Društvo

Ministarstvo prosvete: Do 13 sati pregledane 224 škole u Novom Sadu, Nišu, Leskovcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

15:07

Ministarstvo prosvete: Do 13 sati pregledane 224 škole u Novom Sadu, Nišu, Leskovcu
E-Stock/ Andrija Soković - Copyright E-Stock/ Andrija Soković

veličina teksta

Aa Aa

Policija je do 13 sati pregledala ukupno 224 škole sa teritorija školskih uprava Novi Sad, Niš i Leskovac, koje su prethodno dobile dojavu da je postavljena eksplozivna naprava, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U pregledanim školama, kako je utvrđeno, dojave su bile lažne. Dojavu o postavljenoj bombi na teritoriji ŠU Novi Sad dobilo je 137  škola, a do 13 časova ekipe MUP-a pregledale su 125 ustanova. U ŠU Niš izvršen je pregled 56 škola, od 71 koliko je dobilo dojavu. U ŠU Leskovac dojavu je dobila 91 škola, a do 13 časova pregledane su 43 škole.

U školama koje još nisu pregledane nastava će se odvijati onlajn. O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole će obavestiti učenike i njihove roditelje.

Prilagođava se model nastave

Ovo nije prva dojava o bombama u obrazovnim ustanovama. Početkom nedelje, u ponedeljak, 16. maja, od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu u prepodnevnim i popodnenvim časovima, elektronskom poštom upućene su pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigle su na adrese na 173 škole.

Dva dana kasnije na meti su bile Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu, Medicinska škola, PTT na Paliluli, Gimnazija Bora Stanković u Nišu. Na njihove adrese stigla je dojava o postavljanju eksplozivnih naprava.

Sve obrazovne ustanove nisu mogle da budu pregledane u jednom danu, te su đaci imali onlajn nastavu nekoliko dana. U svim školama koje su pregledane reč je bila o lažnim bombama.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će se zbog dojava o bombama u školama model nastave prilagođavati i da će tamo gde je situacija bezbedna deca pohađati nastavu neposredno, a da će u školama koje nisu pregledane roditelji biti obaveštavani da će se nastava odvijati na daljinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija