Evropa

Ribarski spor se nastavlja: Francuska optužila Džerzi da ne poštuje dogovor o dozvolama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

18/11/2021

-

23:04

Ribarski spor se nastavlja: Francuska optužila Džerzi da ne poštuje dogovor o dozvolama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je optužila Kanalsko ostrvo Džerzi da ne poštuje dogovore u vezi sa dozvolama za ribolov, što je dodatno produbilo rubarski spor između ove zemlje i Ujedinjenog kraljevstva.

Anik Žirarden, francuska ministarka pomorstva, samtra da Džerzi pokazuje "nedostatak volje za saradnju".

"Oni definitivno ne poštuju sporazum o Bregzitu. Što je još gore, ničim ne pokazuju da su spremni da sarađuju sa nama", rekla je Žirarden.

Kako je dodala, na 46 zahteva za izdavanje ribarskih dozvola još nije odgovoreno, a 31. oktobra su istekle 52, "uključujući 13 prioritetnih, čime je ovim ribarima oduzet pristup vodama Džerzija".

Ministarka je takođe rekla da priprema plan za obeštećenje francuskih ribara koji ne mogu da dobiju dozvolu, dodavši da bi to moglo da bude od 40 do 60 miliona evra.

Kako je nastao spor?

Ribarstvo doprinosi ekonomiji UK samo 0,1 odsto, a Francuskoj još manje - svega 0,06 odsto, a problem u vezi sa ribarskim dozvolama toliko je narastao da su reagovali predsednik jedne, odnosno premijer druge zemlje.

Čitava komplikacija nastala je kada je Velika Britanija izašla iz Evropske unije. Bregzit je, naime, imao dve velike faze – prva se tiče Sporazuma o povlačenju, a druga se odnosi na Trgovinski sporazum. U oba sporazuma ima nekih nedorečenosti, što ostavlja dosta mesta za interpretaciju, i to je naročito vidljivo u ovom ribarskom sporu.

Istupanjem Velike Britanije iz EU, prekinut je Sporazum o Grenvilskom zalivu. Ovim sporazumom se francuskim brodovima dopuštalo da nesmetano love ribu u vodama Gernzija i Džerzija, ostrva smeštenih u Lamanšu. Gernzi i Džerzi pripadaju Velikoj Britaniji, i čine 99% Kanalskih ostrva.

Nejasnoće u sporazumu

Nakon Bregzita, Trgovinskim sporazumom je predviđeno da je francuskim ribarima dozvoljeno i dalje da love ribu u vodama Kanalskih ostrva, ali samo ukoliko mogu da dokažu da su to i ranije radili. Problem je, međutim, u tome što se ne navodi na koji način francuski ribari ovo mogu da dokažu.

Iz Velike Britanije traže da brodovi dostave dokaze o ranijim kretnjama, prikupljene uz pomoć GPS sistema, ili dokaze o ranijim ulovima, što je problem za brodiće koji nemaju tu tehnologiju ili ne vode takvu evidenciju, piše portal Politiko. 

Takođe, Britanci koriste i argument da su neki francuski brodovi ranije imali dozvolu za ribarenje u vodama Kanalskih ostrva, ali je nisu koristili, pa ni sada ne bi trebalo da je imaju. Francuski ribari, sa druge strane, smatraju da i nakon Bregzita imaju pravo da love ribu u ovom području, baš kao što su to činili ranije, i da Britanci bespotrebno otežavaju situaciju.

Francuska je, nakon što njenim ribarima u septembru Džerzi i Velika Britanija nisu izdali neophodne dozvole, zapretila da će britanskim ribarima zabraniti da istovaruju ulove u francuskim lukama. 

Stvari su se dodatno zakomplikovale kada je prošle nedelje jedan britanski brod upozoren a drugi zadržan u francuskoj luci Avr, pa je kapetan priveden a ulov zaplenjen. Kako je navela francuska ministarka pomorstva, Anik Žirarden, brod koji je zadržan nije imao dozvolu da ribari u tom delu francuskih voda, preneo je BBC. Kapetan je, naposletku, pušten, a sudiće mu se sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa