Aktuelno

Fotografije nagih maloletnica pronađene u iznajmljenom stanu osumnjičenog za zlostavljanje u Petnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2021

-

14:08

Fotografije nagih maloletnica pronađene u iznajmljenom stanu osumnjičenog za zlostavljanje u Petnici
Fotografije nagih maloletnica pronađene u iznajmljenom stanu osumnjičenog za zlostavljanje u Petnici - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U iznajmljenom stanu bivšeg radnika Istraživačke stanice Petnica koji se sumnjiči za seksualno zlostavljanje nad polaznicama te ustanove pronađene su fotografije nagih maloletnica. Pojedini mediji pišu da su pronađene i desetine kutija sa filmovima.

Predstoji veštačenje fotografija i utvrđivanje ko je na njima, da bi se istraga dalje nastavila, odnosno da bi predmet bio formiran u nadležnom tužilaštvu. 

"Blic" je pisao da je osoba koju optužuju za seksualno zlostavljanje saslušana u svojstvu građanina u okviru predistražnih radnji. Viša tužiteljka Dragana Marković je objasnila da on nije uhapšen “jer istražni organi najpre žele da obezbede žrtve”.

Nedeljnik "Vreme" objavio je priče pet žena koje su podelile svoje iskustvo seksualnog zlostavljanja u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine.

Sve su kao zlostavljača imenovale istu osobu, koja se u tekstu naziva S. i navele da postoji "više od 20 drugih žrtava". Iznele su da je reč o seksualnom zlostavljanju i prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, od kojih su neke fotografisane u besvesnom stanju.

Bivši direktor Istraživačke stanice "Petnica" Vigor Majić otkrio je u medijskim istupima ime osobe koju žene u tekstu "Vremena" optužuju za seksualno zlostavljanje.

On je rekao da je "Petnica" raskinula radni odnos s njim 2017. godine i da nadležni nisu želeli da taj slučaj obznane kako ne bi došlo do retraumatizacije žrtava.

Aktuelni direktor Petnice Nikola Božić je naveo da su istražni organi bili u "Petnici" i da je započet proces davanja izjava.

"Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti", poručio je Božić.

Šta se događalo u Petnici?

Nasilje koje sagovornice "Vremena" opisuju događalo se gotovo identično po dva obrasca – nasilnik je njima manipulisao ili ih je primoravao i ucenjivao. Kako su okrile, u pojedinim slučajevima dešavala su se i "brutalna celonoćna maltretiranja i fizičko nasilje".

Neke devojke su pokušavake da to pitanje pokrenu pred upravom Stanice, pa čak i da nasilje prijave policiji. Međutim, kako je pisao nedeljnik "Vreme", advokati koje su konsultovale rekli su im da je "kod svih devojaka nastupila zastara".

One su nasilnika opisale kao autoriteta. Njegov posao je, u očima polaznika Petnice, bio ključan u odlučivanju o njihovim radovima koji bi ih kandidovali za učešće na seminarima u ovoj instituciji.

On je, prema navodima žrtava, organizovao sedeljke na kojima je bilo alkohola. Sagovornice "Vremena" navode da se znalo da S, koji se amaterski bavio fotografijom, fotografiše nage devojke na tim sedeljkama.

Međutim, kako su iznele u svojim svedočenjima, takve fotografije nisu nastale dobrovoljno, nego pod prinudom, uz pretnje, ucene, prisilno opijanje devojčica i devojaka, pa i fizičko nasilje.

Prva devojka koja je otvoreno pričala o svemu kroz šta je prošla 2003. godine kaže da je u Petnici bilo prilično uobičajeno i normalno da se upravo te fotografije gledaju na sedeljkama.

"Nama, polaznicama i polaznicima, laskalo je da boravimo u takvom društvu", ispričala je ona. 

Upravo jedne takve večeri su nastale i njene prve fotografije, a da je to praksa uverila se kada je S. iste večeri javno pokazivao fotografije drugih devojčica koje su slikane ranije.

U ispovesti "Vremenu", još jedna devojka ispričala je svoje iskustvo, navodeći da se sve dogodilo kada je imala 16 godina i kada joj je S. pregledao rad. Prema njenim rečima, S. je ubeđivao da skine "brushalter, ali da ostane u majici" i to je potrajalo satima. 

Prenesena je i ispovest jedne devojke koja je, prema svedočenju, slikana u besvesnom stanju. Reč o devojci koja je sa dečkom posetila Petinicu.

 

 

Komentari (0)

Srbija