Aktuelno

Polaznici „Petnice“ podržali žrtve: Potrebno sankcionisati sve umešane i ukazati na ulogu onih koji su "nečinjenjem" pomogli nasilniku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2021

-

09:42

Polaznici „Petnice“ podržali žrtve: Potrebno sankcionisati sve umešane i ukazati na ulogu onih koji su "nečinjenjem" pomogli nasilniku
Polaznici „Petnice“ podržali žrtve: Potrebno sankcionisati sve umešane i ukazati na ulogu onih koji su "nečinjenjem" pomogli nasilniku - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Facebook.com/Podrška hrabrim Petničarkama

veličina teksta

Aa Aa

Bivši i sadašnji polaznici i saradnici Istraživačke stanice Petnica uputili su otvoreno pismo javnosti u kojem su podržali žene koje su istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja u toj stanici. Formirana je i Fejsbuk grupa “Podrška hrabrim Petničarkama”.  

“Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica, njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile”, navedeno je u pismu.  

“Petničarke i Petničari” poručuje žrtvama uznemiravanja da im je žao što je “mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi njihovu sigurnost i da ih zaštiti”.  

“Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude – a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove”, istaknuto je u pismu.  

Ističe se da je potrebna velika hrabrost i snaga da se izađe u javnost i progovori preživljenom seksualnom i bilo kom drugom obliku uznemiravanja i nasilja. 

“A kada se to desi, naša je odgovornost kao članova petničkog kolektiva, ali i članova ovog društva, da vas podržimo u deljenju iskustava, kao i da se postaramo da se ono što vam se dogodilo više ne ponovi”, stoji u pismu.  

"Krucijalno da se bavimo preispitivanjem sopstvenih odgovornosti"

Takođe se ističe da je važno istaći da je za nasilje isključivo kriv nasilnik, ali da je potrebno i ajsno ukazati na “ulogu onih koji su svojim nečinjenjem pomogli nasilniku, uprkos obavezi i odgovornosti da garantuju za bezbednost učesnica i učesnika”.  

“Činjenica da se nasilje najčešće ne dešava u mračnoj ulici, već u familijarnom okruženju, pojašnjava zbog čega je nasilje nekad teško osvestiti, a zatim mu se i suprotstaviti. Stoga je krucijalno da se zajednički bavimo preispitivanjem sopstvenih odgovornosti i prepoznavanja neadekvatnih ponašanja i neblagovremenih reagovanja kako bi zajednički prostori bili jednako bezbedni i prijatni za sve”, piše u otvorenom pismu.  

Navodi se i da je brojnim generacijama Petničarki i Petničara boravak u stanici bio od izuzetne važnosti za dalji lični i profesionalni razvoj.  

“Petničari i Petničarke” traže od uprave Petnice da javno istupi i da: ponudi javno izvinjenje svim žrtvama, sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja, osmisli plan obrazovnih i preventivnih aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti. 

Zahteva se i da se obezbede mehanizmi prijavljivanja nasilja koji štite žrtve, da im se pruži adekvatna pomoć i da se pokrenu adekvatne interne procedure.  

“Žao nam je što nismo više preduzeli ranije.Stojimo uz vas, Petničarke i Petničari”, zaključuje se u pismu.  

Istražni organi bili u Petnici

Pet devojaka koje su u periodu od 2003. do 2014. godine iskusile seksualno zlostavljanje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica otkrile su za nedeljnik "Vreme" kroz kakvu su agoniju prolazile tokom svog boravka tamo. Kako su navele u svojim ispovestima, reč je o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka da se fotografišu bez odeće, a neke od fotografija nastale su i dok su bile u besvesnom stanju. 

Sinoć je direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božič naveo da su istražni organi bili u Petnici i da je započet proces davanja izjava,

"Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti", poručio je Božić za RTS.

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnik.

Član Upravno odbora Petnice Andrej Starović je rekao da je on lično prvi put za priču o seksualnom zlostavljanju čuo u martu, kada je pred UO došla iznenadna inicijativa da se napravi pravilnik

Starović je za Danas naveo da je cela priča počela ranija, ali da je nekako "prolazila ispod radara". 

"Grupa rukovodilaca programa je probala još prošle godine da pokrene upravu Petnice da se ovo pitanje razreši i došlo se do konsenzusa da nešto hitno mora da se uradi. Onda je formirana radna grupa koja je radila na predlogu pravilnika koji treba da reguliše ponašanje i spreči mogućnost uznemiravanja i naravno nasilja, iako je to ustanova i ranije imala. Ali ovo su vrlo osetljiva pitanja i mora jasno da se formuliše šta je u redu činiti, a šta ne. Ponosan sam na to da su to uradili ljudi iz Petnice, mlađi rukovodioci programa, koji su tražili mehanizme da sa upravom to razreše i bili su toliko uporni da je to moralo stići do Upravnog odbora. Očekujem od Petnice da odgovori ovom izazovu na način kako je odgovarala na sve druge probleme godinama unazad, da bude poštena i iskrena i da bude ispred svih", rekao je Starović. 

Komentari (0)

Srbija