Društvo

Epilog prijave studentkinja FDU za seksualno uznemiravanje: Fakultet se izvinio, profesor Prokić najavio odlazak

Komentari

Autor: Jovana Stanković

17/06/2021

-

17:34

Epilog prijave studentkinja FDU za seksualno uznemiravanje: Fakultet se izvinio, profesor Prokić najavio odlazak
Epilog prijave studentkinja FDU za seksualno uznemiravanje: Fakultet se izvinio, profesor Prokić najavio odlazak - Copyright Google maps, Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Izvinjenje i osuda seksualnog uznemiravanja, tvrdnja Fakulteta dramskih umetnosti da su sprečeni da sankcionišu profesora Nenada Prokića i njegova najava da odlazi sa pozicije predavača - ukratko je epilog slučaja koja je potresao ovu visokošolsku ustanovu nakon što je pet studentkinja optužilo Prokića da ih je seksualno uznemiravao.

Proces je od trenutka kada je javnost upoznata sa optužbama, pa do konačne odluke Nastavničko-umetničkog veća FDU trajao nešto više od dva meseca. Prijave protiv Prokića, međutim, stizale su početkom godine. Proces je zaključen praktično sinoć, kada je objavljeno saopštenje u kome se navodi da je razlog zbog kog fakultet ne može da sankcioniše Prokića taj što se sve odvijalo u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu.

U saopštenju FDU studentkinjama se upućuje i javno izvinjenje. 

"Uočili smo određene manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicama, usled kojih smo sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišemo one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. Stoga se javno izvinjavamo svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nismo mogli adekvatno da reagujemo usled legislativnih ograničenja", poručuju sa FDU, navodeći da je primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja prvi sledeći korak koji će načiniti, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi.

Studenti: Razočarani smo što nisu izrečene sankcije

Andrea Pjević, studentkinja prodekanka FDU, na svom profilu na Fejsbuku objavila je reakciju u vidu saopštenja Studentskog parlamenta ovog fakulteta. Ona je navela da je Prokić putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor.

"Njegovo ponašanje ocenjeno je kao neprihvatljivo. Ipak, razočarani smo što nisu izrečene nikakve sankcije, jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na Fakultetu. Očekujemo od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja - rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na Fakultetu", navodi se u saopštenju parlamenta.

Dalje se kažu da je tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU Prokić u pisanom obraćanju Komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta. 

Kako se dodaje u saopštenju Studentskog parlamenta, Prokić je najavio i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije, kao i da je žalbu je prosledio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta u kojem je otkrio identitet žrtve.

Prokić: Reč je o hajki, odlazim sa fakulteta

U međuvremenu, oglasio se i sam Prokić. On je nakon saopštenja studentskog parlamenta FDU rekao da je "reč o osvetničkoj kampanji usmerenoj protiv njega".

Medija centar

 

"Nastavno-umetničko veće je odlučilo da se ne primenjuju nikakave sankcije prema meni, dakle ni interna ni javna opomena. Organizatori hajke su time nezadovoljni i instrumentalizuju studente, iznoseći optužbe iz prijava koje nisu procesuirane, pa prema tome ni meni predočene. Pritom ih koriste kao da su činjenice. Osvetnička kampanja. Uostalom, ja više i ne predajem na tom fakultetu, školska godina je završena i posle leta zvanično odlazim. To sam najavio pre celog slučaja, jer po sili zakona odlazim u penziju", rekao je Prokić za beogradske medije. 

Petrović: Reagovao sam na grubost

Sa FDU se nakon saopštenja nisu čule druge zvanične informacije o slučaju. U javnosti je o svemu govorio jedino profesor Fakulteta i glumac Dragan Petrović Pele. On je danas za TV Prva rekao da je uvek reagovao na pritužbe studenata tako što je razgovarao sa kolegama na koje su se oni žalili, ali da "njemu do sada niko nije rekao da je seksualno zlostavljan na FDU".

Printskrin/RTS

 

"Reagovao sam na grubost, na neke reči koje su izgovorili, termine koje su koristili, omalovažavanje, na nešto što je ličilo na mobing. Ne možete da ne reagujete ako čujete da studente glume zovu „glupci“. To nisam osećao potrebu da to tužim nekome. Kolegijalno je ljudski i uljudno da kažete kolegi, da im kažete da ne rade to više", rekao je Petrović dodajući da se u javnosti "stvorila slika kao da na FDU rade neki monstrumi".

On je rekao da nije "drveni advokat" i da ne može da kometariše ovakve slučajeve.

"Profesori su na fakultetu zbog studenata. S druge strane, fakultet nije obavezni deo školskog sistema. Kada je reč o zlostavljanju na FDU, mislim da govorim u ime ostalih kolega sa Katedre za glumu, kod nas niko ništa nije prijavio do sada da se dešavalo.

Kada je sve počelo?

Radna grupa "FDU protiv nasilja" formirana je na inicijativu Studentskog parlamenta sa ciljem da se otvori direktna komunikacija sa studentima koji su doživeli bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja. Grupa  je formirana nakon što je glumica Milena Radulović, koja je bila studentkinja ovog fakulteta, sa još nekoliko koleginica optužila učitelja glume Miroslava Aleksića za silovanje ili seksualno uznemiravanje u njegovoj privatnoj školi glume u Beogradu.

U izveštaju Radne grupe navedeno je da je u periodu od 21. januara 2020. do 17. februara 2021. primljeno ukupno 12 prijava.

Kako se navodi na sajtu ovog fakutleta, među ovim prijavama devet je bilo za seksualno uznemiravanje, a tri za vređanje, omalovažavanje i ismevanje studenata i studentkinja. 
Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu odnosi pet priajva, na dve osobe se odnose po dve prijave, a na tri po jedna. Kako je kasnije otkriveno, osoba na koju se odnosilo pet prijava studentkinja bila je upravo Prokić.

Google Maps

 

U izveštaju je dalje navedeno da radna grupa „prijavu za jednu osobu prosleđuje nadležnim organima fakulteta na dalje procesuiranje, a za ostale prijave je u toku prikupljanje informacija“. Takođe, dodato je i da će „kvalitativna analiza svih prijavljenih slučajeva seksualnog uznemiravanja i neprihvatljivih praksi u nastavi biti dostupna dekanu u zasebnim izveštajima“.

Javnost je sa temom upoznata u aprilu i tada je Prokić, govoreći o prijavama studentkinja, izjavio da su sve bile anonimne osim jedne, koja je podneta zbog fotografija sa plaže.

"Na jednoj fotografiji je moje lice s plaže, dakle samo glava, a na drugoj sam na ligeštulu u kupaćim gaćama do kolena, na plaži i okružen ljudima. Te slike su greškom poslate njoj, nisam ni bio svestan da sam pogrešio kod slanja sve do prijave dve i po godine kasnije, a zatim slike uopšte nisu neprimerene i seksualne", rekao je tada profesor Prokić za medije.

On je tada rekao da mu nije bio cilj da takve fotografije pošalje koleginici i da je pogrešio, ali i da je poruke obrisao.

"Ne sećam se kome sam slike hteo da pošaljem, svakako ne koleginici koja me prijavljuje, ali fotografije su takve da mogu biti poslate i najvećim puritancima, bez bojazni da će biti pogrešno protumačene", rekao je tada Prokić.

Komentari (0)

Srbija