Aktuelno

Ispovesti devojaka o zlostavljanju koje su trpele u Petnici: Fotografisane nage i u besvesnom stanju

Komentari

Autor: Vreme

24/06/2021

-

12:13

Ispovesti devojaka o zlostavljanju koje su trpele u Petnici: Fotografisane nage i u besvesnom stanju
Ispovesti devojaka o zlostavljanju koje su trpele u Petnici: Fotografisane nage i u besvesnom stanju - Copyright Wikipedia.org/Vuk98

veličina teksta

Aa Aa

Pet devojaka koje su u periodu od 2003. do 2014. godine iskusile seksualno zlostavljanje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica otkrile su za nedeljnik Vreme kroz kakvu su agoniju prolazile tokom svog boravka tamo. Kako su navele u svojim ispovestima, reč je o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka da se fotografišu bez odeće, a neke od fotografija nastale su i dok su bile u besvesnom stanju. 

Nasilje koje sagovornice "Vremena" opisuju događalo se gotovo identično po dva obrasca - nasilnik je njima manipulisao ili ih je primoravao i ucenjivao. Kako su okrile, u pojedinim slučajevima dešavala su se i "brutalna celonoćna maltretiranja i fizičko nasilje".

Devojaka koje su se nekom poverile o svemu što se dešavalo iza zidina ove ustanove ima više od 20, ali je tačan broj i dalje nepoznat. Neke od njih su pokušavale da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da nasilje prijave policiji. Međutim, kako piše list, advokati koje su konsultovale rekli su im da je "kod svih devojaka nastupila zastara".

Ipak, odlučile su da izađu u javnost, a kao glavni razlog navele su da žele da pomognu i da njihov glas čuju i "druge žrtve za koju znaju da postoje".

Njih pet je nasilnika imenuje kao S. i njima je na samom početku predstavljen kao autoritet, ali i omiljena osoba u Stanici. Njegov posao je, u očima polaznika Petnice, bio ključan u odlučivanju o njihovim radovima koji bi ih kandidovali za učešće na seminarima u ovoj instituciji. Sagovornice "Vremena" su u razgovoru objasnile da je jedan od važih ciljeva svih polaznika bio je da budu pozvani na te seminare koji su se održavali više puta u toku godine. Ono čemu su svi težili je da se dokažu u što boljem svetlu i zadvolje kriterijume. Nepozivanje na seminar bi shvatali kao lični neuspeh.

Najveće postignuće je proći kroz sve seminare u toku godine i izvesti od početka do kraja naučni rad koji se onda objavi u časopisu "Petničke sveske", a uređivanjem tih radova bavio se upravo čovek koga navode kao svog zlostavljača.

"Fotografisanje nagih devojaka na sedeljkama"

Kako piše "Vreme", žene koje su se oglasile, ali i predstavnici uprave koji su pristali da govore za ovaj nedeljnik opisuju ga kao "čudnog i mračnog, pa i ciničnog" čoveka koji je, međutim, "imao harizmu zbog koje su mnogi voleli da budu u njegovom društvu". Prema navodima žrtava, on je organizovao sedeljke na kojima je bilo alkohola. Sagovornici "Vremena" navode da se znalo da S, koji se amaterski bavio fotografijom, fotografiše nage devojke na tim sedeljkama.

Međutim, sagovornice "Vremena" su iznele u svojim svedočenjima da nisu sve takve fotografije nastale dobrovoljno, nego pod prinudom, uz pretnje, ucene, prisilno opijanje devojčica i devojaka, pa i fizičko nasilje.

Prva devojka koja je otvoreno pričala o svemu kroz šta je prošla 2003. godine kaže da je u Petnici bilo prilično uobičajeno i normalno da se upravo te fotografije gledaju na sedeljkama.

"Nama, polaznicama i polaznicima, laskalo je da boravimo u takvom društvu", ispričala je ona. 

Upravo jedne takve večeri su nastale i njene prve fotografije, a da je to praksa uverila se kada je S. iste večeri javno pokazivao fotografije drugih devojčica koje su slikane ranije.

Kaže da su joj u početku delovale kao estetski privlačne i da je na jednoj pozirala prekrivena belim čaršafom, a sveća joj je bila jedini izvor osvetljenja.

Slične situacije su se nastavljale, ali ne uvek u njegovoj kancelariji. Jednom je, kaže fotografisao u šumi i tada je "strahovala da će joj se nešto dogoditi".

"Proveli smo nekoliko sati u šetnji oko Stanice kada me je S. fotografisao i obučenu i sa tankim prozirnim materijalom preko nagog tela. Strahovala sam da će mi on nešto uraditi, da će neko naići, bilo me je sramota... Samo sam želela da se to što pre završi i da odemo iz šume", rekla je ona. 

Kaže da se imala strah o tome kome su fotografije sve dostupne, a kasnije, u razgovoru sa prijateljima iz Petnice koje su prošle kroz isto iskustvo, složile su se u to vreme nisu bile dovoljno zrele za tako nešto i da su bile izmanipulisane.

"Nakon što sam se povezala sa drugim devojkama i saznala do koje mere je njegovo ponašanje eskaliralo i koliko je daleko bio spreman da ode, osećam dug prema svim devojkama koje su u Stanicu došle posle mene", dodala je. 

"Vrišteći istrčala iz kancelarije"

U ispovesti "Vremenu", još jedna devojka ispričala je svoje iskustvo, navodeći da se sve dogodilo kada je imala 16 godina i kada joj je S. pregledao rad. Prema njenim rečima, S. je ubeđivao da skine "brushalter, ali da ostane u majici" i to je potrajalo satima. 

"Posle nekoliko sati, više nisam imala snage za ubeđivanje, skinula sam brushalter i ostala u majici, ali je onda njega nervirao neki dezen na njoj, pa je tražio da je okrenem, tako da zadnji deo moje majice bude napred. Pristala sam i na to. Fotografisao me je. Tada počinjem da osvešćujem kako je sve to pogrešno: on neprekidno škljoca oko mene, slika me iz raznih uglova, ali sve vreme ubrzano diše i dahće, počinjem da se pribojavam da njega ta situacija seksualno uzbuđuje", ispričala je ona.

Situacija je eskalirala 2014. godine, kada je jedna polaznica seminara biologije prošla kroz sličnu traumatičnu situaciju. Prema saznanjima "Vremena", i danas postoje fotografije ove devojke kako sklupčana plače na stolici. 

Ona je, kako se navodi, otišla kod S. da joj pregleda rad i dve večeri provela je kod njega u kancelariji.

"Sve vreme trpela je pritisak da se fotografiše, pretnje da joj rad neće izaći ako ne skine brushalter ili ako ne pristane da pije alkohol. Pokušao je da joj nasilno smakne bretelu majice. Devojka je vrišteći izletela iz prostorije. Njeno vrištanje uzbunilo je prisutne, koji su istrčali u dvorište i kojima je odmah rekla šta se dogodilo. Upravo takva njena reakcija dovela je do prvih pokušaja da se deca zaštite od S", navodi detalje ispovesti nedeljnik "Vreme".

Tadašnji rukovodilac seminara biologije Tomica Mišljenović rekao je za "Vreme" da je uprava nakon toga bila infomisana o ovom incidentu. 

"Fotografisanje u besvesnom stanju"

"Vreme" prenosi ispovest još jedne devojke, u kojoj je prema svedočenju, ona slikana u besvesnom stanju. Reč o devojci koja je sa dečkom posetila Petinicu.

"Pili smo vino, S. je uvek pio vino", započinje ova devojka svoju ispovest: "U neko doba, postalo mi je loše, jer mi je neprestano dolivao vino, a nemam kapacitet za alkohol. Otišla sam do WC-a da se sredim. Kad sam se vratila, mog dečka nije bilo, S. mi je rekao da je otišao da spava", ispričala je ona i nastavila: 

"Odmah me je verbalno napao, kako se ja to ponašam, ja nisam žena, ne umem da volim, da pokažem ljubav prema tom momku, zanima me samo seks... U to vreme čak i nisam bila seksualno aktivna, kakav seks... Govorio je da mora da me kazni jer izigravam lepu glupačicu",

Ova sagovornica "Vremena" navela je da od emocija pamti samo paralisanost od straha. "Naterao me je da se potpuno skinem, da stojim mirno pred njim, da stojim uz zid, naređivao mi je u koje poze da stanem."

Potom joj je, kako je ispričala, naredio da ode do tuš kabine i opere se, gde ju je fotografisao.

"Već je svanulo kad je iz nekog razloga nakratko otišao do svoje sobe. Pobegla sam u sobu u kojoj sam bila sa momkom, ali on je došao za mnom, vređao me, gađao me nekim jabukama i đubretom koje je stajalo na komodi. Tek kad je primetio da se moj momak budi, otišao je".

Godinu dana kasnije, ona se suočila sa S. i uspela da od njega dobije fotografije na kojima je ona.

"Videla sam sve fotografije za koje sam znala kada su nastale. Ali, videla sam i fotografije sebe bez svesti, potpuno gole, moje telo premeštano u različitim pozama, stavljao je na mene jabuke, tkanine...", dodala je. 

Komentari (0)

Srbija