Društvo

Novi niz dojava o bombama u školama: Preteći mejl stigao na 135 adresa u Vojvodini, dojave i u Nišu, Pirotu, Kuršumliji

Komentari

Autor: Ekipa Euronews Srbija

20/05/2022

-

07:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nizu škola u Srbiji noćas su stigle dojave o postavljenim bombama, saznaje Euronews Srbija.  Dojave o eksplozivnim napravama stigle su na adrese osnovnih škola na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji. 

Tačan broj obrazovnih insitutcija koje su našle na udaru novih dojava, trenutno se utvrđuje. Prema našim saznanjima, dojave o bambi stigle su u više škola u Nišu i deca su evakuisana.

"Deca su evakuisana, a u nekim školama nisu ni ulazili u učionice. U toku je pregled kontradiverzionih ekipa", rečeno je za Euronews Srbija u niškoj policiji. 

Kako saznajemo, direktori mnogih škola u Vojvodini su noćas mejlom dobili upozorenje da je  podmetnuto više eksplozivnih naprava. O svemu je obaveštena policija, a kontradiverzione ekipe će pregledati zgrade obrazovnih institucija.

Načelnik Školske uprave Novi Sad, Milan Grujin rekao je za Euronews Srbija da su sve osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad dobile dojavu o bombama.

"Na teritoriji Školske uprave Novi Sad, što obuhvata Južnobački i Sremski okrug, postoji 135 osnovnih škola i sve su dobile dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Dojave nisu stizale u srednje škole. Deca i zaposleni trenutno ne mogu da uđu u objekte, jer se čeka kontradiverzioni pregled. Dok ne bude okončan, nastava će biti organizovana online. Danas sigurno, a za ponedeljak ćemo videti", naveo je Grujin.

Oglasilo se Ministarstvo prosvete

U Ministarstvu prosvete kažu da se dojave o eksplozivnim napravama stigle u više osnovnih i srednjih škola u Srbiji. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Dojave su stigle na mail adrese osnovnih škola na teritoriji Šolske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji. U cilju bezbednosti učenika škole su obavestile MUP o pretnji i ekipe MUP-a su na terenu. Do okončanja KD pregleda nastava će se odvijati onlajn, a učenici će biti vraćeni u klupe, nakon potvrde da je bezbedno. O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole će obavestiti učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Petar Narančić predsednik Aktiva direktora novosadskih osnovnih škola kaže da danas nema nastave u školama zbog dojave o podmetnutim bombama, ali da se časovi neće gubiti već se organizuju onlajn.

Navodi da su jutros već oko šest sati svi zaposleni u školama bili obavešteni da su preteći mejlovi stigli i da su dobili instrukcije da obaveste roditelje da đaci ne dolaze na prva dva časa.

"Međutim, stiglo je uputstvo Ministarstva prosvete da dok se škole ne pregledaju učenici ne mogu ulaziti u učionice, već da se nastava organizuje onlajn. Neće se nastava gubiti, već će biti onlajn", naveo je Narančić.

On je dodao da su kontradiverzione ekipe u pojedinim gradskim školama obavile pregled, a očekuje da će i u narednih nekoliko sati i u drugim školama pregledi biti završeni. 

Dojava u svim niškim osnovnim školama

Od jutros su sve niške osnovne škole dobile dojavu da se u objektima nalazi postavljena bomba. U nekim školama su završeni pregledi i utvrđeno je da je dojava bila lažna. Mejlovi su stigli rano jutros, a đaci su preko vajber grupa obavešteni da ne dolaze u škole i organizovana je onlajn nastava.

Euronews

Božidar Stošić, direktor OŠ "Dušan Radović" u Nišu kaže za Euronews Srbija da je ta škola rano jutros, pre pola sedam, dobila mejl sa nepoznate adrese u kome stoji obaveštenje da je u školi postavljeno više eksplozivnih naprava.

"O tome smo obavestili MUP i Školsku upravu. Obavestili smo decu i nastavnike da će nastava u prepodnevnoj smeni biti onlajn, zatvorili smo školu. Imamo plan evakuacije koji smo ažurirali na sastanku sa načelnikom Školske uprave", rekao je Stošić.

Kontradiverzione ekipe su na terenu, a određen broj škola u Nišu već je pregledan.

"Dojave su stigle u sve škole pre početka nastave. Nastava će u svim školama biti onlajn dok se ne završe pregledi objekata", kaže načelnik Školske uprave Niš Predrag Nešović i dodaje da su sa svim direktorima škola u Nišu pre dva dana održali sastanak i da su upozoreni na moguća dešavanja. 

Prilagođava se model nastave

Ovo nije prva dojava o bombama u obrazovnim ustanovama. Početkom nedelje, u ponedeljak, 16. maja, od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu u prepodnevnim i popodnenvim časovima, elektronskom poštom upućene su pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi stigle su na adrese na ukupno 173 škole.

Dva dana kasnije na meti su bile Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu, Medicinska škola, PTT na Paliluli, Gimnazija Bora Stanković u Nišu. Na njihove adrese stigla je dojava o postavljanju eksplozivnih naprava.

Sve obrazovne ustanove nisu mogle da budu pregledane u jednom danu, te su đaci imali onlajn nastavu nekoliko dana. U svim školama koje su pregledane reč je bila o lažnim bombama.

Ministar prosvete Branko Ružićrekao je da će se zbog dojava o bombama u školama model nastave prilagođavati i da će tamo gde je situacija bezbedna deca pohađati nastavu neposredno, a da će u školama koje nisu pregledane roditelji biti obaveštavani da će se nastava odvijati na daljinu.

 

Komentari (0)

Srbija