Društvo

Nikola Božić podneo ostavku na mesto direktora Petnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2021

-

08:03

Nikola Božić podneo ostavku na mesto direktora Petnice
Nikola Božić podneo ostavku na mesto direktora Petnice - Copyright Wikipedia.org/Vuk98

veličina teksta

Aa Aa

Nikola Božić podneo je ostavku na mesto direktora Istraživačke stanice Petnica, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Njegovu ostavku podržao je Upravni odbor tog istraživačkog centra, nakon što je prošle nedelje objavljeno je da je pet bivših polaznica Istraživačke stanice Petnica bilo izloženo seksualnom uznemiravanju.

"Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj. Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Petnica nalazi i pritisaka kojima su izloženi svi njeni statutarni organi, Upravni odbor na čelu sa predsedniciom dr Tanjom Adnađević upravljaće Petnicom do imenovanja novog direktora i obezbediti njen nesmetan rad", navodi se u saopštenju Upravnog odbora Petnice, koji je Božić prosledio našoj redakciji.

U saopštenju se navodi i da Upravni odbor Istraživačke stanice Petnica izražava bezrezervnu podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama i osuđuje svaki oblik nasilja i diskriminatornog ponašanja.

"Devojkama koje otvoreno govore o svojim iskustvima Upravni odbor se zahvaljuje na hrabrosti i
odlučnosti u borbi za obrazovanje bez nasilja i uznemiravanja. Istraživačka stanica Petnica nije u potrebnoj meri razvila mehanizme prevencije, prepoznavanja i uzbunjivanja koji bi sve učesnice i učesnike seminara u Petnici zaštitili od svakog oblika nasilja", navodi se.

Kako se ističe, Upravni odbor u aktuelnom sazivu je, na predlog saradnika ISP i u saradnji sa njima, otpočeo rad na novim procedurama i edukativnim programima kao i mehanizmima poverljivog prijavljivanja. Radi očuvanja kontinuiteta poverenja roditelja i javnosti, Upravni odbor je, dodaju, odlučan da pruži podršku u utvrđivanju odgovornosti pojedinaca i preduzimanju neophodnih koraka kako bi se Petnica spremnije suočila sa mogućim rizicima ove vrste i kako bi svoju misiju nastavila na najbolji mogući način.

Podsetimo, pet maloletnih osoba u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine doživelo je seksualno nasilje i to od istog zlostavljača, objavio je pre nekoliko dana nedeljnik "Vreme". Reč je o, kako se navodi, prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće.

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je pre nekoliko dana predistragu nakon pisanja medija o ovoj aferi Petnica. Policija je počela istragu nakon pisanja nedeljnika "Vreme" o slučajevima zlostavljanja u Istraživačkoj stanci Petnica.

Istražne radnje inicirao je Viši javni tužilac u Valjevu koji je policiji naložio da obavi razgovore s pređašnjim i sadašnjim direktorima ISP Vigorom Majićem i Nikolom Božićem.

Preporuka za vas

Petnica: Žao nam je što nismo preduzeli sve mere, spremni smo na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine
Vučić o zlostavljanju u Petnici: To su užasne stvari, ali te stvari imaju krivce
Polaznici „Petnice“ podržali žrtve: Potrebno sankcionisati sve umešane i ukazati na ulogu onih koji su "nečinjenjem" pomogli nasilniku

Komentari (0)

Srbija