Društvo

Gužve zbog pasoša i ličnih karti: Produženo radno vreme policijskih šaltera, po dokumenta moguće i nedeljom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2022

-

10:06

Gužve zbog pasoša i ličnih karti: Produženo radno vreme policijskih šaltera, po dokumenta moguće i nedeljom
Tanjug/Zoran Živković/Euronews - Copyright Tanjug/Zoran Živković/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Velike gužve prisutne su ovih dana na šalterima policijskih uprava, jer građani žure da pred godišnje odmore zamene dokumenta kojima je istekla važnost - pasoši, ične karte, vozačke dozvole. Iz MUP-a saopštavaju da su uveli rad šaltera i nedeljom, dok će od sutra, 1. juna, biti produženo radno vreme šaltera radnim danima i subotom u sedištima svih policijskih uprava na teritoriji Srbije, a u Beogradu u svim policijskim stanicama i odeljenjima.

Ovakve gužve ispred policijskih stanica u Beogradu, ali i širom Srbije, nisu ništa novo. Svake godine je ista slika, jer građani kojima su istekli lični dokumenti da bi putovali na odmor tokom letnje sezone, moraju da ih zamene. Obično svi čekaju poslednji momenat. Gužve počinje već od maja, odmah posle Uskršnjih praznika.

Višesatno čekanje pred šalterima je neminovnost, bez obzira na to da li imate zakazan termin preko portala eUprava. Ukoliko sada pokušate da zakažete svi termini, skoro u svim opštinama,  zauzeti su narednih mesec dana.

Produženo radno vreme

MUP je saopštio da će od 29. maja, nedeljom od 8 do 15 časova, građani moći da zakažu svoj termin elektronskim putem ili ličnim dolaskom, ali i da izvade lična dokumenta u PS Novi Beograd, SIV-3 u Ulici Omladinskih brigada br. 1 i Policijskoj upravi u Novom Sadu u Bulevaru oslobođenja br. 143.

Nedeljom rade i šalteri u sedištu Uprave za upravne poslove PU za grad Beograd u Ljermontovljevoj ulici 12a.

Građani će od 5. juna 2022. godine i nedeljom od 7.30 do 15.30 časova moći da podnesu zahtev za izdavanje dokumenata u Policijskoj upravi u Nišu, u MK Filip Kljajić, Ulica vojvode Tankosića br. 9a, i u Policijskoj upravi u Kragujevcu, na Trgu slobode br. 3.

Omogućeno je i više termina za elektronsko zakazivanje i podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata i to u policijskim upravama i stanicama u Kragujevcu, Nišu, Smederevu, Šapcu, Vranju, Jagodini, Zrenjaninu i Pančevu.

Pixabay; Unsplash; Profimedia

 

"Ministarstvo unutrašnjih poslova će, baš kao i do sada, na dnevnom nivou pratiti potrebe građana i na osnovu broja zahteva reagovati pravovremeno i preduzimati odgovarajuće mere kako bi naši građani u što bržem roku izvadili nova lična dokumenta", navodi se u saopštenju.

Povećan broj zahteva

Slađana Jakovljević, šef Odseka za upravne poslove PS Stari grad nedavno je za Tanjug rekla da je prvi slobodan termin za izdavanje tih dokumenata u Policijskoj stanici Stari grad je 20. jun.

"Trenutno je povećan broj zahteva, kao i svake godine pred početak letnje sezone i za vreme godišnjh odmora zbog putovanja. Nije drastično povećan broj u odnosu na prethodni period. Konkretno u našoj Policijskoj stanici 'Stari grad' na dnevnom nivou podnese se između 50 i 100 zahteva, na teritoriji grada Beograda je na nivou 17 gradskih opština taj broj je mnogo veći”, rekla je ona.

Jakovljević je podsetila da građani mogu da podnesu zahtev u bilo kojoj stanici, bez obzira na mesto prebivališta, a ako nema slobodnog termina na portalu eUprava, mogu podneti zahtev u bilo kojoj stanici gde ima prvi slobodan termin.

"Zakon predviđa mogućnost da građani mogu da podnesu zahtev ukoliko im je hitno i po hitnom postupku. U tom slučaju prilažu dokaz da im je neophodno da što pre bude izrađen dokument, i mi to činimo u roku od 48 sati", rekla je Jakovljević.

Ona je takođe zamolila građane da otkažu termin ako reše zahtev ranije ili budu sprečeni da dođu u zakazano vreme.

Kako zakazati preko eUprave

Podnosilac zahteva mora biti punoletno fizičko lice i državljanin Srbije. Termin možete zakazati za sebe i uz taj termin dodati i termine za još četiri člana porodice ukoliko je potrebno. Kada zakazujete termin samo za maloletno dete, potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta.

Termini su u trajanju od po 15 minuta za jednu osobu i potrebno je striktno poštovanje satnice. Dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice – svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje. 

Za one koji nemaju iskustva sa elektronskim zakazivanjem i dalje postoji opciju da zahtev podnesu na licu mesta i bez zakazivanja.  Međutim, moraju računati na dugo čekanje, jer prednost imaju oni koji su zakazali termin preko eUprave.

 

Komentari (0)

Srbija