Aktuelno

Petnica: Žao nam je što nismo preduzeli sve mere, spremni smo na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine

Komentari

Autor: Euronews

28/06/2021

-

16:01

Petnica: Žao nam je što nismo preduzeli sve mere, spremni smo na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko dana nakon što je u medijima objavljena isposvest pet devojaka, žrtava zlostavljanja, u Istraživačkoj stranici Petnica, na zvaničnom sajtu Petnice objavljeno je saopštenje u kom se navodi da je Petnica spremna na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine.

"Žene koje hrabro govore o svojim iskustvima su naše saveznice u borbi za društvo bez nasilja i uznemiravanja. Seksualno nasilje je postalo društveno relevantna tema o kojoj se sve više otvoreno govori u javnom diskursu i Petnica je spremna na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Petnica osuđuje svaki oblik seksualnog nasilja i bezrezervno izražava podršku žrtavama nasilja i njihovim porodicama.

"Nadležni organi su pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i svi članovi kolektiva IS Petnica su im na raspolaganju. Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere. Obavezujemo se da upoznajemo javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimamo da zaštitimo učesnike seminara u Petnici od nasilja", navodi se na saju Petnice.

Shvataju, kako dodaju, da je neophodno unaprediti pedagoške prakse i iskoreniti oblike ponašanja koji su doprineli nasilju, a koji nisu tolerani u "atmosferi slobode koja se neguje u Petnici".

"Zahvaljujući hrabrosti naših koleginica, Petnica je spremna da odgovori i na ovaj izazov", navodi se u saopštenju Istraživačke stanice Petnica.

Da podsetimo, policija je počela istragu nakon pisanja nedeljnika "Vreme" o slučajevima zlostavljanja u Istraživačkoj stanci Petnica. Kako je potvrdio je direktor Petnice Nikola Božić, počeo proces je davanja izjava povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje.

Preporuka za vas

Polaznici „Petnice“ podržali žrtve: Potrebno sankcionisati sve umešane i ukazati na ulogu onih koji su "nečinjenjem" pomogli nasilniku

Komentari (0)

Srbija