Društvo

Autonomni festival žena u Novom Sadu: Sedam dana radionica, izložbi, debata, filma i muzike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

14:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Autonomni festival žena, treći po redu, održaće se od 6. do 12. juna u u Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine i knjižari Bulevar Books. Samo neke od tema koje će biti u fokusu tokom sedam dana festivala su: nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvena zaštita, te položaj žena u umetnosti, nauci i preduzetništvu.

Sva ova pitanja analiziraće se kroz različite forme kao što su debate, performansi, izložbe, koncerte ali i kroz filmsko stvaralaštvo. Novosadska publika moći će da vidi i film "Quo vadis, Aida" sarajevske autorke Jasmile Žbanić. 

Milica Kravić jedna od organizatorki ovog festivala kaže za Euronews Srbija kaže da je reč o prvom feminističkom festivalu koji se održava u ovom gradu.

"Žena kao radnica biće u našem fokusu ove godine. Ona ceo život radi. Radio kao naučnica, aktivistkinja, kao akademkinja, preduzetnica ili poljoprivrednica. Trudili smo se da u ovih sedam dana obuhvatimo sve to kroz razne aspekte", kaže Kravić.

Navodi da je cilj i da se tokom festivala govori i o nekim tabu temama poput onh koje se vezuju za marginalizovane grupe ili o nasilju nad ženama

"Neko o njima mora da govori. Mi želimo da kažemo da su to važne teme. Jeste da je reč o festivalu u vidu zabave, ali želimo da se bavimo i edukacijom ljudi a tiču se ovih tema. Jako ja važno da progovorimo o zdravlju, o tome šta je feminizam, ali i nasilju u porodici", dodaje.

Kaže da će tokom nastupajućih festivaliskih dana biti tri vrste radionica - medijska, psiholška i filmska i da će njih voditi žene koje se bave ovom tematikom. 

"Udruženje Off koje je organizuje festival filmskih autorki  imaće radionicu filmske kritike, SOS ženski centar koji godinama pruža podršku ženama žrtva nasilja pričaće na psihološkim radionicama, pričaćemo o emotivnim odnosima, a imaćemo i razgovore sa novinarke koje će pričati o svojim iskustivma i slično", rekla je Kravić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija