Društvo

Pomoć onima koji na pitanje "kako si" neće odgovoriti "dobro": Kuvanje, crtanje i pletenje kao lek za dušu

Komentari

Autor: Euronews Srbija,

23/05/2022

-

12:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osobe sa psihijatrijskom dijagnozom često žive odbačene od zajednice, bez prijateljske i profesionalne podrške koja bi im pomogla da se osećaju kao deo društva. Situaciju je dodatno pogoršala epidemija virusa korona. Strah, depresija, anksioznost najčešće su psihičke manifestacije, a psihijatri kažu da je u porastu i postkovid depresija. Sve češće se ljudi, koji su preležali kovid žale na konstantnu uznemirenost, nesanicu, depresiju, probleme sa pamćenjem i koncentracijom, nedostatkom energije.

Udruženje "Prostor", pokrenulo je inicijativu "Pitaj me kako sam" koja kroz različite aktivnosti poput kuvanja, slikanja, pletenja ili časova jezika, pruža osobama koje imaju mentalne probleme mogućnost da budu kreativne, korisne, i, što je najvažnije, da razgovaraju.

"Ovde ljudi mogu da podele neko svoje mišljenje između sebe, da im bude malo lakše u životu, da izađe iz njih bes, malo da se otvore", ovako Nikola Repec, jedan od polaznika radionice pletenja objašnjava zašto je važno da se okupljaju svi oni koji na pitanje "Kako si" nemaju jednostavan i poželjan odgovor "Dobro sam". O samom pletenju kaže da je gledao kako to rade njegove bake kad je bio mali, ali mu ranije nije polazilo za rukom.

Osim što savladavaju novu veštinu, polaznici jačaju koncentraciju, samopouzdanje, uče da prihvataju sebe i druge, ali i da uživaju u sopstvenoj kreativnosti.

"Pletenje može da bude umetnost, a svakako je vrsta terapije, radne terapije, neki je čak nazivaju joga za mozak, i pomaže da se držimo našeg fokusa, pomaže nam da se opustimo. Održavamo ih jednom nedeljno, počeli smo sa osnovama, a sa namerom da uradimo malo možda čak i njihovo ekonomsko osnaživanje, jer pravimo proizvode koji mogu dalje da se prodaju i da njima donesu neku dobit", kaže Maja Glušica, volonterka Udruženja "Prostor".

Korisno kada stvaraju

Predsednica Udruženja "Duša" koje okuplja korisnike psihijatrijskih usluga Bosiljka Brdar pojašnjava da se svi osećaju korisno kada nešto stvaraju.

"Osim što je opuštajuće (pletenje), to je dobro i za memoriju i za motoriku, onu finu motoriku prstiju, ruku, tako da vi dok pletete vi morate i da mislite o tome što pletete, tako da ne mislite o drugim stvarima", pojasnila je ona.

Euronews

 

Stručnjaci kažu da pletenje, slikanje i slične aktivnosti mogu da budu kanal da se ono sakriveno, nesvesno i neizrečeno u nama ipak izgovori.

"Kada se izražavamo verbalno, mi kontrolišemo šta ćemo da kažemo jako često. I čak ako idemo na psihoterapiju potreban je dodatni napor da osvestimo neke stvari, jer mi pravimo cenzuru šta ćemo da kažemo, i terapeutu i svom okruženju. A ovde nema toga i često su ogoljeniji ti sadržaji", kaže Mina Aleksić, predsednica Udruženja Prostor.

Kako prepoznati problem

Psihijatar i psihoterapeut Udruženje "Prostor" Anđelka Kolarević kaže da su prvi znači koji ukazuju da postoji problem sa mentalnim zdravljem usamljenost i socijalna izolovanost, kada osobe nemaju nikakve aktivnosti, kada se osećaju da su napuštene, da njihov život nema smisla i svrhe.

Euronews

"Sve su to simptomi koji ih dovode u Udruženje. Ovde imaju društvo, zabavljaju se, imaju podršku da se resocijaliziju. Sve to podiže naše mentalno zdravlje", kaže ona za Euronews Srbija.

Ističe da su osobe sa mentalnim smetnjama i dalje u Srbiji stigmatizovane, obeležene i nisu ravnopravni članovi društva. 

"Oni nemaju tuđu negu, nemaju finansijsku podršku, često na margini društva. Često se ne razume koliko mogu da doprinesu. Naši korisnici su zainteresovani za rad u zajednici, kreativni, posle toga se osećaju opušteno, raste im samopouzdanje, postaju emocionalno stabilniji", navela je ona. 

Iako su ove radionice vrlo zančajne za one koji dolaze, i dalje je sistem podrške nedovoljan i vrlo često leži na plećima nekoliko ljudi.

"Svi me pitaju kako sam, ali niko ne čeka da mu odgovorim", rečenica je poznatog pisca koja možda najbolje opisuje ono sa čim se suočavamo, a podaci to potvrđuju. Prema istraživanju Doma zdravlja Kragujevac sprovedenom među onima koji su preležali kovid, od troje ispitanih, čak dvoje ima mentalne smetnje. 

Komentari (0)

Srbija