Evropa

Apel protiv "seksualnih predatora": Ko su predsednički kandidati u Francuskoj optuženi za seksualno zlostavljanje

Komentari
Apel protiv "seksualnih predatora": Ko su predsednički kandidati u Francuskoj optuženi za seksualno zlostavljanje
Jelisejska palata - Copyright AP/Regis Duvignau

veličina teksta

Aa Aa

U jeku predizborne kampanje, a svega nekoliko meseci pred predsedničke i parlamentarne izbore u Francuskoj gotovo 300 uticajnih žena iz Francuskog pokreta "Me too" objavile su 15. novembra u Mondu tekst u kojem su pozvale levo orijentisane partije da uklone, kako su navele, "seksualne predatore" iz svojih redova, uz konstataciju da se previše izabranih zvaničnika i kandidata dosad suočavalo sa optužbama za zlostavljanje žena, prenosi France 24.

"Mi, žene, koje se bavimo politikom, izabrane zvaničnice, saradnice, službenice, vođe zajednica, aktivistkinje koje smo stalno u kontaktu sa političarima, pozivamo svet politike da pruži sveobuhvatan odgovor na seksualno i rodno nasilje koje su počinili naši politički predstavnici", objavljeno je u Mondu.

Među potpisnicama su i Manon Obri, poslanica levice, socijalistička senatorka i nekadašnja ministarka za ženska prava Lorans Rosinjol, Sandra Regol iz partije Zelenih, Elen Bidar, zamenica gradonačelnika Pariza i članica Francuske komunističke partije.

"Muškarci koji su bili optuživani, nekad i osuđeni za silovanje, seksualne napade i nasilje bivaju izabrani na političke funkcije u Parlamentu, departmanima i regionalnim savetima uprkos retorici o pravima i borbi protiv nasilja nad ženama", prenosi Liberasion

Sprečiti buduća nasilja nad ženama

Članice pokreta su još jednom pozvale da se saslušaju žrtve i da se spreči buduće nasilje nad ženama.  

Posle objavljivanja otvorenog pisma u Mondu, članice pokreta pustile su u rad sajt Metoopolitique.fr, na kojem su dale proglas borbe u tri tačke protiv seksizma i seksualnog nasilja u politici za koje se nadaju da će ga potpisati zvaničnici i rukovodioci političkih partija. Cilj im je da ovo pitanje bude aktuelno tokom trajanja kampanje za izbore koji će biti održani u aprilu sledeće godine.

Povod za objavljivanje otvorenog pisma u Mondu je podatak da se među kandidatima za novog predsednika države nalazi tri osobe koje su već bile optuživane za seksualne napade.  

France info prenosi da potpisnice nisu imenovale, ali je Liberasion objavio da se najverovatnije misli na desničara Erika Zemura, koji je bio više puta optuživan za seksualno nasilje od više žena, antievropskog političara Fransoa Aselina koji se trenutno nalazi pod istragom za seksualni napad, i Žana Lasala, samostalnog narodnog poslanika koji je isto optužen od strane više žena za pokušaje napastvovanja. 

AP/Lionel Bonaventure

 

Fransoa Aselino reizabran u stranci posle optužbi sa kojima se suočavao

Preliminarna istraga protiv Fransoa Aselina počela je u maju 2020. godine posle žalbi dve bivše saradnice koje su tada radile u njegovoj partiji i prijave tužiocu od strane jednog rukovodioca iz njegove stranke. Još od 5. februara Aselino, koji je osnivač i predsednik stranke UPR (Populistička republikanska unija) suočava se sa optužbama za seksualni napad i intimiziranje sa žrtvom, prenosi France info.

Figaro je 2020. otkrio postojanje pisma koje je potpisala većina delegata stranke UPR, u kom se traži njegova ostavka. U njemu stoji da su oni svesni "ekstremne težine upornih odnosa Aselina sa dve saradnice". Nekoliko dana ranije, na internet su procurile privatne poruke predsednika stranke.

Dve bivše saradnice izjavile su za Liberasion da su dobijale ljubavne ponude ali i pretnje od Aselina koji je bio  kandidat na predsedničkim izborima 2017. godine. Aselino je porekao sve optužbe koje je objavio Figaro. Interesantna je činjenica da je posle optužbi sazvao vanredno glasanje u svojoj stranci gde je reizabran za predsednik sa 77,7 odsto glasova, objavila je UPR.

AP/Lionel Bonaventure

 

Sa kakvim optužbama se suočavao Lasal?

Julija Kastanije, direktor za komunikacije Francuske komunističke partije, 2017. godine na tviteru je optužila Žana Lasala da je "stavio ruku na njenu pozadinu". Nekoliko dana kasnije je objasnila da se to desilo "oko 2010. godine", ispred pošte u blizini narodne skupštine u vreme kada je bila na poziciji skupštinskog atašea.

Lasal je posle objave tvita dao izjave za nekoliko medija u kojima je istakao "da ne poznaje dotičnu osobu niti da je imao išta s njom". za Mediapart je rekao da "nikad nije imao naviku da nekome stavlja ruku na zadnjicu". Ovaj slučaj se završio bez pravnih posledica po Lasala.

U isto vreme novinarka Mije Kohijama ga je optužila na pokušaj seksualnog napada. Ona je tvrdila da je, posle intervjua u Japanu, pokušao da je poljubi. On je na optužbe odgovorio da se "seća susreta ali ne i čina za koji ga optužuje".

AP/Virginia Mayo

 

Erika Zemura optužilo više žena

Desničara Erika Zemura, mada još nije objavio, već smatraju za potencijalnog kandidata za predsednika. Ovog proleća suočio se sa nekoliko optužbi.

Gael Lenfant, predstavnica opozicije u opštinskom veću u Eks an Provansu, objavila je 24. aprila na Fejsbuku da ju je jednom prilikom Zemur silom zagrlio tokom univerzitetskih igara. 

Ona je istakla da se to dogodilo 2004.godine, dok je njen bivši muž davao intervju za Mediapart. Nekoliko rođaka, među kojima je i njen bivši muž, potvrdili su da je ovo ispričala mnogo pre nego što je Zemur postao potencijalni predsednički kandidat. Ona je objasnila da u to vreme nije ni pomislila da podnese tužbu.

Nekoliko dana kasnije književnica Aurora van Opstal rekla je da ju je Erik Zemur dok su bili na kafi 2019. godine, "rukom pomazio po kolenu" .

Posle objavljivanja neprijatnog događaja na tviteru, izjavila je da joj je tada taj gest delovao "smešno", a to je objasnila činjenicom da je nekada bila žrtva pedofilije. 

Još četiri žene svedočilo je anonimno za Mediapart. Jedna šminkerka je izjavila da ju je Zemur jednom prilikom stisao uz zid i stavio ruke na butine. Jedna novinarka ga je optužila da ju je dva puta poljubio bez njenog pristanka. Međutim, Zemur do danas još nije formalno pravno optužen za seksualno zlostavljanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa