Društvo

Akademija ženskog liderstva pružila podršku programskoj direktorki CEP-a: Prestanite sa mržnjom prema ženama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

18:56

Akademija ženskog liderstva pružila podršku programskoj direktorki CEP-a: Prestanite sa mržnjom prema ženama
Akademija ženskog liderstva pružila podršku programskoj direktorki CEP-a: Prestanite sa mržnjom prema ženama - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Akademija ženskog liderstva uputila je javnu podršku Mileni Lazarević, programskoj direktorki Centra za Evropske politike koja se, kako navode, suočila sa mizoginim i seksističkim komentarima na društvenim mrežama, nakon što je javno govorila o poseti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Kako je saopšteno, nasilni komentari nisu bili usmereni samo na to što je Lazarević govorila već i na njen izgled, a sadržali su i pretnje seksualnim nasiljem i uznemiravanjem.

"Ovaj slučaj još jednom pokazuje da je nasilje prisutno svuda, uprkos svim zalaganjima, zakonima i protokolima. Položaj žena u Srbiji se ne popravlja i mi kao društvo tome moramo stati na put. Nasilje prema ženama ne prestaje. Ono je posebno izraženo prema ženama u javnom prostoru Pozivamo sve institucije da kontinuirano prate i na vreme preduzimaju sve mere koje su im na raspolaganju da se negativna i nasilna atmosfera u kojoj živimo menja. Nama je potrebno društvo bez nasilja, društvo u kom će žene moći da iskažu sve svoje potencijale. Jedino tako možemo graditi progresivno društvo", naveli su iz Akademije ženskog liderstva i dodali da pozivaju  institucije da reaguju i adekvatno sankcionišu nasilnike koji su napali Milenu Lazarević.

Akademija ženskog liderstva pratila je nasilje nad političarkama i ženama uključenim u sprovođenje izbora tokom predizborne kampanje, te ističu da su zabrinjavajući podaci prikupljeni tokom kampanje publikovani i poslati institucijama, ali je za sada reakcija institucija izostala, saopštila je  Akademija ženskog liderstva.

"Nastavićemo da pratimo nasilje prema ženama jer Srbija mora biti mesto u kojoj će se žene osećati sigurno da izraze svoje mišljenje, bez straha od napada i uznemiravanja", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija