Društvo

Hoće li biti proslave mature? Krizni štab vaga, dva uslova za pozitivnu odluku

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

13/05/2021

-

16:10

Hoće li biti proslave mature? Krizni štab vaga, dva uslova za pozitivnu odluku
Hoće li biti proslave mature? Krizni štab vaga, dva uslova za pozitivnu odluku - Copyright E-Stock/Mirko Rodić

veličina teksta

Aa Aa

Da li će biti proslave maturske večeri još se ne zna. Mali i veliki maturanti se svakodnevno raspituju da li će moći da proslave završetak osnovne, odnosno srednje škole, zbog aktuelne epidemiološke situacije. U Ministarstvu prosvete kažu da će uputsvo školama biti prosleđeno na osnovu preporuke koju dobiju od Kriznog štaba, a iz tog tela pozivaju mlade da se strpe još malo.

Proslava maturske večeri posle završene osnovne i srednje škole je događaj koji se pamti do kraja života. Tu se završava jedna i počinje nova stranica života mladih. I dok su prethodne generacije razmišljale ko će im biti par za to veče, šta će da obuku, ovogodišnja generacija razmišlja hoće li maturske večeri opšte biti zbog epidemije virusa korona.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da ga svakodnevno deca pitaju hoće li moći da se slavi matursko veče i da svima daje isti odgovor - budite još malo strpljivi.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

 

"Moramo da vidimo kako će se situacija dalje razvijati. Ukoliko nastave da se spuštaju brojevi novozaraženih i ukoliko bude veliki obuhvat vakcinacijom onda ćemo moći da razmišljamo u junu i julu o maturskoj večeri i svim drugim proslavama", rekao je Tiodorović za Euronews.

On je naglasio da je to jedna od tema o kojoj će se razgovarati na narednim sednicama Kriznog štaba.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović očekuje da će biti popuštanja mera i da će matursko veče moći da se organizuje, ali dok ne stigne odluka iz Kriznog štaba, ništa ne preduzimaju što se tiče organizacije.

"Mimo odluke Kriznog štaba nećemo ništa da radimo. Očekujem da će biti popuštanja mera i tada ćemo startovati sa organizacijom. Za to nam je potrebno nedelju dana. Čak i ako se dozvoli proslava maturske večeri, mi ćemo ići na varijantu proslave na otvorenom prostoru, na Zemunskom keju", kaže Bjelanović.

Maturanti srednjih škola raspuštaju se 25. maja, a pojedini direktori škola kažu da nema dovoljno vremena da se sprovedu sve procedure oko zakupa prostora - restorana, hotela.

Učenici završne godine Prve beogradske gimnazije svakodnevno se raspituju hoće li moći da proslave kraj srednje škole, a direktor te škole Aleksandar Andrejić kaže da se još čeka instrukcija Ministarstva prosvete.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Bojim se da neće biti vremena da se organizuje matursko veče. Kod mene maturanti nisu izrazili želju da prave matursko veče, već se raspituju za žrku u školu koja se tradicionalno organizuje poslednjeg radnog dana", priča Andrejić.

Navodi da ni prošle godine zbog korone nije organizovana proslava maturske večeri, da su imali dogovoren termin za proslavu u restoranu koji je pomeran dva puta i na kraju se odustalo.

Gimnazija u Čačku u decembru je rezervisala termin za proslavu male mature u Domu kulture.

Direktor gimnazije Ivan Ružičić kaže da proslava maturske večeri zavisi od instrukcija koje dobiju od Ministarstva prosvete i da ništa neće organizovati "na svoju ruku".

"Od Ministarstva još nisu stigle nikakve instrukcije. Mi smo samo rezervisali termin za taj prostor - 31. maj i ništa drugo. U Domu kulture imaju i druge aktivnosti, pa smo želeli da bukiramo na vreme. Da li će moći da se slavi matursko veče ili ne to ne zavisi od nas. Ukoliko se odobri mi ćemo moći da organizujemo za par dana", rekao je Ružičić za Euronews.

Pojašnjava da se maturanti pripremju I za tradicionalni ples na Trgu, ali da se još ne zna da li će biti organizovan.

Komentari (0)

Srbija