

12:07

Nakon odluke Sabora SPC o makedonskoj crkvi Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služiće liturgiju pomirenja
Nakon odluke Sabora SPC o makedonskoj crkvi Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služiće liturgiju pomirenja - Copyright FoNet/SPC

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan služiće 19. maja liturgiju pomirenja u Hramu svetog Save u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Patrijaršiji. Luturgija će početi u devet sati, a sasluživaće svi arhijereji obe crkve.

Patrijarh Porfirije poziva verni narod da u što većem broju prisustvuje arhijereskoj liturgiji.

Sabor SPC saopštio je juče da za makedonsku crkvu prihvata status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.

U saopštenju je Sabor juče naveo izražava nadu da će Srpska Pravoslavna Crkva "bratoljubivo rešavati i rešiti i pitanje" konačnog kanonskog statusa "Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arihiepiskopije", čemu treba da usledi svepravoslavno saglasje i prihvatanje tog statusa.

Kako piše u saopštenju, "pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje".

Navodi se i da "vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske Pravoslavne Crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan".

"U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu Srpska Pravoslavna Crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za realpolitičke, geopolitičke, crkvenopolitičke i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima", saopštio je Sabor.

Zaključuje se da Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u "neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama".

Janjić: Hrabar potez SPC

Stručnjak za crkveno-pravna pitanja prof. dr Jovan Janjić je juče rekao da je odlukom Sabora SPC učinjen veliki i hrabar potez. Janjić je za Tanjug naveo da ne treba povlačiti bilo kakve paralele između odluke SPC sa odlukom Sinoda Carigradske patrijaršije, kojom je priznata crkva u Severnoj Makedoniji, i ističe da je odluka Sabora SPC autonomna i zasnovana na kanonima.

"Jedino Sabor SPC može da rešava statusna pitanja koja se tiču crkvene organizacije na njenom kanonskom području", naglašava Janjić.

Ocenjuje da je odlukom SPC potvrđeno da je odluka Carigradske patrijaršije koja je, kako kaže, bila ishitrena i verovatno politički motivisana, ništavna i da neće proizvoditi dejstva.

"Ubuduće, ukoliko Jerarhija u Severnoj Makedoniji ostane pri razgovorima, koje je proteklih dana vodila sa Svetim sinodom SPC, to pitanje će se vratiti u okvire kanona i verni pravoslavni narod u Severnoj Makedoniji napokon će biti u zajednici sa ostalim pravoslavnim svetom", ističe Janjić i podseća da je Crkva u Skoplju bila izopštena i da nije imala jedinstvo sa drugim pomesnim crkvama pošto je bila u raskolu.

 

Komentari (0)

Srbija