Društvo

Jun mesec roditeljstva - briga o razvoju dece počinje brigom o dobrobiti roditelja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2022

-

19:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Roditeljima u Srbiji, kao i onima širom sveta, potrebna je sistemska podrška u ovoj važnoj životnoj ulozi. Čak oko 60.000 dece u našoj zemlji suočava se razvojnim rizicima i poteškoćama, pa je njihovim roditeljma potrebna još veća podrška. Kako bi skrenuo pažnju da je osnovni preduslov za kvalitetnu brigu o deci, briga o roditeljima, njihovoj dobrobiti i kapacitetima UNICEF u Srbiji svakog juna obeležava mesec roditeljstva. Ove godine to čini pod sloganom "Razigrano roditeljstvo".

Koordinatorka programa za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji Mila Vuković Jovanović kaže u razgovoru za Euronews Srbija da je postati roditelj najveća životna uloga.

"Onog dana kada se rodi dete, rode se i mama i tata. Oni se zaravo nađu u novoj životnoj ulozi koja zahteva dosta prilagođavanja. Istraživanja govore da roditelji u Srbiji pokazalo je da su roditelji svesni težine koju nosi ova uloga", kaže ona.

Navodi da bi roditelji u Srbiji trebalo da obrate posebnu pažnju upravo na učenje i razvoj empatije kod dece, a to, objašnjava, može da se postigne kroz igru.

"Njihov fokus je i dalje na razvoju dece, a ono što dosta zanemarujemo je podrška socio-emocionalnom razvoju dece. To su igra sa njim, razgovor sa njim, aktivno uključivanje u svet koji ga okružuje. To nam još kaska. Prema razvojnim pokazateljima dece, na uzrastu posle godinu dana, uočili smo da upravo to nedostaje kod dece", rekla je.

Navodi da roditelji ne treba da se opterećuju time kako će ta igra da izgleda, već da koriste sve iz svog okruženja.

"Igra je taj kontekst u kome dete može najviše da napreduje. Za dete se sve što saznaje o sebi i svetu oko sebe upravo odvija kroz igru. Igra je svuda oko nas i stalno se događa. Roditelji ne treba da se opterećuju time čime se dete igra", rekla je. 

Komentari (0)

Srbija