Društvo

Policija u belim mantilima pregleda KBC "Dragiša Mišović": Kontradiverzione ekipe na terenu nakon dojava o bombama

Komentari

Autor: S. T.

18/05/2022

-

12:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od jutros stižu nove dojave o bombama u objektima Srbiji, a ovoga puta prijave su stigle i na adrese nekoliko bolnica u Beogradu. Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, dojave su stigle u Gradsku bolnicu na Zvezdari, KBC Zemun i VMA. Prema nezvaničnim saznanjima u Zemunu su evakuisane ambulante, a ostali pacijenti su tu. 

"Danas oko podneva stigla je anonimna dojava da su podmetnute eksplozivne naprave u KBC Zvezdara. Obavestene nadlezne sluzbe i zapoceta KD inspekcija u skladu sa protokolom. 
Odmah su preduzete sve aktivnosti u skladu sa procedurama predvidjenim za takve situacije", kažu u KBC Zvezdara.

Vojnomedicinska akademija saopštila je da je nakon protivdiverzionog pregleda utvrđeno da je dojava o bombi u toj vojnomedicinskoj ustanovi lažna.

U KBC "Dragiša Mišović" potvrđeno je za Euronews Srbija da su oko 10:30 dobili dojavu da je u toj zdravstvenoj ustanovi postavljena eksplozivna naprava.

"Zastali smo sa prijemima, niko od ležećih pacijenata nije evakuisan. U pitanju su uglavnom teški pacijenti, te u njihovim sobama kontradiverzioni pregled policija vrši u belim mantilima kako se oni ne bi uznemirili. Ne primamo pacijente u ambulante, ali su svi zaposleni na svojim radnim mestima. Čekamo da završe kontradiverzioni pregled i da nastavimo sa poslom", kažu u toj zdravstvenoj ustanovi.

I Klinički centar Vojvodine primio je danas dojavu o postavljenoj bombi, saznaje Euronews Srbija. Nakon KDZ pregleda utvrđeno je da je dojava bila lažna. Policija će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica za krivično delo izazivanje  panike i nereda, saznaje Euronews.

Stigle su i nove dojave o bombama u obrazovnim ustanovama, a dobili su ih Visoka skola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u ulici Vojvode Stepe u Beogradu, Medicinska škola, PTT na Paliluli, Gimnazija Bora Stanković u Nišu.

Đaci i zaposleni su evakuisani, a obaveštena je policija. Kontradiverziona ekipa je pregledala objekat Gimnazije Bora Stanković i utvrđeno je da je dojava bila lažna.

Prethodnih dana u brojne škole, ali i studentske domove, tržne centre, stigli su mejlovi da su o objektima postavljene bombe.

U ponedeljak je na mejl adrese 173 beogradske osnovne i srednje škole stiglo upozorenje da su postavljene eksplozivne naprave. Kontradiverzione ekipe MUP-a još nisu pregledale sve obrazovne ustanove. U 70 škola koje nisu pregledane nastava je organizovana onlajn.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je jutros da škole imaju plan evakuacije, a da su u svim školama koje su pregledane dojave bile lažne.

Takođe, u Forumu Beogradskih gimnazija su rekli da je svaka gimnazija na teritoriji Beograda, sa izuzetkom gimnazije u Mladenovcu, u ponedeljak dobila dojavu o postavljenim eksplozivnim napravama u školama. Zbog toga su danas tri gimnazije prepodnevnu smenu počele onlajn, a to su Osma beogradska gimnazija, Gimnazija patrijarh Pavle i Dvanaesta beogradska gimnazija.

"Ispostavilo se da su u svim školama koje su već pregledane, a to je većina, dojave bile lažne. Sada imamo ozbiljan problem koji može uticati na regularan završetak školske godine", rekao je za Tanjug Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskig gimnazija.

On je naglasio, da kada je reč o merama, ne postoje mogućnosti da se primene neke posebne mere.

Komentari (0)

Srbija