Društvo

Beogradski univerzitet usvojio Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja: Šta piše u dokumentu koji će biti krovni za sve fakultete UB

Komentari

Autor: T. Stanković

08/07/2021

-

15:00

Beogradski univerzitet usvojio Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja: Šta piše u dokumentu koji će biti krovni za sve fakultete UB
Rektorat - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Rektorat Beogradskog univerziteta usvojio je, na jučerašnjoj sednici Senata, novi Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, koji će služiti kao krovni dokument za sve fakultete u okviru univerziteta. 

Do kreiranja i usvajanja ovog pravilnika dolazi nakon niza slučajeva seksualnog uznemiravanja i optužbi za zlostavljanje u obrazovnim ustanovama, koji su potresli Srbiju u proteklom periodu. Jedan od tih slučajeva odnosi se i na Fakultet dramskih umentosti, gde je šest studentinja podnelo prijave da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja. Među prijavama koje su podnete Fakultetu, čak pet se odnosilo na istog profesora, Nenada Prokića, koji je najavio da se povlači sa svoje pozicije na Fakultetu. 

Novi pravilnik, koji je juče usvojen, i u koji je Euronews Srbija imao uvid, usvojen je jednoglasno na sednici Senata, ali su predstavnici Studenskog parlamenta univeziteta izneli primedbu zbog toga što niko od studenata nije bio uključen u izradu ovog dokumenta.

Rektorka Beogradskog univeziteta Ivanka Popović rekla je za Euronews Srbija da je ovaj pravilnik nulti dokument koji će u budućnosti moći da bude promenjen, ukoliko se u praksi pokaže potreba za tim.

Cilj pravilnika je, kako se navodi, zaštita ljudskog dostojanstva i ličnog integriteta članova univerzitetske zajednice.

"Fakultet političkih nauka, Filozofski i Filološki fakultet kreirali su ranije svoje pravilnike, a mi smo sada na univerzitetskom nivou doneli takav dokument koji će funkcionisati kao krovni akt i odnosiće se na sve fakultete", rekla je za Euronews Srbije rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

Sadržaj pravilnika

Prema pravilniku, pojednac može u roku od šest meseci, od dana kada je seksualno uznemiravnje učinjeno, da pokrene savetodavni ili disciplinski postupak. Važno je naglasiti da za veme vođenja postupka posredovanja ne teku rokovi zastarelosti disciplinskog postupka.

Savetodavni postupak podrazumeva učešće poverenika za ravnopravnost koji pomaže žrtvi seksualnog uznemiravanja i savetuje studente ili zaposlene kako sporna situacija može da se reši u duhu pravilnika. Disciplinski postupak se vrši u skladu sa pravnim aktovima Univerziteta.

"Ovim pravilnikom izražava se suštinska posvećenost Univerziteta zabrani diskriminacije i bilo kakvog oblika zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja", navodi se u dokumentu.

Pravilnik definiše seksualno uznemiravanje kao:

  • svaki neželjeni neverbalni ili fizički akt seksualne prirode, koji ima za cilj ili posledicu povredu ličnog dostojanstva studenta ili zaposlenog;
  • omalovažavanje pola, roda ili seksualne orijentacije; navođenje na prihvatanje ponašanja seksualne prirode uz obećanje nagrade, pretnju ili ucenu;
  • upućivanje opaski u vezi sa polom, rodom ili seksualnom orijentacijom, a koje su protivne volji drugog lica kao i seksualno intoniran govor tela;
  • upućivanje predloga za intimiziranje zaposlenom ili studentu protivno njegovoj volji, kao i uskraćivanje prava ili pretnja nanošenjem štete časti i ugleda zaposlenom ili studentu zbog neprihvatanja takvog predloga.
  • U dokumentu se navodi da se zabrana seksualnog uznemiravanja ne odnosi samo na ponašanje zaposlenih ili studenata u prostorijama Univerziteta, već i van njih; ukoliko ima veze sa studiranjem.

    Univerzitet, kako se navodi, obezbeđuje kontinuiranu obuku za sve zaposlene i studene u cilju sticanja znanja u pitanjima od značaja za sprečavanje seksualnog uznemiravanja.

    Svaka vrsta zloupotrebe zaštite od seksualnog uznemiravanja je, kako pravilnik navodi, kažnjiva i protiv osobe može da bude vođen disciplinski postupak.

    Tanjug/Tanja V

    alić

     

    "Sprečavanju seksualnog uznemiravanja na univerzitetu i u ustanovama doprinos pružaju nastavni plan, program i udžbenici putem promovisanja dostojanstva svih lica i ukazivanja na nedopuštenost diskriminacije po bilo kojem osnovu, a posebno po osnovi pola, roda, rodnog identiteta i seksualne orijentacije", navodi se u pravilniku.

    Osoba koja pokrene postupak zaštite, odnsno svedok ili pojedinac koji ohrabruje na pokretanje postupka, prema dokumentu, neće trpeti nikakve posledice.

    Primedba Studentskog parlamenta

    Tokom otvorene diskusije o pravilniku, predstavnik Studentskog parlamenta oglasio se na sednici rekavši da smatra velikim propustom činjenicu da niko od studenata nije bio uključen u izradu pravilnika, iako su oni najčešće žrtve seksualnog uznemiravanja.

    Takođe upitao je zašto donošenje ovog akta nije bilo predstavljeno na sednici Odbora za opšta pitanja.

    Rektorka je na to odgovorila da ni ranije nisu svi novi pravilnici predstavljani na sednici Odbora, i da će ovaj nulti dokument moći da se menja i prilagođava potrebama. 

    Uprkos ovoj primedbi proceduralnog tipa, pravilnik je bio jednoglasno usvojen.

    Univerzitet je spreman na promenu dokumenta u skladu sa situacijom

    Ivanka Popović je naglasila da je to prvi univerzitetski pravilnik ove prirode i da će se vremenom pokazati kako funcioniše u praksi.

    Takođe je nagovestila da bi od septembra moglo da dođe do organizovanja obrazovne obuke na temu borbe protiv seksualnog uznemiravanja. Ona ističe da bi u programu mogli da učestvuju izabrani predstavnici sa fakulteta.

    "Naravno svaki fakultet ima svoje specifične okolnosti, a ovaj dokument je opštiji tekst koji daje smernice. Svaki fakultet će moći, prema svojim potrebama, da razrađuje detalje dokumenta, a verujem da će se pravilnik vremenom unapređivati kako praksa bude zahtevala", ističe ona. 

    Preporuka za vas

    Komentari (0)

    Srbija