Aktuelno

Tužilaštvo pozvalo polaznice Petnice koje smatraju su preživele zlostavljanje da se jave

Komentari

Autor: Euronews, Blic

30/06/2021

-

12:29

Tužilaštvo pozvalo polaznice Petnice koje smatraju su preživele zlostavljanje da se jave
Tužilaštvo pozvalo polaznice Petnice koje smatraju su preživele zlostavljanje da se jave - Copyright Wikipedia.org/Vuk98

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve nekadašnje polaznice Istraživačke stanice Petnica koje smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine da se jave ovom tužilaštvu, piše "Blic".

Nedeljnik "Vreme" objavio je priče pet žena koje su podelile svoje iskustvo seksualnog zlostavljanja u Petnici u periodu od 2003. do 2014. godine.

Sve su kao zlostavljača imenovale istu osobu, koja se u tekstu naziva S. i navele da postoji "više od 20 drugih žrtava".

Iznele su da je reč o seksualnom zlostavljanju i prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, od kojih su neke fotografisane u besvesnom stanju.

U iznajmljenom stanu bivšeg radnika Istraživačke stanice Petnica koji se sumnjiči za seksualno zlostavljanje nad polaznicama te ustanove pronađene su fotografije nagih maloletnica. Pojedini mediji su pisali da su pronađene i desetine kutija sa filmovima.

"Blic" je pisao da je osoba koju optužuju za seksualno zlostavljanje saslušana u svojstvu građanina u okviru predistražnih radnji. 

Ukoliko se tužilaštvu jave polaznice koje smatraju da su oštećene, moguće je pokretanje postupka protiv osobe koju svedoci optužuju za zlostavljanje. 

Period nakon 2013. godine je važan, jer bi se u tom slučaju primenjivao "Marijin zakon" po kojem krivična dela na štetu polnih sloboda maloletnika ne zastarevaju, a njime je obuhvaćeno i iskorišćavanja maloletnog lica za fotografisanje.

Komentari (0)

Srbija