Društvo

Beograd proslavio gradsku slavu, spasovdanska litija prošla centralnim gradskim ulicama

Komentari

Autor: Tanjug/FoNet

02/06/2022

-

20:02

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Litija povodom Spasovdana, slave srpske prestonice, prošla je gradskim ulicama do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde patrijarh Porfirije služi Molitvu za mir i blagostanje.

"U ime svih nas ovde sabranih upućujem molitvu Gospodu da da mir svetu, i naročito danas da da mir u Ukrajini, da pomogne svima koji su na bilo koji način akteri i učesnici proizvodnje nemira i rata u Ukrajini da razumeju ovu poruku praznika Vaznesenja Gospodnjeg, ali i poruku i istinu jevanđeljsku", rekao je patrijarh.

On je istakao da je povodom Spasovdana Srpska pravoslavna crkva, sa Gradom Beogradom, ove godine organizovala litiju koja je nazvana "Litija za mir" i istakao da će se "i ove godine moliti za mir".

Patrijarh Porfirije kazao je da "živimo u paradoksu da se ni o čemu toliko mnogo ne govori kao o miru i da malo ko govori o miru kao oni koji proizvode oruđa nemira, oni koji proizvode oružja".

"Štaviše, ne samo da ih proizvode, nego od te proizvodnje i veoma dobro žive. Drugim rečima, govoreći o miru proizvode oruđa koja narušavaju mir i na tome zarađuju", rekao je on.

On je istakao da je potrebna i molitva, "jer ono što ljudi ne mogu, ono što ne možemo sami, neophodno je da izmolimo od Boga.

Patrijarh Porfirije rekao je da "slaveći slavu svako projavljuje kroz slavljenje svoj pogled na svet, svoj sistem vrednosti i vrednosti u kojima ustrojava svoj život".

"Grad Beograd, ne od juče, nego vekovima, oblikuje sebe verom i verom u Boga i, pre svega, hrišćanskom verom, pravoslavnom verom, a to znači da je onda i život građana kroz razne epohe ustrojavan i izgrađivan na tim vrednosti", ocenio je patrijarh.

U litiji je učestvovalo više hiljada Beograđana, a predvodili su je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom i domaćin slave, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U litiji je učestvovo i 40 srpske dece sa KiM i 30 iz Crne Gore s kojima je patrijarh Porfirije juče razgovarao u Hramu Svetog Save.

Litija je iz Admirala Geprata skrenula u Kneza Miloša, a zatim kod Londona u Kralja Milana do Trga Slavije, gde je zastala radi čitanja Jevanđelja sa kratkom molitvom, a potom je nastavila Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

U programu na platou učestvuje i Hor Hrama Svetog Save.

Patrijarh Porfirije služio je jutros u Vaznesenjskoj crkvi liturgiju povodom Spasovdana, slave Grada Beograda.

Komentari (0)

Srbija