Društvo

Studentkinje Arhitektonskog fakulteta svedočile o seksualnom uznemiravanju, profesor isključen sa predavanja

Komentari

Autor: Jovana Stanković

07/06/2022

-

19:36

Studentkinje Arhitektonskog fakulteta svedočile o seksualnom uznemiravanju, profesor isključen sa predavanja
Studentkinje Arhitektonskog fakulteta svedočile o seksualnom uznemiravanju, profesor isključen sa predavanja - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Nakon serije anonomnih ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu o seksualnom uznemiravanju koje su, kako tvrde, doživele od jednog od profesora ovog fakulteta i od asistenta, reagovali su fakultet, Zaštitnik građana ali i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Slučaj je dospeo u fokus javnosti nakon što je na društvenim mrežama osvanula anketa o tome kako se studenti osećaju u sali konkretnog profesora tokom predavanja. Nakon toga, na jednom Instagram nalogu pojavile su se ispovesti anonimnih studentkinja ovog fakulteta u kojima su svedočile kroz šta su prošle.

Na profilu ima više od 20 objava koje se odnose na primere seksualnog uznemiravanja. Reč je o, kako se navodi, neprimerenim komentarima, ali i kontaktima. Navodno su određene devojke zbog neprimerenih pogleda i dodira napuštale njegov predmet i čekale sledeću godinu da bi polagale ispit. Ističe se i da su izbegavale kod njega da odu na konsultacije jer su se osećale neugodno. Takođe, u objavama se tvrdi da je profesor jedne godine na online predavanju, "slučajno ili namerno" prikazao sliku pornografskog sadržaja.

"Bila sam u sali profesora. Smatram da se ponaša neprimereno po svim gore navedenim opisima. Seksualne konotacije su prisutne na svakim vežbama i konsultacijama. U svakoj grupi je imao jednu, dve ili tri studentkinje koje grli, mazi, dodiruje, direktno proziva i izlaže negativnim situaicjama tokom nastave. (Npr. na početku vežbi, nakon ulaska u salu, dok svi stojimo oko stola sa radovima, priđe studentkinji i zagrli je. I gli je dva minuta, pomiluje po kosi i onda kaže - sad vežbe mogu da počnu", glasi jedna od ispovevsti.

U jednoj objavi piše da je koleginici "prošao rukom preko dekoltea", a da je jednog "kolegu držao za butinu".

To su samo neek od obajava koje su izazvale veliku pažnju javnosti, a određeni studenti su naveli da to traje duži niz godina. Tako je student prve godine Arhitektonskog fakulteta Danijel Karapandža je istakao da je važno što se više ne ćuti.

"Uznemiravanje traje godinama unazad i sada je došlo do toga da se progovori", rekao je on za Tanjug.

Dekan: Pomenuti profesor neće prisustvovati predavanjima i ispitima

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica kaže da je za slučaj saznao kada i celokupna javnost. Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih naznaka da se tako nešto dešava u toj visokoškolskoj ustanovi.

"Fakultet nije imao nikakve prethodne informacije o ovim događajima. O svemu sam saznao kada su mi kolege iz uprave prosledile informacije sa društvenih mreža", rekao je Lojanica za Euronews Srbija.

Navodi da je fakultet odmah reagovao i da pomenuti profesor, kojeg studentkinje optužuju za seksulano uznemiravanje, u budućnosti neće prisutovati predavanjima i ispitima, a za asistenta koji se pominje kaže da više nije deo njihovog kolektiva.

Prinstscreen YouTube/Beogradzivi

 

"Asistent više nije u radnom odnosu na Fakultetu, umesto pominjanog profesora imenovana je komisija departmana koja će sprovesti naredne predispitne i ispitne obaveze", kaže Lojanica.

Ponavlja da fakultet nije bio upoznat sa slučajem, jer to niko do sada nije zvanično prijavio. Međutim, kaže da se sada i to promenilo i da fakultet ima i prve zvanične prijave.

"Juče su stigle prve zvanične prijave, a danas je Fakultet po njima, u skladu sa pravilnikom pokrenuo proceduru. Slede individualni razgovori sa Poverenikom za polno uznemiravanje i pratićemo dalju proceduru", kaže Lojanica.

Tužilaštvo naložilo da se ispita slučaj

Iz Višeg javnog tužilaštva su za Euronews Srbija potvrdili su da su postupili po službenoj dužnosti, kao i da je dat nalog policiji da ispita ovaj slučaj. Oni dodaju da su ovog puta reagovali povodom pisanja medija.

"Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram. Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju VJT.

Dodaje se da sada čekaju izveštaj iz policije nakon obavljene istrage, pa će, kažu, shodno tome, odlučiti o daljem postupanju.

Euronews/Jovana Stanković

 

Postupak je pokrenuo i Zaštitnik građana Zoran Pašalić. On je juče saopštio da postoji nulta tolerancija na seksualno uznemiravanje, te da studenti i studentkinje tog fakulteta treba da se oslobode straha i podnesu prijave. Pašalić je poručio da je na državnim organima i institucijama da preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od 10 dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje.

Reagovale su i druge javne ličnosti, a profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović rekla je da svako treba da reaguje ukolikl se nađe u sličnoj situaciji, ali i da naiđe na podršku okoline.

"Svako bi trebalo da pošalje mejl o neprijatnoj situaciji, bez obzira da li su prethodno na to reagovali, dekant je onda u obavezi da traži dokaze", rekla je Srbljanović za Tanjug.

Kaže da je o svemu saznala preko svojih studntkinja koje su izrazile želju da pomognu koleginicama sa Arhitektonskog fakulteta.

BU prošle godine usvojio novi Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja

Podsetimo, Univerzitet u Beogradu je 2021. godine usvojio pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti, od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu. 

Njegovom kreiranju i prethođenju prethodio je niz slučajeva seksulanog uznemiravanja i optužbi za zlostavljanje u obrazovnim ustanovama, a jedan od tih slučajeva odnosi se i na Fakultet dramskih umentosti, gde je pet studentkinja prošle godine podnelo prijave da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja. Među prijavama koje su podnete Fakultetu, čak pet se odnosilo na istog profesora.

Dakle, prema novom pravilniku pojednac može u roku od šest meseci, od dana kada je seksualno uznemiravnje učinjeno, da pokrene savetodavni ili disciplinski postupak. Važno je naglasiti da za veme vođenja postupka posredovanja ne teku rokovi zastarelosti disciplinskog postupka. 
Savetodavni postupak podrazumeva učešće poverenika za ravnopravnost koji pomaže žrtvi seksualnog uznemiravanja i savetuje studente ili zaposlene kako sporna situacija može da se reši u duhu pravilnika.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Disciplinski postupak se vrši u skladu sa pravnim aktovima Univerziteta. Svaka vrsta zloupotrebe zaštite od seksualnog uznemiravanja je, kako pravilnik navodi, kažnjiva i protiv osobe može da bude vođen disciplinski postupak.

"Sprečavanju seksualnog uznemiravanja na univerzitetu i u ustanovama doprinos pružaju nastavni plan, program i udžbenici putem promovisanja dostojanstva svih lica i ukazivanja na nedopuštenost diskriminacije po bilo kojem osnovu, a posebno po osnovi pola, roda, rodnog identiteta i seksualne orijentacije", navodi se u pravilniku.

Osoba koja pokrene postupak zaštite, odnosno svedok ili pojedinac koji ohrabruje na pokretanje postupka, prema dokumentu, neće trpeti nikakve posledice.

Komentari (0)

Srbija