Evropa

Velika Britanija upozorila Francusku, traži im da se povuku iz ribarskog spora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/11/2021

-

10:16

Velika Britanija upozorila Francusku, traži im da se povuku iz ribarskog spora
Velika Britanija upozorila Francusku, traži im da se povuku iz ribarskog spora - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je danas uputila upozorenje Francuskoj, pozivajući je da se povuče iz ribarskog spora u roku od 48 sati. U suprotnom će, najavljuje se, biti pokrenut sudski proces u skladu sa trgovinskim sporazumom o Bregzitu.

"Francuzi su uputili potpuno nerazumne pretnje, uključujući Kanalskim ostrvima i našoj ribarskoj industriji, i oni moraju da povuku te pretnje ili ćemo u suprotnom iskoristiti mehanizme našeg trgovinskog sporazuma sa EU da preduzmemo akciju“, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras Nebo, prenosi agencija Rojters.

Dodala je da su se Francuzi ponašali "nepravedno, i van okvira trgovinskog sporazuma".

"Ako se neko ponaša nepravedno u trgovinskom sporazumu, imate pravo da preduzmete mere protiv njih i tražite neke kompenzacione mere. I to ćemo učiniti ako Francuzi ne odstupe", naglasila je britanska ministarka.

Zaplenjen brod

Francuska je, pre tri dana, zaplenila jedan britanski ribarski brod, a drugom je dato usmeno upozorenje, usred eskalacije spora oko prava na ribolov. Tada je francuska ministarka pomorstva Anik Žirarden izjavila da su brodovi upozoreni tokom provere kod grada Avr, i dodala dodala da se prvi brod nije odmah povinovao naredbi, a drugom nije bilo dozvoljeno da lovi ribu u francuskim vodama, zbog čega je zaplenjen.

Kapetan broda će sledeće godine biti saslušan pred sudom, a naglašeno je da plovilo nema potrebnu dozvolu za rad u tim delovima francuskih teritorijalnih voda, što je demantovala škotska kompanija koja je koristila brod i potvrdila da ima odgovarajuče dozvole. Francuska je upozorila da će ove nedelje blokirati britanske brodove u nekim lukama, kao i da će pooštriti provere britanskih čamaca i kamiona, ako spor oko dozvola za ribolov nakon Bregzita ne bude rešen do 2. novembra.

Ova zemlja je nezadovoljna zbog odluke Velike Britanije i britanskog ostrva Džerzi da uskrate dozvole za ribolov desetinama francuskih brodova, i smatra da te zabrane nisu u skladu sa sporazumom koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

Makron: Moramo da budemo ozbiljni

Britanska vlada je, kao odgovor na zaplenu broda, najavila da će pozvati na razgovor francuskog ambasadora u Londonu u znak protesta. Britanci su zaplenu nazvali "razočaravajućom i neproporcionalnom", dodavši da "ovo nisu očekivali od bliskih partnera i saveznika".

Na čitavu situaciju reagovao je i predsednik Francuske Emanuel Makron, rekavši juče da je Francuska predložila Velikoj Britaniji način na koji može da se okonča spor oko prava na ribolov.

"Ne želim da dođe do eskalacije. Moramo da budemo ozbiljni", rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita Grupe 20, najrazvijenijih svetskih ekonomija u Rimu.

Dodao je i da "ne želi nikakve odmazde".

 

Komentari (0)

Evropa