Aktuelno

Profesor Prokić: Više ne predajem na FDU

Komentari

Autor: Politika

16/06/2021

-

17:04

Profesor Prokić: Više ne predajem na FDU
Medija centar Beograd - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) juče je prodrmala najnovija afera pokrenuta "Fejsbuk" objavom Andree Pjević, predsednice Studentskog parlamenta, u kojoj to telo osuđuje "neakademsko ponašanje" redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama i iskazuje razočarenje izostankom sankcija.

U pomenutom obaveštenju Studentskog parlamenta stoji da je do njih stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje koje se pripisuje profesoru Prokiću, a da je jedna od prijava obuhvatila šest studentkinja.

Javnost obaveštavaju i da je nakon postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nastavno umetničko veće fakulteta donelo rešenje kojim se utvrđuje "da je Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu".

U današnjoj izjavi datoj "Politici" profesor Prokić navodi šta misli o ovom slučaju i odluci fakultetskih organa ističući da je u pitanju hajka koja se vodi protiv njega.

"Nastavno-umetničko veće je odlučilo da se ne primenjuju nikakave sankcije prema meni, dakle ni interna ni javna opomena. Organizatori hajke su time nezadovoljni i instrumentalizuju studente, iznoseći optužbe iz prijava koje nisu procesuirane, pa prema tome ni meni predočene. Pritom ih koriste kao da su činjenice. Osvetnička kampanja. Uostalom, ja više i ne predajem na tom fakultetu, školska godina je završena i posle leta zvanično odlazim. To sam najavio pre celog slučaja, jer po sili zakona odlazim u penziju", ističe za profesor, dramski pisac, reditelj, jedan od osnivača LDP-a i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija