Društvo

Pendarovski i Kovačevski o autokefalnosti MPC-OA: Istorijski dan

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

14:52

Pendarovski i Kovačevski o autokefalnosti MPC-OA: Istorijski dan
Pendarovski i Kovačevski o autokefalnosti MPC-OA: Istorijski dan - Copyright FoNet/TV Hram

veličina teksta

Aa Aa

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski ocenio je danas da odluka Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) doprinosi ispravljanju "istorijskih nepravdi" i otvara mogućnosti za nov i neopterećen duhovni rast Ohridske arhiepiskopije, dok je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski čestitao je danas autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi-Ohridskoj arhiepiskopija (MPC-OA).

Pendarovski je čestitao arhiepiskopu Stefanu i građanima pravoslavne ispovesti to što je, kako je naveo, jednoglasno doneta odluka Sabora SPC za sticanje autokefalnosti MPC-OA, prenosi MIA.

"Ovo je radosna vest za izgradnju zemlje pravoslavne veroispovesti, koja sledi odluku Vaseljenske patrijaršije o prijemu naše crkve u kanonsko jedinstvo i evharistijsko zajedništvo", naveo je Pendarovski.

On je dodao da veruje da će se ceo proces priznavanja autokefalnosti MPC-OA uskoro okončati uz dobijanje tomosa vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, što će, kako je naveo, doprineti ostvarivanju jednog od makedonskih nacionalnih interesa, ali i napretku i pomirenju u makedonskom društvu.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehnicko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

Kovačevski: Istorijski dan

Kovačevski je Istakao da je danas veliki, istorijski dan, kada je, proslavljajući Svetu braću Ćirila i Metodija MPC-OA dobila i autokefalnost.

Kovačevski, koji boravi u poseti Rimu, naveo je da je time Severna Makedonija postala ravnopravne sa drugima i da je to "priznanje njenog nasleđa i duhovne veličine drevne Ohridske Arhiepiskopije i kao autentičnog dela makedonskog identiteta“, prenosi MIA.

"Radujemo se zajedno sa svim pravoslavnim hrišćanima u našoj zemlji istorijskoj vesti kojom MPC-OA stiče autokefalnost. Ova vekovima očekivana vest saopštena je danas na zajednickoj službi sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Svim pravoslavnim hrišćanima čestitam ovaj dan", poručio je Kovačevski.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je danas u Skoplju da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata, blagosilja i priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehnicko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija