Politika

Direktor Božić o optužbama za zlostavljanje maloletnica u Petnici - zašto slučaj nije prijavljen policiji

Komentari

Autor: Vrema

24/06/2021

-

13:26

Direktor Božić o optužbama za zlostavljanje maloletnica u Petnici - zašto slučaj nije prijavljen policiji
Istraživačka stanica Petnica Nikola Božić - Copyright Istraživačka stanica Petnica

veličina teksta

Aa Aa

Prvu informaciju da se nešto događa dobio sam 2017. kada sam već bio pomoćnik direktora za programe, rekao je u razgovoru za nedeljnik "Vreme" direktor Petnice Nikola Božić povom slučaja pet maloletnih osoba koje su posvedočile u razgovorima za ovaj nedeljnik da su doživele zlostavljanje i sekusalno nasilje od istog zlostavljača u ovoj istraživačkoj stanici u periodu od 2003. do 2014. godine. 

Reč je o, kako se navodi, prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, od kojih su neke fotografisane u besvesnom stanju. Božić je, upitan zašto nisu policiji prijavili navode koje su polaznice Petnice iznele rekao da "prijave nema bez pristanka žrtve", dok je na pitanje zašto nije barem prijavljeno da u Stanici imaju čoveka koji pravi fotografije nagih maloletnica odgovorio da su bili u šoku i da se "nisu toga setili". 

Božić je govorio i o ulozi i ponašanju čoveka protiv koga su devojke iznele optužbe za seksulano zlostavljanje, a koga nazivaju S, kao i aktivnostima koje su Petnica i njeno rukovodstvo povukli u ovom slučaju. Intervju Božića "Vremenu" prenosimo u celosti.

Šta znate o S.? 

- On je u Petnici bio jako dugo, možda čak i od samog osnivanja. Na neki način on je povučen i osobenjak je, ali sa druge strane veliki erudita, načitan, poznavalac muzike, informisan. Sa njim je moglo da se razgovara o mnogo stvari. 

I o fotografiji? 

- Nisam nikada prisustvovao fotografisanjima, ali znam da su kolege i koleginice bile zadovoljne onim kako on pravi portrete. To je ono što ja znam. 

Godine 2014. događa se incident sa jednom polaznicom, koja ga, prema našim saznanjima, prijavljuje Vigoru Majiću i vama. 

- Sećam se druge situacije iz 2017, ali ne znam ništa o bilo kakvom incidentu iz 2014. Prvu informaciju da se nešto događa dobio sam 2017. kada sam već bio pomoćnik direktora za programe. Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos. 

Niste pozvali policiju? 

- Vi bolje od mene znate da prijave nema bez pristanka žrtve. 

Ali mogli ste da prijavite da u Stanici imate čoveka koji pravi fotografije nagih maloletnica? 

- Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga. 

Uz to, ljudi koji su pokrenuli inicijativu da S. bude sklonjen, bili su vrlo nezadovoljni reakcijom Uprave. Zašto? 

- Ne znam. To je bio jako težak proces, ja sam bio izuzetno šokiran, pozvao Vigora da dođe odmah, jer nije bio u Stanici. To što je S. uradio, ne mogu ni da razumem ni da podržim, a kamoli da skrivam. Imali smo dilemu oko davanja otkaza jer smo smatrali da bi po Zakonu o radu sudskim putem bio vraćen na posao. Zato je na kraju dogovoren sporazumni raskid. Ja sam tada rekao i to i danas mislim: ako Petnica treba da stane iza osobe koja nešto tvrdi, Petnica će da stane iza te osobe. 

Mislite na osobe koje su se obratile "Vremenu"? 

- I na njih i na sve druge. Za 40 godina, 4000 seminara, 30.000 ljudi, mi pričamo o jednoj situaciji, a možda ima drugih za koje ne znamo. Možda ima još stvari, vršnjačka edukacija je u pitanju. Mnoge prednosti Petnice ujedno su i njeni najveći izazovi. I zato kažem: da bismo zaštitili ceo taj sistem, a pre svega bilo koju osobu koja se oseća povređenom, nikada ne bih ulazio u to zašto, kako i zbog čega, ja lično spreman sam da stanem iza te osobe. 

Da li vi sada zapravo govorite da verujete ženama koje kažu da ih je S. zlostavljao? 

- Nema razloga da im se ne veruje. U 21. veku, važno je da im se veruje. Ne mogu da ispravim prošlost, ali ovo je važno za ono što planiramo u budućnosti. Imamo tim ekspertkinja i eksperata. Ideja je da uspostavimo sistem bezbedan za mlade. Uvodimo kodeks, protokole i obuke za sve zaposlene i program edukacije za polaznike, koji će ga prolaziti na početku. Imaćemo mrežu za poverljivo prijavljivanje. Mi već dve godine radimo te stvari, a intenzivirali smo ih u poslednjih nekoliko meseci, od slučaja "Aleksić". 

A koliko je slučaj S. doprineo da to radite? 

- Posle njega smo počeli sa obukama rukovodilaca i saradnika. Moja saznanja su da je Petnica kao institucija reagovala kad god je mogla u ovom i sličnim slučajevima. 

Koliko vam se žrtava javilo? 

- Javila mi se jedna ili dve devojke, mimo ovog incidenta iz 2017. Jedino što sam mogao da odgovorim jeste šta trenutno radimo, ali nisam se, osim izraza žaljenja zbog onoga što su doživele, bavio detaljima jer mi nisu ni poverile detalje. I uputio sam im molbu da nam pomognu pri uspostavljanju ovih mehanizama

Komentari (0)

Srbija