Društvo

FDU se izvinjava bivšim studentkinjama žrtvama uznemiravanja

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

23:14

FDU se izvinjava bivšim studentkinjama žrtvama uznemiravanja
FDU se izvinjava bivšim studentkinjama žrtvama uznemiravanja - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Fakultet dramskih umetnosti uputio je javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje zbog zakonskih ograničenja.

U saopštenju dostavljenom medijima FDU navodi da je zbog nekih manjkavosti u procedurama i pravilnicima bio sprečen da formalno sankcioniše one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019.

Platforma FDU protiv nasilja

Podsećaju da su pre pet meseci na inicijativu Studentskog parlamenta formirali platformu FDU Protiv nasilja, kao savetodavno telo, a s namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje.

Pozvali su tada, kako navode, studentkinje i studente da im se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvo koje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu.

Tim se dokumentom FDU takođe obavezao da će poštovati principe poverljivosti i da će zaštititi svaku žrtvu, kao i da će pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju.

Navode i da su prijave detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije, uz napomenu da se pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja još razmatraju.

Napominju da nijedna prijava nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te kažu da nije bilo potrebe za uključivanjem organa izvan fakulteta.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da se ostvari puni efekat koji je planiran u okviru Platforme FDU protiv nasilja, a što su studenti fakulteta u svom saopštenju konstatovali.

"Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima. Zato u ovom trenutku aktivno radimo na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima", poručuju sa FDU.

Kažu i da je primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi.

"U tom procesu, kao i do sada, biće nam neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice. Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost", poručuju u saopštenju.

Medija centar

Nenad Prokić

Studentski parlament FDU u jučerašnjem saopštenju osudio je "neakademsko ponašanje" redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama, ali je takođe izrazio razočarenje zbog izostanka sankcija u tom slučaju.

U saopštenju koje je dostavio medijima SP je naveo da je do njih stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje, da je jedna od prijava obuhvatila šest studentkinja, da se one odnose na period od 1997. do 2020, ali da je od pet prijava samo jedna mogla da bude procesuirana i to ona koju je poslala studentkinja koja trenutno studira na tom fakultetu.

Komentari (0)

Srbija