Društvo

Istraživanje na dva fakulteta: Iskustvo seksualnog uznemiravanja imalo 30 odsto studenata i 10 odsto zaposlenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2022

-

07:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prvo istraživanje na temu seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja među studentima i zaposlenima sprovedeno je na Filozofskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Prema dobijenim podacima, 30 odsto studenata imalo je iskustvo jednog oblika uznemiravanja i ucenjivanja, dok je tome bilo izloženo oko 10 odsto zaposlenih u ovim ustanovama.

Projekat "Bezbednost i poverenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja među studentima i zaposlenima na Filozofskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Novi Sad" sproveden je ove godine, tokom letnjeg semestra.

Istraživanje je uključivalo fokus-grupe sa studentkinjama i studentima, kao i anketno istraživanje na studentima i zaposlenima sa ta dva fakulteta.

Učesnica na projektu doc. dr Bojana Bodroža sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu rekla je za Euronews Srbija da su ispitivana iskustva o različitim oblicima seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja. Učestovalo je oko 1.150 studenata i 220 zaposlenih.

"Ispitivali smo šest oblika uznemiravanja, verbalno gde spadaju opaske, predlozi, seksualne aluzije... Onda neverbalno koje se ogleda u pogledima, pokretima, simuliranju radnji. Tu je zatim fizičko uznemiravanje, neprimereni dodiri, uspostavljanje neželjenog fizičkog kontakta, zatim seksualno ucenjivanje. uznemiravanje preko infomacionih tehnologija, i poslednji oblik proganjanje", navela je Bodroža.

Kako je rekla, ispitivana su iskustva u kontekstu akademskog života, dakle da li se nešto od navedenog događalo na fakultetu ili u sklopu fakultetskog života.

"Kada su  upitanju studenti, počinioci su uglavnom drugi studenti i studentkinje. To je očekivano jer provode najviše vremena zajedno. Kada je reč o zaposlenima, to su u glavnom isto zaposleni, ali na višim pozicijama, ali među nasilnicima ima i studenata i nenastavnog osoblja", kazala je za Euronews Srbija doc. dr Bojana Bodroža.

Govoreći o razlikama među fakultetima, ona je rekla da su fizičko uznemiravanje, ucenjivanje i digitalno nasilje podjednako zastupljeni, a da su verbalno i neverbalno seksualno nasilje nešto više zastupljeni na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Bodroža je ovim povodom govorima i o mehanizmima za prijavu i borbu protiv nasilja.

"Želeli smo da osvesrtimo studente da takva ponašanja nisu prihvatljiva, a dobili su i smernice kako to mogu da prijave. Studenti su upućeni na tim za poršku kojem mogu da se obrate pisanim ili elektronskim putem, a mogu da otvore pravilnik fakulteta da se upoznaju sa proceduama, na šta bi ih uputio i tim za podršku", kazala je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija