Društvo

Studenti iz Novog Sada šampioni Evrope u robotici: Planovi za budućnost su im jasni - skoro svi žele da ostanu u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2022

-

13:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tim studenata Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada osvojio je prošle nedelje prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici "Eurobot 2022" u Francuskoj. Nadmašili su više od 120 timova iz 11 zemalja i kući po drugi put doneli titulu prvaka Evrope. Za devetoro studenata sa druge, treće i pete godine fakulteta, pobeda je već donela ponude za zaposlenje, ali i motivaciju da posle studija ostanu u Srbiji i nastave da se bave robotikom.

Slaven Petković, član pobedničkot tima "MI"kaže za Euronews Srbija da ih je pobeda na neki način iznenadila, jer kada su došli na takmičenje, shvatili su da imaju ozbiljnu konkurenciju.

"Bilo je veoma neizvesno i jer smo se takmičili sa dosta dobrih timova. Nadali smo se da ćemo dobro proći, ali kad smo realno videli druge timove, videli smo da je bila dosta jaka konkurencija. Oni imaju dosta veće finansije, neki čak imaju dosta veliku istoriju takmičenja i jednostavno favoriti su od prvog trenutka kad dođu tamo i onda kad mi pobedimo nekog takvog, osećaj je izvanredan", rekao je Petković.

Euronews Srbija

 

Tim iz Austrije, koji su pobedili u finalu, imao je, priča, odlične robote, ali oni su osmislili bolju strategiju i tako stigli na čelo Evrope. U meču koji je trajao ukupno 100 sekundi, osvojili su više bodova. Pobedničke robote su pravili studenti druge, treće i pete godine Fakulteta tehničkih nauka. Po pravilima je smela da im pomaže samo jedna osoba starija od 30 godina, a pripreme za takmičenje trajale su svega nekoliko meseci.

Aleksandar Kičić, kapetan tima "MI" kaže za Euronews Srbija da pravila takmičenja izlaze nešto ranije, ali navodi da je u svakom slučaju vreme za pripremu "dosta tesno".

"Svakog septembra, oktobra izađu nova pravila, tako da čak i pre oktobra mi možemo nešto da radimo, da pripremimo neke delove robota, ali tek u oktobru saznajemo sa čime radimo. Je li to dovoljno vremena? Pa izgleda da jeste, ali godine iskustva su pokazale da nije", objašnjava Kičić.

Studenti u razgovoru za Euronews Srbija kažu da im je koristilo iskustvo prethodnih timova koji su se takmičili, jer sami nemaju mnogo godina. Srđan je, na primer, rođen u godini kada su robotičari iz Srbije prvi put učestvovali na evropskom prvenstvu, a sada je deo pobedničkog tima.

Srđan Apostolović, student druge godine mehatronike, kaže da ovaj uspeh mnogo znači za njih, kao i to da su i njemu, poput ostalih članova, počele da stižu ponude za posao.

"To je zaista velika stvar za nas, jer svi ovo jako volimo. Dali smo puno sebe. Mnogo zalaganja i truda i zaista nam to svima puno znači. Par ljudi je zvalo da se čujemo ukoliko želimo da radimo, mada prvo čekamo da završimo studije pa ćemo onda pričati za posao. Sve u svoje vreme", kaže on.

Promo/Mirko Rakovic

 

Osim za buduće karijere, uspeh koji su robotičari po drugi put uspeli da osvoje na evropskom takmičenju, značajan je za razvoj te oblasti na nacionalnom nivou, kaže Mirko Raković, profesor sa Katedre za mehatroniku FTN-a i mentor pobedničkog tima. I sam je pre dvadesetak godina pravio robote i nadmetao se sa timovima iz Evrope. Sada se nada da će vidljivost doneti i veće ulaganje u obrazovanje.

"Mi već 20 godina učestvujemo na evropskom prvenstvu i sledeće godine će biti 20. Nacionalno prvenstvo u robotici kod nas u Novom Sadu. Tako da uspeli smo na neki način da postanemo prepoznatljivi. Svedoci smo da sve velike i uspešne nacije za koje možemo da kažemo da su bogate nacije, su došle do svoje pozicije u svetu kroz investiranje u znanje, inovacije i nauku. Tako da moja neka poruka je da probaju svi koji su nadležni da prepoznaju kvalitetne stvari i da probaju da ih poguraju", rekao je.

Što se ovog devetočlanog tima tiče, opcije pred njima su brojne, a namera im je jasna. "Koliko ja znam, skoro svi ovde žele da ostanu u Srbiji, posla ima u našoj struci baš mnogo", poručuje član pobedničkog tima Srđan Apostolović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija