Društvo

Godine ćutanja u Petnici: Da li je uprava pokušala da zataška optužbe za zlostavljanje maloletnica u istraživačkoj stanici?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Vreme

24/06/2021

-

21:39

Godine ćutanja u Petnici: Da li je uprava pokušala da zataška optužbe za zlostavljanje maloletnica u istraživačkoj stanici?
Godine ćutanja u Petnici: Da li je uprava pokušala da zataška optužbe za zlostavljanje maloletnica u istraživačkoj stanici? - Copyright Istraživačka stanica Petnica

veličina teksta

Aa Aa

Uprava Petnice godinama nije prijavila policiji optužbe za seksualno zlostavljanje maloletnica koje su polaznice ove istraživačke stanice iznele prvi put još 2014. godine i to potvrđuju obojica visokih rukovodilaca ove institucije - i bivši i aktuelni direktor Petnice, Vigor Majić i Nikola Božić. Uprava nije sve do 2017. udaljila iz Petnice čoveka koji je označen kao vinovnik zlostavljanja, a on je i posle 2018. kada je raskinut ugovor o radu sa njim - i dalje bio angažovan na poslovima u Petnici najmanje do 2019.  

Nedeljnik "Vreme" objavio je priče pet žena koje su podelile svoje iskustvo seksualnog zlostavljanja u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine. Sve su kao zlostavljača imenovale istu osobu, koja se u tekstu naziva S. i navele da postoji "više od 20 drugih žrtava". Iznele su da je reč o seksualnom zlostavljanju i prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, od kojih su neke fotografisane u besvesnom stanju.

Prema svedočenjima polaznica Petnice, ovi slučajevi su se događali u periodu od punih 11 godina - od 2003. do 2014. godine, a iz izjava nadležnih u ovoj instituciji izvesno je da je uprava "Petnice" imala saznanja da problem postoji od 2014, dok su prve konkretnije mere preduzete tek tri godine kasnije - 2017. 

Kao što nije prijavila policiji slučaj, niti godinama udaljila S. iz Petnice, uprava nije sačuvala ni hard disk kompjutera optuženog čoveka, na kome su se nalazile fotografije. Bivši direktor i osnivač Petnice Vigor Majić priznao je u razgovoru za "Vreme" da je disk praktično uništen. Sa njime, nestao je i potencijalni dokazni materijal.

Osim šoka što se ovo uopšte dogodilo u jednoj naučno-istraživačkoj instituciji koju pohađaju maloletnici, neshvatljivo je da je ovakva tema godinama zataškavana i da javnost o njoj saznaje iz svedočenja polaznica Petnice i preko medija, praktično sedam godina nakon što je uprava imala prva saznanja o tome. Nameće se pitanje - zašto je tako nešto godinama skrivano?

Prva saznanja 2014.

U ispovestima polaznica Petnice "Vremenu", navodi se i da su neke od njih godinama unazad pokušavale da pokrenu pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji. 

Za priču o zlostavljanju u Petnici ključno je leto 2014. godine. Tada je, prema svedočenjima devojaka, ali i izjavi osnivača i bivšeg direktora "Petnice" Vigora Majića, kao i rukovodioca seminara biologije Tomice Mišljenovića, uprava dobila prva saznanja o ovom slučaju. Jedna od sagovornica "Vremena", koja je bila polaznica seminara biologije, ispričala je da je te godine došlo do incidenta sa čovekom koga devojke imenuju kao zlostavljača, a koji je bio zadužen za pregledanje radova polaznika koji bi potom bili objavljeni u prestižnim "Petničkim sveskama".

Devojka je, kako je ispričala, otišla kod njega u kancelariju da joj pregleda rad i tom prilikom je trpela višečasovni pritisak da se fotografiše i "pretnje da joj rad neće izaći ako ne skine brushalter". Sve je, prema njenim rečima, kulminiralo kada je "pokušao je da joj nasilno smakne bretelu majice", pa je ona vrišteći izletela iz prostorije.

Wikipedia.org/Vuk98

 

Kako navodi "Vreme", njeno vrištanje uzbunilo je prisutne, koji su istrčali u dvorište i kojima je odmah rekla šta se dogodilo, a ta reakcija dovela je do prvih pokušaja da se deca zaštite od čoveka koga u tekstu nazivaju S.

Tadašnji rukovodilac seminara biologije Tomica Mišljenović potvrdio je za "Vreme" da se ovaj incident dogodio i da je "uprava to saznala narednog dana".

"Pričamo o izuzetno posvećenoj i nadarenoj devojci koja je imala čak i po dva naučna rada godišnje i koja je i danas uspešna naučnica. Saznao sam da je imala incidentnu situaciju dok je sa S. sređivala rad za ‘Petničke sveske’. Pošto je bila jako uznemirena, pod stresom i u reakciji koja je ličila na manji napad panike, zamolio sam saradnice, po godinama bliže njoj nego ja, a uz to i bolje nego ja umeju da pristupe deci koja su pod stresom, da prve razgovaraju sa njom. Sa njom je razgovarala koleginica, kao devojka sa devojkom, računajući da će joj se lakše otvoriti", rekao je Mišljenović "Vremenu".

Rukovodilac obavestio upravu 

Mišljenović je naveo da je do njega tada došla informacija da je S. devojku pokušao da fotografiše i da je tražio od nje da spusti bretelu. 

"Procenio sam da moram da obavestim upravu o tome", nastavlja Mišljenović i precizira da je prvo održao interni sastanak sa saradnicima na seminaru biologije, jer je smatrao da je izloženost devojke delikatna i da ne treba previše širiti krug ljudi koji bi znali ko je tačno ona. 

"Nakon što mi je preneto šta je devojka ispričala, obavestio sam Vigora Majića. Nikola Božić je u to vreme bio fizički prisutan u Stanici i imao je informaciju o tome, ali Vigor je taj koji je razgovarao sa S.", naveo je on.  

Mišljenović je, dodaje, dva dana kasnije od Vigora Majića tražio informaciju da li je sa S. razgovarano: "Rekao mi je da su razgovarali, da to jeste situacija koja je neprihvatljiva, ali da se više neće ponavljati. Naš razgovor se na tome završio".


Tada je povučen i prvi potez koji je trebao da posluži kao neka vrsta barijere, jer, kako je Mišljenović rekao nakon slučaja iz 2014. i tog razgovora više nije bilo prihvatljivo da njegove polaznice ili polaznici idu sami kod S. 

Istraživačka stanica Petnica

Vigor Majić i Nikola Božić

"Znalo se da je nezgodan i nije mi bilo prijatno što uopšte idu kod njega, ali ti odlasci bili su praksa koja je postojala u Petnici dugo. Ne znam kad je uvedena, ali važila je još ranih dvehiljaditih kada sam i ja kao polaznik došao u Stanicu", rekao je on.  

Biologija je tako 2014. postala prvi seminar koji je uveo praksu da deca više ne odlaze sama kod S, nego da sa njima bude bar jedan ili dvoje saradnika.

"Nikada polaznici nisu sami odlazili, a da sam ja o tome imao informaciju." 

Nakon Mišljenovićeve promene prakse, navodi "Vreme", slično su uradili još neki seminari, pošto imaju tu vrstu autonomije - "neki su takođe insistirali da sa decom idu saradnici, neki da deca idu u parovima, ali bilo je i onih koji nisu preduzeli ništa".

Devojčicama govorili da je suicidalan

O incidentu 2014. godine govorio je i Majić. On je rekao da su "tada od rukovodilaca čuli da S. fotografiše i da deci to smeta" i naveo da je te 2014. godine odlučeno da S. "više ne sme da ima kontakta sa decom".

"Nismo čuli ništa o seksualnom nasilju, ali jesmo da je neprijatno, grubo, da ima grubih reči. Nismo imali predstavu da tu ima ozbiljne agresije i ovoga. Nisam čuo ni za kakvo vrištanje i izletanje u dvorište. Odmah sam razgovarao sa njim, negirao je da je bilo ičega drugog osim problema sa tekstovima, da deca teško prihvataju njegove sugestije i obećao je da neće više biti problema. Poverovao sam mu. Bio sam uveren da je reč o usamljenom incidentu koji nije imao seksualnu konotaciju. Nisam prepoznao problem", naveo je on.

Sagovornice "Vremena" su, inače, u svojim ispovestima, navele i da im je, kada je razgovarano o potezima koje je potrebno povući protiv S, govoreno da je on suicidalan, što je, kako navode, kod mnogih maloletnica rezultiralo potrebom da se povuku kako ne bi snosili odgovornost za takav potencijalni scenario.

Na pitanje na osnovu čega je žrtvama koju su mu se obraćale govorio da je S. suicidalan, Majić navodi da je u vreme kada je odlučeno da on bude "izbačen" on imao 60 godina i da nije lako nekoga izbaciti na ulicu.

Tanjug/Sava Radovanović

Istraživačka stanica Petnica

"U vreme kad smo odlučili da ga izbacimo, on ima blizu 60 godina, vraća se u Valjevo, ostaje bez posla. Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan, ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakta sa decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo to da radi 'Petničke sveske', bio je jako pedantan u tome", rekao je Majić.

Na konstataciju da su neki saradnici i rukovodioci pokušavali da pokrenu pitanje njegovog ponašanja, Majić je rekao:  "Par puta u domenu grubosti u ophođenju, nefokusiranosti na ono što radi. Mislili smo da smo to rešili tako što su saradnici išli sa decom".

Aktuelni direktor Petnice Nikola Božić, međutim, navodi da je o slučaju saznao iz druge situacije - 2017. godine. On je u razgovoru za "Vreme", odgovarajući na pitanje u vezi sa slučajem iz 2014. godine za koji je polaznica, prema saznanjima nedeljnika, prijavila Majiću i njemu, odgovorio:  

"Sećam se druge situacije iz 2017, ali ne znam ništa o bilo kakvom incidentu iz 2014. Prvu informaciju da se nešto događa dobio sam 2017. kada sam već bio pomoćnik direktora za programe. Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos", rekao je on.

Prelomna 2017. godina

Prema svedočenjima sagovrnica "Vremena", 2017. godine u Stanicu je došla devojka koja je, zajedno sa rukovoditeljkom svog seminara, zahtevala sastanak sa upravom, odnosno sa tadašnjim direktorom Majićem i sadašnjim direktorom Nikolom Božićem.

Reč je o devojci koja je ispričala da je slikana u besvesnom stanju. Kako je navela, u dva odvojena slučaja S. ju je, između ostalog, "vređao, naterao da se potpuno skine, polivao vinom, fotografisao nagu pod tušem"... Ova devojka je godinu dana kasnije pokušala da se suoči sa njim i uspela da od njega dobije fotografije na kojima je ona, na USB disku.

"Videla sam sve fotografije za koje sam znala kada su nastale. Ali, videla sam i fotografije sebe bez svesti, potpuno gole, moje telo premeštano u različitim pozama, stavljao je na mene jabuke, tkanine...", dodala je.

Ista devojka ispričala je da se obratila Majiću i Božiću. Navela je da je hard disk sa fotografijama sklonjen. 

"Čim sam pomenula S, Vigor je rekao: ‘Šta sa njim, on više ne vidi dobro, ne može da slika.’ Nikola Božić je tvrdio da ne zna da je sa S. ikada bilo problema. Opet sam dobila anksiozni napad. Vigor je opet govorio da je razgovarao sa S, da je to neprihvatljivo, ali i da je S. težak čovek, pa i suicidalan. Kasnije mi je rekao i da je hard-disk sa fotografijama sklonjen. I dalje ne znam šta znači to ‘sklonjen’."

Sagovornica "Vremena" dodaje i da je kasnije saznala da je S. sve vreme dok je trajao taj sastanak stajao ispod prozora i slušao.

Uništen hard disk sa fotografijama

Fotografije ostalih devojaka, međutim, sudeći po rečima bivšeg direktora Majića, više ne postoje. Upitan o "sklonjenom hard disku", Majić je rekao: 

"Mi smo ceo računar uzeli i reformatirali. Nismo ga pregledali. Verovali smo da ćemo tu videti stvari koje nisu u redu i da to ne treba više da postoji. Mislili smo da štitimo decu", rekao je on. 

Čitav slučaj nameće i jasno pitanje - zašto sumnje i navodi polaznica Petnice nisu nikada prijavljeni policiji. 

Upitan upravo to, aktuelni direktor Petnice Nikola Božić rekao je da "prijave nema bez pristanka žrtve", a na konstataciju da su mogli da prijave da u Stanici imaju čoveka koji pravi fotografije nagih maloletnica, on je odgovorio: 

"Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga".

Božić je, takođe, na konstataciju da su ljudi koji su pokrenuli inicijativu da S. bude sklonjen bili vrlo nezadovoljni reakcijom Uprave, naveo da je to bio težak proces. Rekao je i da je postojala dilema oko davanja otkaza S, jer su smatrali da bi sudskim putem bio vraćen na posao.

"To je bio jako težak proces, ja sam bio izuzetno šokiran, pozvao Vigora da dođe odmah, jer nije bio u Stanici. To što je S. uradio, ne mogu ni da razumem ni da podržim, a kamoli da skrivam. Imali smo dilemu oko davanja otkaza jer smo smatrali da bi po Zakonu o radu sudskim putem bio vraćen na posao. Zato je na kraju dogovoren sporazumni raskid. Ja sam tada rekao i to i danas mislim: ako Petnica treba da stane iza osobe koja nešto tvrdi, Petnica će da stane iza te osobe".

O otkazu čoveku koga su polaznice optužile za zlostavljanje govorio je i Majić:

"Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan, ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakata sa decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo to da radi "Petničke sveske", bio je pedantan u tome". 

Radio i posle 2017. godine

Božić je rekao i da je nakon slučaja iz 2017. godine, S. "odmah uklonjen iz Petnice, a da je 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos".

Međutim, kako navodi "Vreme", uprava Petnice je isprva u razgovorima bila izričita u tome da S. od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom, ali nedeljnik je na uvid dobio mejl prepiske iz 2018. i cele 2019. iz kojih se vidi da S. aktivno učestvuje u radu na "Petničkim sveskama", ali bez kontakta sa decom.

Tim povodom, Majić je rekao da su S. nastavili da angažuju honorarno jer je do njega došla informacija da je u teškoj finansijskoj situaciji. 

"Sretali su ga ljudi po Valjevu i govorili mi kako bi, da je u zatvoru, bar imao tri obroka dnevno i zdravstveno osiguranje. On sam nije hteo da se prijavi na Nacionalnu službu za zapošljavanje, ali ja nisam hteo da ga nosim na savesti", rekao je Majić.

Sagovornici "Vremena" navode da je poseban problem i to što je, premda formalno otpušten, čovek optužen za seksualno zlostavljanje maloletnica nastavio da radi i da je je čak i ove, 2021. pozivan i da drži predavanja i da ide na izlete sa još mlađom decom nego što su one bile.

Žrtvama je to stvorilo utisak da uprava više štiti njega nego njih. Inače, kako se navodi, jedna od reakcija uprave na njihova priznanja o traumi koju su doživele bila je i poziv da dođu i novim polaznicima održe predavanje o seksualnom nasilju.

"To su doživele kao još jedno omalovažavanje svojih ličnih iskustava, zanemarivanje traume, pa čak i kao ruganje onome što im se dogodilo. Posle svega, saglasne su u jednom: za bilo kakvo izvinjenje je kasno i ne žele da ga prihvate, jer smatraju da su upravi do sada dale mnogo prilika za to, ali do izvinjenja nije došlo sve dok nisu izašle u javnost i dok uprava nije primorana da 'opere' samu sebe", navodi se u tekstu "Vremena".

Mediji su, inače, objavili i mejl koji je, kako navodi Mondo, uprava Petnice poslala svojim članovima pre nego što je slučaj dospeo u javnost, a detaljnije o tome pogledajte u videu: 

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija